Kotimaa

Yliopistojen lukuvuosimaksuilla leveä haitari: 5 000–20 000 euroa

EU-maiden ulkopuolelta tulevilta aletaan periä maksua syksyllä 2017.

Yliopistot ryhtyvät perimään EU:n ulkopuolisilta uusilta tutkinto-opiskelijoilta syksyllä 2017 keskimäärin 10 000 euron lukuvuosimaksuja, käy ilmi yliopistojen Unifi-yhdistyksen kyselystä. Maksujen haitari on leveä eli 5 000–20 000 euroa, eivätkä ihan kaikki yliopistot ole vielä lyöneet maksujen suuruutta lukkoon.

”Lähes kaikki yliopistot ovat päättäneet kehikon lukuvuosimaksuille. Ohjelmakohtaisista maksuista päätetään myöhemmin”, tiivistää kyselyn tulokset Unifin pääsihteeri Leena Wahlfors.

Lukuvuosimaksut ovat kaikissa yliopistoissa tuntuvasti suurempia kuin laissa mainittu vähimmäismäärä 1 500 euroa.

Suurimman maksun eli 20 000 euroa vuodessa mainitsee Itä-Suomen yliopisto, ja pienimmän eli 5 000 euroa Taideyliopisto. Sibelius-Akatemiasta, Teatterikorkeakoulusta ja Kuvataideakatemiasta koostuva Taideyliopisto haluaa pitää maksun keskimääräistä alhaisempana koulutuksensa erityislaatuisuuden sekä kansainvälisen vetovoiman lisäämisen takia.

Helsingin yliopistossa maksut jaetaan kahteen maksuluokkaan: humanistis-yhteiskuntatieteellisten ohjelmien maksu on 13 000 euroa ja luonnontieteellisten sekä life science -ohjelmien 15 000 euroa vuodessa. Lisäksi kolmessa ohjelmassa maksu on näitä korkeampi, 18 000 euroa lukuvuodessa.

”Maksujen suuruus määräytyy yleensä yhtäältä kustannusrakennelähtöisesti ja toisaalta markkinaehtoisesti. Markkinavertailussa huomiota on kiinnitetty erityisesti muihin Pohjoismaihin”,Wahlfors tulkitsee yliopistojen vastauksia.

Yliopistot ovat myös ilmoittaneet, että pääosa maksuista kerättävästä rahoituksesta käytetään juuri maksullisten ohjelmien toteuttamiseen. Lisäksi niillä rahoitetaan apurahaohjelmaa sekä kansainvälistä opiskelijarekrytointia.

”Apurahajärjestelmiä koskevan valmistelun tilanne vaihtelee. Yleisimmin suunnitteilla on malli, jossa apuraha myönnetään joko kokonaan tai osittaisena vapautuksena lukuvuosimaksusta”, Wahlfors kertoo

Esimerkiksi Aalto-yliopiston lukuvuosimaksun huojennuksessa on kolme ryhmää eli sadan, 50:n ja kymmenen prosentin alennus. Lisäksi suunnitteilla on opintojen edistymiseen liittyvä kannustinapuraha.

Lukuvuosimaksujen käyttöönotto perustuu yliopistolain muutokseen, joka tuli voimaan jo tämän vuoden alussa. Muutoksen myötä lukuvuosimaksut ovat pakollisia EU- ja Eta-alueen ulkopuolisille opiskelijoille, jotka osallistuvat muuhun kuin suomen- tai ruotsinkieliseen tutkintokoulutukseen kandidaatti- ja maisteriohjelmissa. Käytännössä kyseessä ovat englanninkieliset ja etupäässä maisteriohjelmat.

Maksujen periminen on pakollista viimeistään syksystä 2017 alkaen.

Lukuvuosimaksujen käyttöönoton lisäksi laissa edellytetään, että yliopistolla on apurahaohjelma maksulliseen tutkinto-ohjelmaan osallistuvien opiskelijoiden tukemiseksi.

Maksuja on ehditty valmistella useiden hallitusten aikana ja niitä on perusteltu lähinnä koulutusviennillä, jossa juuri korkeakoulututkinnoilla on suuri merkitys maailmalla.

Koulutuksen maksullisuus jakaa voimakkaasti mielipiteitä: puolustajien mukaan Suomen ei kannata tarjota ilmaiskoulutusta. Vastustajat pelkäävät, että maksujen myötä ulkomaisten opiskelijoiden määrä vähenee, ja ennen pitkää maksuja aletaan periä myös suomalaisilta.

Vuonna 2014 Suomen korkeakouluissa opiskeli yli 20 000 ulkomaista tutkinto-opiskelijaa, mikä on noin seitsemän prosenttia kaikista tutkinto-opiskelijoista. Heistä valtaosa eli noin 75 prosenttia on EU:n ja Etan ulkopuolelta. Eniten ulkomaalaisia tuli Venäjältä, Kiinasta, Vietnamista, Nepalista ja Virosta.

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden ykköslähtömaa oli Venäjä, mutta yliopistoilla se oli Kiina. Myös osa ammattikorkeakouluista on jo päättänyt ulkomaalaisten maksujen suuruudesta. Ne ovat noin 5 000–13 000 euroa lukuvuodesta.

Kymppitonnin maisteriohjelmia

 Aalto-yliopisto: 15 000 euroa

 Helsingin yliopisto: 13 000–18 000 e

 Itä-Suomen yliopisto: 8 000–20 000 e

 Jyväskylän yliopisto: 8 000–16 000 e

 Lapin yliopisto: 8 000 e

 Lappeenrannan teknillinen yliopisto: 10 000 e

 Oulun yliopisto: 10 000–13 000 e

 Hanken: 12 500 e

 Taideyliopisto: 5 000 e

 Tampereen teknillinen yliopisto: 12 000 e

 Tampereen yliopisto: 8 000–12 000 e

 Turun yliopisto: 10 000 e (alustava)

 Vaasan yliopisto: 10 000–15 000 e

 Åbo Akademi: 8 000–12 000 e

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS-analyysi: Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  5. 5

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  6. 6

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  7. 7

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  7. 7

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   HS-analyysi: Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää