Valikko
Kotimaa

Yliopistojen lukuvuosimaksuilla leveä haitari: 5 000–20 000 euroa

EU-maiden ulkopuolelta tulevilta aletaan periä maksua syksyllä 2017.

Yliopistot ryhtyvät perimään EU:n ulkopuolisilta uusilta tutkinto-opiskelijoilta syksyllä 2017 keskimäärin 10 000 euron lukuvuosimaksuja, käy ilmi yliopistojen Unifi-yhdistyksen kyselystä. Maksujen haitari on leveä eli 5 000–20 000 euroa, eivätkä ihan kaikki yliopistot ole vielä lyöneet maksujen suuruutta lukkoon.

”Lähes kaikki yliopistot ovat päättäneet kehikon lukuvuosimaksuille. Ohjelmakohtaisista maksuista päätetään myöhemmin”, tiivistää kyselyn tulokset Unifin pääsihteeri Leena Wahlfors.

Lukuvuosimaksut ovat kaikissa yliopistoissa tuntuvasti suurempia kuin laissa mainittu vähimmäismäärä 1 500 euroa.

Suurimman maksun eli 20 000 euroa vuodessa mainitsee Itä-Suomen yliopisto, ja pienimmän eli 5 000 euroa Taideyliopisto. Sibelius-Akatemiasta, Teatterikorkeakoulusta ja Kuvataideakatemiasta koostuva Taideyliopisto haluaa pitää maksun keskimääräistä alhaisempana koulutuksensa erityislaatuisuuden sekä kansainvälisen vetovoiman lisäämisen takia.

Helsingin yliopistossa maksut jaetaan kahteen maksuluokkaan: humanistis-yhteiskuntatieteellisten ohjelmien maksu on 13 000 euroa ja luonnontieteellisten sekä life science -ohjelmien 15 000 euroa vuodessa. Lisäksi kolmessa ohjelmassa maksu on näitä korkeampi, 18 000 euroa lukuvuodessa.

”Maksujen suuruus määräytyy yleensä yhtäältä kustannusrakennelähtöisesti ja toisaalta markkinaehtoisesti. Markkinavertailussa huomiota on kiinnitetty erityisesti muihin Pohjoismaihin”,Wahlfors tulkitsee yliopistojen vastauksia.

Yliopistot ovat myös ilmoittaneet, että pääosa maksuista kerättävästä rahoituksesta käytetään juuri maksullisten ohjelmien toteuttamiseen. Lisäksi niillä rahoitetaan apurahaohjelmaa sekä kansainvälistä opiskelijarekrytointia.

”Apurahajärjestelmiä koskevan valmistelun tilanne vaihtelee. Yleisimmin suunnitteilla on malli, jossa apuraha myönnetään joko kokonaan tai osittaisena vapautuksena lukuvuosimaksusta”, Wahlfors kertoo

Esimerkiksi Aalto-yliopiston lukuvuosimaksun huojennuksessa on kolme ryhmää eli sadan, 50:n ja kymmenen prosentin alennus. Lisäksi suunnitteilla on opintojen edistymiseen liittyvä kannustinapuraha.

Lukuvuosimaksujen käyttöönotto perustuu yliopistolain muutokseen, joka tuli voimaan jo tämän vuoden alussa. Muutoksen myötä lukuvuosimaksut ovat pakollisia EU- ja Eta-alueen ulkopuolisille opiskelijoille, jotka osallistuvat muuhun kuin suomen- tai ruotsinkieliseen tutkintokoulutukseen kandidaatti- ja maisteriohjelmissa. Käytännössä kyseessä ovat englanninkieliset ja etupäässä maisteriohjelmat.

Maksujen periminen on pakollista viimeistään syksystä 2017 alkaen.

Lukuvuosimaksujen käyttöönoton lisäksi laissa edellytetään, että yliopistolla on apurahaohjelma maksulliseen tutkinto-ohjelmaan osallistuvien opiskelijoiden tukemiseksi.

Maksuja on ehditty valmistella useiden hallitusten aikana ja niitä on perusteltu lähinnä koulutusviennillä, jossa juuri korkeakoulututkinnoilla on suuri merkitys maailmalla.

Koulutuksen maksullisuus jakaa voimakkaasti mielipiteitä: puolustajien mukaan Suomen ei kannata tarjota ilmaiskoulutusta. Vastustajat pelkäävät, että maksujen myötä ulkomaisten opiskelijoiden määrä vähenee, ja ennen pitkää maksuja aletaan periä myös suomalaisilta.

Vuonna 2014 Suomen korkeakouluissa opiskeli yli 20 000 ulkomaista tutkinto-opiskelijaa, mikä on noin seitsemän prosenttia kaikista tutkinto-opiskelijoista. Heistä valtaosa eli noin 75 prosenttia on EU:n ja Etan ulkopuolelta. Eniten ulkomaalaisia tuli Venäjältä, Kiinasta, Vietnamista, Nepalista ja Virosta.

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden ykköslähtömaa oli Venäjä, mutta yliopistoilla se oli Kiina. Myös osa ammattikorkeakouluista on jo päättänyt ulkomaalaisten maksujen suuruudesta. Ne ovat noin 5 000–13 000 euroa lukuvuodesta.

Kymppitonnin maisteriohjelmia

 Aalto-yliopisto: 15 000 euroa

 Helsingin yliopisto: 13 000–18 000 e

 Itä-Suomen yliopisto: 8 000–20 000 e

 Jyväskylän yliopisto: 8 000–16 000 e

 Lapin yliopisto: 8 000 e

 Lappeenrannan teknillinen yliopisto: 10 000 e

 Oulun yliopisto: 10 000–13 000 e

 Hanken: 12 500 e

 Taideyliopisto: 5 000 e

 Tampereen teknillinen yliopisto: 12 000 e

 Tampereen yliopisto: 8 000–12 000 e

 Turun yliopisto: 10 000 e (alustava)

 Vaasan yliopisto: 10 000–15 000 e

 Åbo Akademi: 8 000–12 000 e

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää