Valikko
Kotimaa

Vihdin veljesriita jatkui kymmeniä vuosia – poliisimurhasta epäilty mies uhkaili aseella jo 1980-luvulla

67-vuotias mies oli pahenevassa ulosottokierteessä. Hän yritti piilotella 200 000 euron Keno-voittoa vaimonsa tilille.

Vihdin poliisiampumisesta epäilty 67-vuotias mies oli vuosia jatkuneessa ulosottokierteessä. Lapsuudenkodin menetys sai myös vuosikymmeniä kestäneet riidat veljen kanssa kärjistymään. Perjantaina tilanne eteni poliisin kuolemaan johtaneeseen ammuskeluun.

Pienen kuljetusyhtiön omistaneen Jorma Tapio Nyforsin ongelmat alkoivat kasaantua kymmenen vuotta sitten, kun hän ajautui riitoihin kuljetusalan tilauskeskuksen kanssa. Keskuksen omistajia olivat pienet kuljetusyhtiöt, ja se hankki kuljetustehtäviä ja jakoi niitä autoilijoille.

Nyforsista ja joistakin muista osakkaista alkoi tuntua siltä, että keskuksen hallitus jakaa keikkoja epäreilusti. He yrittivät syrjäyttää hallituksen ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Sekavien vaiheiden ja monien oikeusriitojen jälkeen saldona oli iso lasku oikeuskuluista. Nyfors sai myös sakot väärennyksestä, sillä oikeuden mukaan hän oli väärentänyt valtakirjoja yhtiökokoukseen.

Nyfors ei suostunut maksamaan oikeuskuluja, sillä hänen mielestään hän ei ollut kenellekään mitään velkaa. Hän teki ulosottomiehen toimista jatkuvasti valituksia oikeuteen – ja hävisi kaikki riitansa.

Lopulta ulosoton kohteeksi joutui Nyforsin lapsuudenkoti. Pakkohuutokaupassa tilan osti Nyforsin veli 85 000 eurolla. Kotitila sijaitsee miehen naapurissa. Veli puolestaan asuu muutaman kilometrin päässä.

Nyforsin mielestä tila myytiin aivan liian halvalla. Hänen mielestään sen arvo olisi ollut selvästi päälle 200 000 euroa. Hän nosti asiasta kanteen oikeudessa, mutta se ei menestynyt.

Veljen ostettua tilan Nyfors sai häädön kotitilalta. Siitä alkoi paheneva kierre.

Maaliskuussa 2014 veli haki Nyforsia vastaan lähestymiskieltoa. Veljen mukaan Nyforsin käytös oli ollut omavaltaista ja uhkaavaa jo 1980-luvulla, ja jo silloin mies oli uhkaillut aseella.

Nyfors ei noudattanut hänelle määrättyä väliaikaista lähestymiskieltoa, vaan hän huuteli veljelleen, kävi veljensä tontilla ja ajeli siellä traktorilla. Lisäksi veli kertoi, että tilan lukkoihin oli laitettu hiekkaa ja savupiippuun tiiliskiviä.

Veljen vaimon mukaan mies oli uhannut ampua ulosottoviranomaisia kohti.

Oikeus piti ilmeisenä, ettei pahasti kärjistynyt riitatilanne pääty ihan lähitulevaisuudessa, vaan oli perusteltua olettaa Nyforsin häiritsevän vakavasti veljeään. Hänet määrättiin vuodeksi lähestymiskieltoon.

Nyforsia kiellettiin astumasta jalallakaan veljensä omistaman kiinteistön puolelle, koska oikeuden mukaan miehellä ei ollut mitään syytä oleskella siellä. Mies sai kuitenkin luvan hoitaa häätöön liittyviä välttämättömiä asioita eli kuljettaa tontilta pois tavaroitaan.

Mies ei kuitenkaan noudattanut lähestymiskieltoa, vaan uhkailut jatkuivat. Valvontakameran kuvista myös selvisi, että mies oli kiellon vastaisesti käynyt tontilla.

Viime joulukuussa Nyfors tuomittiin lähestymiskiellon rikkomisesta 15 päiväsakkoaan eli maksamaan 90 euroa sakkoa.

Samassa yhteydessä vaimo sai tuomion salakatselusta, sillä hän oli kuvannut veljeä ja tämän perhettä, kun nämä oleskelivat naapuritontilla. Vaimo kiisti syytteen ja sanoi, että hän oli kuvannut vain lintuja.

Myöskään raha-asiat eivät järjestyneet edes sen jälkeen, kun Nyfors sai vuoden 2014 lopussa 200 000 euron Keno-voiton. Rahat maksettiin hänen vaimonsa tilille. Ulosottomiehen mukaan tämä oli tapahtunut ulosoton välttämiseksi. Veikkauksen järjestelmään oli tallennettu miehen henkilötunnus, kun hän oli käynyt lunastamassa voiton.

Vaimo siirsi rahoja tilille, joka oli ollut aiemmin miehen, mutta sen omistusta muutettiin niin, että se oli vain vaimon nimissä. Miehelle jäi tilin käyttöoikeus, ja siltä maksettiin esimerkiksi miehen pankkilainaa.

Pariskunta valitti rahojen ulosmittaamisesta oikeuteen, sillä heidän mukaansa tilillä olleet rahat olivat vaimon veikkausvoittona saamia. Mies oli hakenut puolisolle kuuluvan voiton ”turvallisuussyistä”, eikä kysymys ollut ulosoton välttelystä.

Pariskunnan ulosottoa koskevat valitukset eivät menneet käräjä- ja hovioikeudessa läpi. Käräjäoikeuden mukaan Veikkauksen voitonmaksujärjestelmään tehty kirjaus osoitti, että kysymys oli miehen varoista.

Asiaa tuki se, että varat oli siirretty tilille, jonka varoja käytettiin myöhemmin miehen velan maksuun. Rahat voitiin siis ulosmitata vaimon tililtä miehen velan maksamiseksi.

Ulosottokierre paheni edelleen, sillä myös pariskunnan vakituinen asunto oli ulosmittauksen kohteena.

Ulosoton keskeyttämisestä riideltiin oikeudessa, sillä pariskunnan mielestä asunto oli heidän yhteisomistuksessaan. Ulosottomiehen mukaan asunto oli kuitenkin lainhuudon ja verottajan tietojen perusteella miehen omistama.

Käräjäoikeus päätyi toteamaan päätöksessään, ettei vaimon esittämä asiakirjanäyttö vastoin lainhuutomerkintää osoita, että asunto kuuluisi hänelle osaksikaan. Se hylkäsi pariskunnan valituksen ulosmittauksen kumoamisesta ja ulosoton keskeyttämisestä.

Näin teki viime syksynä myös hovioikeus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vihdin poliisisurma

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet takaisin raaka-aineeksi

  2. 2

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  9. 9

   Sukupuolten välillä on meneillään kilpailu lisääntymismenestyksessä, eikä kumpikaan voi voittaa

  10. 10

   Huono omatunto treenaamisesta ja jatkuva aikapula – Lue asiantuntijoiden täsmävinkit siihen, miten liikunta onnistuu ruuhkavuosien keskellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  10. 10

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää