Valikko
Kotimaa

Valelääkäri Esa Laiho sai neljä ja puoli vuotta vankeutta – Laiho teki hoitovirheitä, mutta ei aiheuttanut kuolemia

Oikeuden mukaan ei ole näyttöä siitä, että valelääkäri olisi aiheuttanut potilaille kuoleman, vakavan sairauden tai hengenvaarallisen tilan.

Valelääkärinä kymmenen vuotta työskennellyt Esa Laiho on tuomittu neljäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Helsingin käräjäoikeuden mukaan Laiho oli syyllistynyt muun muassa törkeisiin petoksiin ja väärennyksiin, mutta vakavimmat syytteet potilaiden kuolemasta ja muusta vaarantamisesta oikeus hylkäsi.

Maksimituomio Laiholle tuomituista rikoksista olisi ollut seitsemän vuotta vankeutta.

Käräjäoikeuden mukaan Laiho ei voinut toimia lääkärinä, sillä hänellä ei ollut siihen vaadittavaa tutkintoa. Hän oli erehdyttänyt eri tahoja palkkaamaan hänet lääkäriksi vuosina 2001–2011. Petosrikoksilla Laiho aiheutti hänet palkanneille asianomistajille noin miljoonan euron taloudelliset vahingot.

Oikeuden mukaan ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että Laihon toiminta epäpätevänä lääkärinä olisi aiheuttanut potilaille kuoleman, vakavan sairauden tai hengenvaarallisen tilan.

Laihoa syytettiin kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan Laiho aiheutti kahden potilaan kuoleman ja vaaransi neljän muun hengen. Tästä ei oikeuden mukaan ollut näyttöä.

Oikeus kuitenkin tuomitsi Laihon kahdesta pahoinpitelystä.

Toinen tuomio tuli siitä, että Laiho jätti oikeuden mukaan tutkimatta yhden potilaan, vaikka hoitaja oli soittanut hänelle potilaan tilasta. Tämän takia oikean hoidon antaminen viivästyi, ja tämä aiheutti potilaalle kipua.

Toisen, sittemmin kuolleen potilaan sydänfilmiä Laiho puolestaan tulkitsi oikeuden mukaan virheellisesti niin, ettei hän huomannut potilaan akuuttia sydäninfarktia.

Laihon väärien merkintöjen takia potilas toimitettiin Marian sairaalaan, jossa hänelle tehtiin kivuliaita tutkimuksia ja toimenpiteitä. Jos tiedossa olisi ollut potilaan sydäninfarkti, hänelle olisi järjestetty asianmukainen saattohoito hoitokodissa.

Myöskään syyttäjä ei väittänyt, että Laiho olisi tappanut potilaitaan tahallaan. Syyttäjän mukaan hän kuitenkin vahingoitti potilaita tahallisesti, sillä hänen on täytynyt käsittää, että hän varsin todennäköisesti aiheuttaa potilaidensa kuoleman tai hengenvaarallisen tilan. Syyttäjän mielestä Laihon tuomion pitäisi olisi pitänyt olla lähes maksimi eli 15 vuotta vankeutta.

Laiho joutuu maksamaan korvauksia aiheuttamansa määrän eli noin miljoona euroa.

Laihon oman käsityksensä mukaan hänet palkanneille tahoille ei ole syntynyt mitään korvattavaa vahinkoa, sillä hän on tehnyt sovitut työt. Oikeus kuitenkin totesi, että sopimuksia Laihon kanssa ei olisi tehty, jos tiedossa olisi ollut, ettei hän ole lääkäri.

”Laihon työsuorituksia ei voida pitää miltään osin hyväksyttävänä vastikkeena palkoille, palkkioille ja korvauksille, vaikka onkin selvitetty, että hänen työn laadusta ei ole ennen tutkinnon puuttumisen ilmenemistä reklamoitu”, oikeus totesi.

Oikeus ei myöskään suostunut sovittelemaan tai alentamaan korvauksia. Oikeuden mukaan Laihon on täytynyt käsittää, että palkkioiden maksaminen perustui tahalliseen erehdyttämiseen.

Laiho on myöntänyt esittäneensä Suomen viranomaisille väärennetyn todistuksen, jonka mukaan hän olisi valmistunut lääkäriksi pietarilaisesta Pavlovin yliopistosta vuonna 1994.

Laiho työskenteli lääkärinä Suomessa väärennetyn tutkintotodistuksen turvin vuodesta 2001. Hän oli läpäissyt testit, jotka EU:n ulkopuolella opiskelleiden lääkäreiden on suoritettava voidakseen toimia Suomessa lääkärinä.

Laiho erikoistui geriatriaan eli vanhustenhoitoon. Hän ehti toimia lääkärinä kymmenisen vuotta ennen kuin Ilta-Sanomat paljasti marraskuussa 2011, ettei hänellä ole tutkintoa. Valviralle tuli nimetön vinkki Laihosta jo vuonna 2010, mutta silloin asiaa selvitettiin vain pintapuolisesti.

Laiho työskenteli Helsingissä, Lohjalla, Kouvolassa, Lahdessa, Riihimäellä, Karkkilassa, Nummi-Pusulassa ja Vihdissä.

Puolustuksen mielestä Laiho oli täysin pätevä toimimaan lääkärinä, vaikka häneltä puuttui muodollinen pätevyys. Hänen avustajansa, oikeustieteen tohtori Kari Uoti totesi, että lääkäriksi valmistuneet eivät joudu käräjille potilaan kuolemaan johtavista hoitovirheistään. Hän kuvailikin, että lääkärintutkinto on ”license to kill”, lupa tappaa.

Kuulusteluissa poliisi kysyi Laiholta, miltä tuntuu näytellä kymmenen vuotta lääkäriä.

"Viime vuosina on alkanut tuntua raskaalta, ne ovat olleet aika yksinäisiä vuosia. Kyllähän mä alusta asti olen miettinyt kiinnijäämistä. Minusta tämä työ on ollut koko ajan helppoa kuitenkin."

Kymmenen vuoden lääkärinuransa aikana Esa Laiho ehti hoitaa noin 12 000:ta potilasta. Eniten potilaita hänellä on ollut Helsingissä ja Lahdessa.

Hän myönsi miettineensä, että joku hänen potilaistaan voi kuolla.

"Jos tämä olisi ollut koko ajan jotenkin vaikeeta ja ylitsepääsemätöntä, mutta kun ei se ole ollut. Olen kyllä miettinyt tätä etiikkaa ja moraalia ja niitä perustellut itselleni, mutta olen aina lopulta päätynyt siihen, että minulla on riittävät tiedot ja taidot toimia lääkärinä."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Valelääkäriepäilyt
 • Henkirikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  4. 4

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  5. 5

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  6. 6

   Poliisi tutkii, yritettiinkö turvapaikanhakijoiden mielenosoitusteltta polttaa – teko oli ”ilmeisen tahallinen”

  7. 7

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  8. 8

   Patrik Laine laukoi todellisen tuurimaalin – supertähti Sidney Crosby löi vastustajan sormen tohjoksi

  9. 9

   Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

  10. 10

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  4. 4

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  9. 9

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  10. 10

   Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää