Kotimaa

Alkoholi mukana joka toisessa hukkumiskuolemassa – HS testasi uimista humalassa

Jotta juhannuksen hukkumiskuolemilta vältytään, uimaan ei kannata mennä, jos alkoholia on nautittu. HS:n toimittaja selvitti uimakykynsä juopuneena ja vakuuttui siitä, etteivät uiminen ja alkoholi sovi yhteen.

Juhannukseen kuuluvat sauna ja uiminen, ja moni nauttii näiden ohessa myös alkoholia. Siitä syntyy vaarallinen yhtälö, sillä noin puolet hukkumistapauksista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena. Se tekee alkoholista merkittävimmän riskitekijän hukkumiskuolemissa.

Viime vuonna hukkui 94 ihmistä, joista 15 uidessa. Viime juhannuksena uinnin aikana hukkuneiden määrä oli 3 ihmistä. Synkin juhannus 20 vuoden ajalta on ollut vuonna 1999, jolloin uintiretki johti 14 ihmisen hukkumiseen.

Tulevaa juhannusta ajatellen kävin testaamassa, miten alkoholin nauttiminen vaikuttaa uintikykyyni. Rajamäen uimahallissa Nurmijärvellä järjestettiin HS:n pyynnöstä känniuintitesti, jossa havainnollistettiin, miten alkoholi ja humalatila vaikuttavat uintisuoritukseen.

Testissä uidaan aluksi 25 metrin vapaauinti, jonka jälkeen sukelletaan 10 metrin pituussukellus paluusuuntaan sekä uidaan altaan toiseen päähän, sukelletaan rengas altaan pohjasta ja lopuksi suoritetaan 25 metrin pelastusuinti nukkea raahaten. Jokaisen kierroksen välissä juodaan alkoholia.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen olen yllättynyt. Suoritus on rankka, vaikka en ole juonut vielä ainuttakaan olutta. Ensimmäinen kierros suoritetaan täysin selvin päin.

Suomalaisista aikuisista 68 prosenttia on uimataitoisia. Uimataito määritellään siten, että veteen putoamisen jälkeen on pystyttävä uimaan 200 metriä, josta 50 metriä uidaan selkäuintina.

Kuulun uimataitoisiin, mutta en ole kuitenkaan mikään kala vedessä. Uskon jo ennen ensimmäistä olutta, että alkoholi vaikeuttaa suoriutumistani.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n toiminnanjohtajan Kristiina Heinosen mukaan edes hyvä uimataito ei pelasta hukkumiselta, jos uimari on humalassa.

”Hyvä uimataito on yleisesti ottaen hukkumiskuolemien ennaltaehkäisemiseksi yksi tekijä, mutta ei se tae ole. Ei varsinkaan, jos on nauttinut alkoholia”, kertoo Heinonen.

Ensimmäinen olut uppoaa helposti. Se on puolen litran vetoinen kolmosolut, joka nostaa vereni alkoholipitoisuuden 0,1 promilleen

Saunan jälkeen siirryn kylmään suihkuun ja huomaan heti, miten lämpötilanvaihtelu vaikuttaa minuun.

Puhekykyni katoaa, kun kylmä vesi huuhtoo päälakeani. Suoritustani valvoo äkillisten terveysriskien hallintaan erikoistuneen Sharkmed Oy:n toimitusjohtaja Topi Haikala. Yritän vastata hänen kysymyksiinsä, mutta onnistun muodostamaan vain puolikkaita lauseita. Puhuminen vaikeutuu, koska hyperventiloin eli hengitykseni on liian tiheää.

Yksi lämpötilanvaihtelun riski on kaatohuimaus, joka on syynä useaan hukkumiseen jopa polvenkorkeudella olevaan veteen.

”Kuuma sauna, alkoholi ja kylmä vesi. Siinä monesti verenpaine nousee sekä laskee ja verenkiertosäätelymekanismit saattavat pettää”, kertoo Haikala.

Kaatohuimauksessa ihminen voi kaatua veteen eikä ylös pääse ilman apua. Hukkuminen tapahtuu, kun vedetään henkeä ja keuhkot täyttyvät vedellä.

Yhden oluen jälkeen suoriudun testiradasta ilman vaikeuksia. Huomaan kuitenkin, että hengästyin hieman helpommin. Känniuinnin on suorittanut ennen minua yhteensä kuusi henkilöä, joista kaikki kertoivat pulssin nousevan ja hengityksen tihentyvän alkoholin nauttimisen jälkeen.

Juovuksissa uimiseen sisältyy useita vaaratekijöitä.

Hengästymisen lisäksi yleinen toimintakyky vedessä heikkenee ja sukeltaessa voi menettää suuntavaiston.

”Et välttämättä tiedä, missä suunnassa pinta on”, sanoo Kristiina Heinonen.

Haikalan mukaan jo pienten alkoholiannosten nauttiminen saa aikaan motoriikan heikkenemistä, kömpelyyttä ja reaktioajan pitenemistä. Mitä enemmän alkoholia on veressä, sitä heikompi toimintakyky on.

Vahvassa humalassa kuitenkin ensimmäinen uhri on arviointikyky, joka voi johtaa siihen hengenvaaralliseen päätökseen eli uimaan menemiseen.

Toinen olut tökkii, koska tahti on kova. Aikaa ei ole hukattavaksi, joten minua kehotetaan tyhjentämään tölkkini mahdollisimman ripeästi. Lopputulema: 0,18 promillea.

Kylmä suihku ei ole kahden oluen jälkeen niin paha juttu. Puheeni takkuaa samaan malliin, mutta vesi on lämpimämpää ja miellyttävämpää.

Kun kauhon eteenpäin altaassa, huomaan ottavani suorituksen rauhallisemmin. Tässä vaiheessa olen tarkkaavaisempi, mikä on yksi alkoholin nauttimisen hyvistä puolista.

Kolmatta olutta juodessani mainitsen, että en enää lähtisi auton rattiin, mutta altaaseen suostun kyllä. Suomen lain mukaan voisin vielä ajaa autoa, sillä puhalluskoe näyttää 0,4 promillea.

Kylmä suihku tuntuu jo rauhoittavalta. Ei mitään ongelmaa, paitsi se puhekyky.

Vaikka auton ajaminen olisi minulle sallittua, uiminen tuottaa jo selkeitä vaikeuksia. Käteni ja jalkani eivät tee yhteistyötä niin hyvin kuin viime kerralla. Se hidastaa etenemistäni ja tekee uimisesta raskaampaa.

Lisäksi olut painaa mahani pohjalla. Joudun röyhtäisemään ja haukkaan samalla vettä. Onneksi olen jo altaan reunalla, sillä minun on köhittävä hetki ennen kuin pystyn jatkamaan uimista.

Neljännen oluen jälkeen pääsen huokaisemaan helpotuksesta. Veteen ei tarvitse enää mennä, sillä promillelukema on noussut jo yli 0,5 promillen, minkä testin järjestäjät Rajamäen uimahalli, Sharkmed Oy ja Turvan Vuoksi Oy ovat määritelleet turvarajaksi.

Puhallan 0,82 promillea, ja olokin on sen mukainen.

Olen juonut yhteensä neljä isoa olutta eli kaksi litraa mietoa alkoholijuomaa puolentoista tunnin aikana. Moni juo juhannuksen aikana varmasti enemmän ja menee vielä senkin jälkeen uimaan.

En edes haluaisi enää jatkaa. Tilanne voisi kuitenkin olla toinen, jos olisin vahvemmassa humalassa ja harkintakykyni olisi heikentynyt. Siihen päälle vielä kaveriporukan ryhmäpaine.

Topi Haikala ei suosittele minulle enää uimista missään nimessä.

”Ehkä suositus minulta olisi yhden tölkin jälkeen ja silloinkin vielä kaverit mukaan, kun mennään uimaan. Eli yksin ei ole mitään asiaa, kun otetaan alkoholia ja saunaa”, sanoo Haikala.

Muista nämä asiat, jos nautit alkoholia saunomisen ja uimisen yhteydessä

 Älä mene uimaan.

 Jos kuitenkin menet, älä mene yksin, vaan ota ainakin yksi kaveri mukaasi.

 Ui rannan suuntaisesti.

 Saunan jälkeen on hyvä vilvoitella, jotta kehonlämpö tasaantuu, eikä veteen meneminen aiheuta rajua lämpötilanvaihtelua.

 Jos mukana on lapsia, ainakin yhden seurueen jäsenistä tulisi pysyä nollalinjalla ja vahtia lasten uimista.

 Varo myös liukastumista laiturilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uiminen
 • Hukkuminen
 • Juhannus
 • Alkoholi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  6. 6

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Robottiverokarhu alkaa tarkkailla suomalaisia – Verohallinto haluaa kitkeä vilppiä, kasvattaa valtion tuloja ja korvata ihmistyötä

  9. 9

   Suomessa kuoli 10 000 vauvaa vuodessa – sitten ainutlaatuinen järjestelmä muutti kaiken

  10. 10

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää