Kotimaa

Autoja rikkovan Oulun taudin epäillään leviävän Vaasaan – ”eivät tätä halua korjaamotkaan”

Autojen takuukorjaukset ovat lisääntyneet Vaasassa. Vaasan moottoritien pinnoitteena on käytetty samaa oktomursketta kuin Oulun moottoritiellä.

Oulu

Auton moottoreiden jakohihnoja katkovan niin sanotun Oulun taudin epäillään levinneen Vaasaan. Muun muassa Skodaa maahantuovassa Helkama-Autossa on ihmetelty takuukorjausten lisääntymistä Vaasan seudulla.

”Hihnoja on katkennut tai ne on ennenaikaisesti jouduttu vaihtamaan Vaasan kaupungin alueella liikkuvissa autoissa. Tapauksia on muutamia ja joukossa on takseja. Valtaosa takuutapauksista tulee silti yhä Oulun seudulta”, kertoo Helkema-Auton Oy:n takuukäsittelijä Anton Henriksson.

Hän on tutkinut autoinsinööriopintojen lopputyönään Helkama-Auton takuutapauksia muutaman viime vuoden ajalta.

Hän ei halua tarkemmin eritellä tapausten kokonaismääriä, koska se on yrityssalaisuus.

Oulun seudulla on pitkään ihmetelty auton jakohihnojen ennenaikaisia katkeamisia. Jakohihna on monesta autosta mennyt poikki ja rikkonut moottorin, kun sillä on ajettu 50 000–70 000 kilometriä. Hihnan pitäisi kestää 200 000–250 000 ajokilometriä.

Vaiva koskee lähes kaikkia automerkkejä, joissa on jakohihna, ei ketju. Ongelma on johtanut useisiin kiistatapauksiin korvausvastuusta takuuaikana.

”Minun Opelista katkesi jakohihna ennenaikaisesti, kun olin ajanut sillä 140 000 kilometriä. Moottoriremontti maksoi noin 5 000 euroa. Vaihdoin sen jälkeen auton toiseen merkkiin”, kertoo vaasalainen taksiautoilija Markus Tahvanainen.

Jakohihnaongelman eli Oulun taudin yhdeksi aiheuttajaksi on epäilty Tornion terästehtaalta peräisin olevaa oktomursketta, jota on käytetty Raahe–Oulu–Tornio-valtatien ja moottoritien päällystyksessä vuodesta 2006 lähtien.

”Sitä käytettiin Oulun jälkeen Vaasan yksitoista kilometriä pitkän moottoritien asfaltoinnissa. Tietääkseni oktomursketta ei ole Vaasan seudulle levitetty muualle”, kertoo maanteiden kunnossapidon asiantuntija Otto Kärki Liikennevirastosta.

Hän työskenteli aiemmin teiden kunnossapitoyksikön päällikkönä Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksessa.

Hän pitää mahdollista Oulun taudin leviämistä Vaasaan yllättävänä.

”Tien pintamateriaalin vaikutukset näkyvät pitkien aikojen kuluessa ja niitä on vaikea tutkia”, Kärki sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus ei pari vuotta sitten teettämissään selvityksissä löytänyt oktomurskeen yhteyttää Oulun jakohihnaongelmiin.

Oktomurske on Outokummun Tornion terästehtaalta peräisin olevaa sivukiveä, jota käytetään tien pinnoitteessa sen kovuuden vuoksi. Se kestää useita muita kivilajeja paremmin moottoritien kovaa kulutusta.

”Oktomurskeen osuus pitäisi tutkia uudelleen. Miksi vaiva ei esiinny autoissa, joilla ajetaan esimerkiksi Oulusta Muhokselle. Muhoslainen autojen varaosaliike ei pidä edes hyllyssä nokkapyöriä, koska niitä kuluu siellä niin vähän”, sanoo haukiputaalaisen Autohuolto Karppisen toimitusjohtaja Tapio Karppinen.

”Ongelma pitäisi selvittää. Eivät tätä halua korjaamotkaan, vaikka se tuo meille työtä ja rahaa ylimääräisinä hihnanvaihtoina”, Karppinen kertoo. Hihnan ja nokkapyörien vaihto maksaa 500–1 000 euroa.

Oulussa työ joudutaan tekemään kolme kertaa tiuhemmin kuin muualla Suomessa.

”Syksyllä on suunnitteilla järjestää Oulun autoteknisen yhdistyksen kanssa kokous, jotta Oulun taudin tutkimisille saataisiin jatkorahoitusta. Lisätutkimuksia tarvitaan”, sanoo hihnavalmistaja Gatesin Suomen myyntijohtaja Jarkko Lehtinen.

Ongelmaa on tuloksetta yritetty selvittää muun muassa Aalto-yliopistossa ja Lapin ammattikorkeakoulussa Kemissä.

Lehtinen tutustui Oulun autokorjaamoilla jakohihnojen ongelmatapauksiin kuluneella viikolla. Sitä ovat aiemmin käyneet ihmettelemässä autoalan asiantuntijat ulkomaita myöten.

”Ongelma ei ole poistunut Oulun seudulta, mutta se on hallinnassa. Tarkistamme jokaisen huollon yhteydessä jakohihnan kunnon. Moottorivaurioita ei ole sattunut kun hihna ja hammaspyörät on vaihdettu ajoissa”, kertoo Pörhön Autoliikkeen toimitusjohtaja Matti Pörhö.

Oulun taudin syy yhä epäselvä

Ennen aikojaan katkennet moottorin jakohihnat ovat johtaneet satoihin kalliisiin moottoriremontteihin Oulun seudulla. Vuosia jatkuneen harmin aiheuttaja on yhä epäselvä.

Tuntemattomasta syystä jakohihnaan kertyy muun muassa erilaisia raudan yhdisteitä sisältävää ruskeaa mönjää. Se kuluttaa nokkapyörän hampaat teräviksi, jolloin hihna rispaantuu poikki. Ilmiö esiintyy vain kun autolla ajetaan Raahe–Oulu–Tornio-reitin välillä, mutta ei missään muualla Suomessa. Ei edes jos autolla ajetaan vain työmatka-ajoa esimerkiksi Oulusta Muhokselle tai Raahesta Oulaisiin.

Jakohihnoja rikkova niin sanottu Oulun tauti koskee lähes kaikkia automerkkejä, joiden nokka-akselia pyörittää hihna, ei ketju. Nokkapyörät kuluvat Oulun seudulla jopa kolme kertaa nopeammin kuin muualla Suomessa tai Euroopassa.

Hihnan ja nokkapyörien vaihto maksaa 500–1 000 euroa. Samanlainen vaiva tiedetään vain Chilen pölyisen kaivoskaupungin alueella, kertoo johtavan jakohihnoja valmistavan yhdysvaltalaisen Gatesin myyntijohtaja Jarkko Lehtinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Vaasa
 • Oulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Halla-ahon mukaan poliitikot ovat kyvyttömiä ratkaisemaan maahanmuuttoa: ”Tarjoavat malttia ja halauksia”

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty ja kaksi muuta miestä vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  10. 10

   Tutkimus: ”Huono”, eli alipalkattu, liian valvottu ja tyytymättömyyttä herättävä työ aiheuttaa pahoinvointia merkittävästi enemmän kuin jatkuva työttömyys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää