Kotimaa

Vihdin poliisisurmaaja käytti luvatonta sarjatuliasetta

Poliisimies kuoli ja toinen haavoittui vakavasti, kun surmasta epäilty vihtiläismies ampui poliiseja piiritystilanteessa.

Vihdissä myöhään perjantai-iltana sattuneessa poliisisurmassa käytettiin luvatonta sarjatuliasetta, kertoo keskusrikospoliisi. Poliisi selvittää nyt aseen alkuperää.

Noin kolmekymppinen poliisimies kuoli Vihdissä, kun surmasta epäilty mies avasi piiritystilanteessa tulen poliiseja kohti. Lisäksi ammuskelussa loukkaantui vakavasti toinen poliisimies.

Tekijäksi epäilty 67-vuotias vihtiläismies löytyi tapahtumapaikalta kuolleena. Hänen epäillään ampuneen itsensä.

Tapahtumaketju alkoi, kun Länsi-Uudenmaan poliisi sai hieman ennen kello yhdeksää tiedon ammuskelusta. Ilmoituksen mukaan Nurmijärventiellä sijaitsevalla kiinteistöllä oli ammuttu.

Tutkintaa johtavan krp:n rikosylikomisarion Thomas Elfgrenin mukaan tapahtumapaikalla oli ammuttu kohti traktorissa ollutta ihmistä.

”Kyseessä on käsitykseni mukaan epäillyn miehen veljen aikuinen pojanpoika. Hän ei loukkaantunut tapahtuneessa.”

Paikalle meni useita poliisipartioita ja kiinteistö eristettiin. Länsi-Uudenmaan poliisi sai vahvistusta Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliiseilta. Lisäapua hälytettiin lisäapua Rajavartiolaitoksesta ja Puolustusvoimista.

Kello 23 poliisi arveli paikallistaneensa ampujaksi epäillyn miehen. Poliisin mennessä kiinteistöön sisään mies avasi yhtäkkiä tulen.

”Siinä syntyi hätävarjelutilanne, jossa myös poliisi käytti asetta”, sanoi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Jari Liukku krp:n tiedotustilaisuudessa lauantaina.

Ampuja osui kahteen poliisimieheen, joista toinen kuoli saamiinsa vammoihin. Surmansa saanut poliisi oli noin kolmekymmentävuotias ja työskenteli Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella.

Toinen suunnilleen samanikäinen poliisimies loukkaantui vakavasti. Hänen tilansa on poliisin mukaan vakaa.

”Hän on toipumassa kovaa vauhtia, ei ole hengenvaaraa enää”, Elfgren sanoi HS:lle lauantai-iltana.

”Pyrimme jututtamaan häntä mahdollisimman pian.”

Ammuskelusta epäilty mies löydettiin kuolleena kiinteistön alueelta. Poliisi epäilee hänen ampuneen itsensä. Myös miehen vaimo oli kiinteistössä tapahtumien aikana.

Poliisin mukaan ampuja oli poliisille entuudestaan tuttu. Häneen on vuosien aikana kohdistunut useita rikosepäilyjä. Rikosnimikkeinä ovat olleet muun muassa laittomat uhkaukset, lähestymiskiellon rikkomiset sekä vainoaminen.

Mieheltä oli takavarikoitu käsiaseita, eikä hänellä ollut enää lupaa mihinkään aseeseen. Poliisi selvittää nyt, mistä mies oli saanut sarjatuli­aseen.

Miehen lähestymiskiellot ovat poliisin käsityksen mukaan koskeneet naapurissa asuvaa veljenpoikaa.

HS:n haastattelemien vihtiläisten mukaan epäilty tunnettiin paikkakunnalla hyvin.

Muutama vuosi sitten eläkkeelle jäänyttä kuorma-autonkuljettajaa kuvailtiin ”hieman oudoksi” mutta myös ”ahkeraksi duunariksi”. Häntä luonnehdittiin myös ”kuumakalleksi”.

Lähes kaikki HS:n haastattelemat vihtiläiset kertoivat myös miehen veljestä.

”Kyllä kaikki täällä tunsivat nuo tyypit”, kommentoi autokorjaamoyrittäjä Lari Lehtinen, 28, Vihdin Siippoon huoltoasemalla.

Paikallisten mukaan veljet riitelivät lapsuudenkotinsa rakennusluvista ja epäillyn ampujan kodin pihapiirin siisteydestä.

Tutkinnanjohtaja Elfgren kertoi HS:lle, että tapausta tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä. Tutkintanimikkeet voivat esitutkinnan aikana muuttua.

Poliisi on jo tehnyt alustavan arvion toiminnastaan tapahtumapaikalla. Sen mukaan tilanteessa on toimittu ohjeiden mukaisesti.

Poliisien kuolemat virantoimituksessa ovat Suomessa harvinaisia. Ennen Vihdin tapahtumia työssään on menehtynyt 2000-luvulla vain yksi poliisi. 1990-luvulla tapauksia oli kuusi.

Neljä tunnettua tapausta, joissa poliisi on kuollut tai loukkaantunut:

Vuonna 2012 poliisi Heidi Foxel oukkaantui vakavasti Hyvinkäällä, kun 18-vuotias Eero Hiltunen ampui pienoiskiväärillä ja metsästyskiväärillä useita laukauksia liikehuoneiston katolta Hyvinkään keskustassa.

Ammuskelussa kuoli 18-vuotias nainen ja 19-vuotias mies. Useita ihmisiä loukkaantui. Hiltunen tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen vuonna 2013.

Vuonna 2007 poliisi kuoli, kun humalassa ollut 20-vuotias mies hänen päälleen Kälviällä.

Mies oli lähtenyt Kalajoelta poliiseja pakoon. Kälviän kohdalla hän ajoi autollaan piikkimattoa levittäneen poliisin päälle. Mies tuomittiin hovioikeudessa viiden vuoden vankeuteen muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Vuonna 1997 tanskalaismies Steen Christensen ampui kaksi poliisia Teh­taankadulla Helsingin Ullanlinnassa.

Poliisit olivat istuneet autossaan ja kuulleet poliisiradiosta Christensenin hetkeä aiemmin tekemästä hotelli Palacen aseellisesta ryöstöstä. Poliisit kiinnittivät huomionsa Christenseniin, joka käski heidät maahan polvilleen aseella uhaten ja ampui heidät kadulle.

Christensen tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Vuonna 1969 neljä poliisia kuoli Pihtiputaalla Keski-Suomessa, kun sekatyömies ja pienviljeijä Tauno Pasanen ampui heidät.

”Ammutuksi joutuneet poliisit, kuten jokainen suomalainen poliisi, ovat omalla jokapäiväisellä työllään osaltaan varmistaneet, että Suomi on maailman turvallisimpia maita. Siksi väkivallanteko poliisia kohtaan on väkivaltaa koko suomalaista yhteiskuntaa vastaan.”

Presidentti Sauli Niinistö: ”Väkivallanteko koko yhteiskuntaa vastaan”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti surunvalittelunsa poliisimiehen kuoleman johdosta presidentin kanslian tiedotteen kautta.

”Ammutuksi joutuneet poliisit, kuten jokainen suomalainen poliisi, ovat omalla jokapäiväisellä työllään osaltaan varmistaneet, että Suomi on maailman turvallisimpia maita. Siksi väkivallanteko poliisia kohtaan on väkivaltaa koko suomalaista yhteiskuntaa vastaan”, Niinistö sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä ilmaisi surunvalittelunsa valtioneuvoston kanslian tiedotteessa: ”Kyseessä on järkyttävä tragedia. Syvä osanottoni menehtyneen poliisin omaisille, läheisille ja työyhteisölle. Kunnioitan suuresti poliisin ammattikuntaa. He vaarantavat henkensä suojellakseen yhteiskuntaamme.”

”Olen järkyttynyt Vihdin traagisista tapahtumista. Syvä osanottoni ja voimien toivotukset poliisimiesten perheille ja läheisille”, sisäministeri Petteri Orpo puolestaan kommentoi pikaviestipalvelu Twitterissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkirikokset
 • Poliisi
 • Vihti
 • Ampuma-aserikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää