Kotimaa

Matkailuväki haluaa irti sähköverkosta – aurinkopaneelit tuovat vapautta liikkumiseen

Aurinkopaneelit yleistyvät asuntovaunujen virtalähteenä.

Oulu

Yhä useampi asennuttaa aurinkopaneelin asuntovaunun tai asuntoauton katolle.

”Kysyntä on kasvanut selvästi, syynä on paneelien hintojen halventuminen. Asennusjonossa on kuusi vaunua tai asuntoautoa”, kertoo Oulun Caravanhuolto Oy:n yrittäjä Tomi Annala.

”Aurinkopaneelien hinnat karkeasti puolittuivat pari vuotta sitten ja hintataso on nyt asettunut paikoilleen”, kertoo aurinkokeräinjärjestelmiä myyvän Finnwind Oy:n myyntipäällikkö Matti Kantonen.

Annala kiinnittää liimatiivistysmassalla sadan watin monikidepaneelia raahelaisen Matti Matikaisen asuntovaunun kattoon.

”Kattoon ei tarvitse tehdä kuin yksi läpivientireikä sähkökaapelia varten”, Annala kertoo.

Paneeli istuu niin hyvin vaunun kattoon, että se on kauempaa katsottuna lähes huomaamaton. 70 senttiä leveä ja 140 senttiä pitkä aurinkopaneeli maksaa asennettuna noin 600 euroa.

”Paneeli varaa vaunun akkua niin paljon, että sen tuottama virta riittää vaunun valoihin, television katseluun ja kaasulämmittimen pyörittämiseen”, Annala kertoo.

”Olen lomaillut asuntovaunulla noin 30 vuoden ajan. Aurinkopaneeli asennetaan nyt Saksasta hankkimaani uudehkoon vaunuun”, Matikainen kertoo.

”Mukavaa, etten ole jatkossa niin riippuvainen sähkön latauspaikoista. Esimerkiksi Tampereen Härmälä leirintäalueella vaunujen sähköpaikat eivät ole järven rannassa, jossa haluaisin yöpyä.”

Matti ja Liisa Matikainen aikovat tänä kesänä lomailla vaununsa kanssa Etelä-Suomessa.

Seuraavaksi Oulun Caravanhuollossa on tulossa asennukseen asuntoauto.

”Perhe haluaa, että lapset voisivat ajomatkan aikana pelata esimerkiksi Playstationia”, Annala sanoo.

Sitä varten tarvitaan kaksi aurinkopaneelia, kaksi 160 ampeerin geeliakkua ja invertteri, joka muuntaa paneelien tuottaman tasavirran käyttösähköksi eli vaihtovirraksi. Aurinkopaneelit maksavat noin tuhat euroa kappaleelta ja geeliakut 600 euroa kappaleelta.

”Lisäksi tulee aika paljon sähkötöitä, kun vaihtovirtaa varten invertteri kytketään asuntoauton pistorasioihin”, Caravanhuollon toinen yrittäjä Miika Sutela sanoo.

Matkailuvaunuihin jo asennettujen paneelien määrää ei tiedä kukaan, mutta ne alkavat olla yleinen näky leirintäalueilla, kertoo Pohjoismaiden suurimman vaunualan aikakauslehden Caravan-lehden päätoimittaja Pekka Heinonen. Lehden levikki on lähes 60 000, ja se tulee kaikille SF-Caravan-järjestön jäsenille.

Trafin mukaan Suomessa on liikennekäytössä 21 841 asuntoautoja ja 67 256 matkailuperävaunua.

”Yksi aurinkopaneelien suosion salaisuus on niiden tuoma vapaus. Sinun ei tarvitse aika ajoin etsiä latauspaikkaa, kun akusta alkaa virta ehtyä. Viime kesänä kiersin Venäjän Karjalaa. Äänisen rannoilla ei ollut latauspalveluja”, Heinonen kertoo.

Hän tuottaa tarvitsemansa virran polttokennolla, joka toimii metanolilla.

”Se on aurinkopaneelia kalliimpi vaihtoehto, mutta se tuottaa sähköä myös pimeinä talvikuukausina.”

”Polttokenno maksoi noin 3 000 euroa. Huokeampaa aggregaattia en halunnut, koska en pidä sen surisevasta äänestä. Aggregaatit maksavat 300-1 000 euroa.”

Järjestelmä käyttötarpeen mukaan

 Jos kulutus on vähäistä, kannattaa aurinkopaneelijärjestelmä rakentaa pienillä, 12 voltin paneeleilla.

 Järeämmän, 24 voltin järjestelmän etuna on pienemmät häviöt johtimissa. 24 voltin paneelit ovat yleensä halvempia kuin 12 voltin paneelit.

 Yleisimmät mökille tarkoitetut pienjännitelaitteet, kuten jääkaappi ja kahvinkeitin, toimivat molemmissa järjestelmissä.

 Joitakin laitteita, kuten hiustenkuivain tai pelikonsoli, saa vain 230 voltin versiona. Jännitettä voi muuttaa invertterillä.

 Samasta akustosta voi käyttää useampia inverttereitä: esimerkiksi pieni, 350 watin invertteri televisiolle, radiolle, kännykälle ja tietokoneelle sekä isompi, 2000 watin invertteri satunnaista käyttöä, kuten imurointia, varten.

Lähde: Finnwind

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Automatkailu
 • Matkailuauto
 • Aurinkoenergia
 • Aurinkosähkö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  5. 5

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  6. 6

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  7. 7

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  9. 9

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  10. 10

   Tuhansia tuholaisperhosia saapui Suomeen Virosta – invaasio saattaa näkyä puutarhoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää