Kotimaa

Hovioikeus antoi viimeiset tuomiot Anton-kuittikauppajutussa, 15 syytettyä tuomittiin veropetoksista

Prosessin pitkän keston takia joidenkin tuomio jäi alle minimin.

Helsingin hovioikeus on ratkaissut viimeisetkin syytteet laajassa kuittikauppaan liittyvässä Anton-talousrikosvyyhdissä. Torstaina annettiin tuomio niiden syytettyjen osalta, jotka eivät aiemmin suostuneet syyteneuvotteluun.

Anton-vyyhti on yksi Suomen kaikkien aikojen laajimmista rikosasioista. Jutun käsittely on kestänyt yli kymmenen vuotta. Se ehti jo kiertää korkeimman oikeuden (KKO) kautta, mutta KKO palautti jutun neuvojen kera hovioikeuteen uudelleen käsiteltäväksi.

Nyt hovioikeus tuomitsi kaikkiaan viisitoista syytettyä vankeusrangaistuksiin törkeistä veropetoksista tai veropetoksista. Hovioikeuden mukaan laskuja oli kierrätetty niin, että syytetyt onnistuivat välttämään veroja. Vältettyjen verojen määrä vaihteli 20 000 eurosta jopa 300 000 euroon.

Rangaistuksia mitatessaan hovioikeus otti huomioon, että jutun käsittely oli kestänyt poikkeuksellisen pitkään. Tämän vuoksi joidenkin tuomittujen rangaistus alitti laissa säädetyn minimirangaistuksen.

Törkeästä veropetoksesta vähimmäisrangaistus on lain mukaan neljä kuukautta vankeutta, mutta nyt rangaistukset vaihtelivat parista kuukaudesta yhteen vuoteen ja neljään kuukauteen. Vain yhden tuomitun vankeus on ehdoton eli hän joutuu vankilaan.

Aiemmin viime syksynä hovioikeus ratkaisi asian niiden osalta, jotka olivat suostuneet uuteen syyteneuvottelumenettelyyn. Syyteneuvottelu tuli mahdolliseksi uuden lain myötä puolitoista vuotta sitten. Syyteneuvottelun idea on, että tunnustamalla voi saada lievemmän rangaistuksen, jos pääsee syyttäjän kanssa sopuun sopivasta tuomiosta ennen oikeudenkäyntiä.

Hovioikeus hyväksyi syyteneuvottelun kaikkien 14 syytetyn osalta. Osa vastaajista oli tuomittu aiemmin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin ja he olivat jo ehtineet suorittaa rangaistuksensa. Oikeus katsoi, että suoritetut rangaistukset olivat riittäviä, eikä lisärangaistuksiin ollut tarvetta.

Ratkaisussa otettiin syytettyjen eduksi huomioon myös se, että oikeusprosessi on kestänyt noin kymmenen vuotta. Hovioikeuden mielestä jutun laajuuden ja monimutkaisuuden vuoksi kohtuullinen aika olisi ollut seitsemän vuotta. Erillisiä korvauksia syytetyille ei kuitenkaan tuomittu.

Anton-kuittikauppajuttu liittyi rakennusalan harmaaseen talouteen. Syyttäjien mukaan vyyhdessä käytettiin tekaistuja laskuja, joiden avulla peiteltiin pimeää palkanmaksua ja vältettiin maksamasta veroja.

Alun perin Helsingin käräjäoikeus tuomitsi yli 80 henkilöä törkeästä veropetoksesta tai petoksesta. Sen sijaan Helsingin hovioikeus vapautti 46 vastaajaa syytteistä ja lievensi päätekijöiden rangaistuksia.

Korkein oikeus myönsi valitusluvan, mutta palautti jutun takaisin hovioikeuden käsiteltäväksi.

Juttu palautui hovioikeuteen noin 50 syytetyn osalta, mutta syyttäjä ja verottaja luopuivat vaatimuksistaan muiden kuin törkeistä rikoksista syytettyjen vastaajien osalta.

Jutun käsittely alkoi uudelleen hovioikeudessa yli vuosi sitten noin 30 vastaajan osalta. Puolet heistä ei suostunut syyteneuvotteluun, joten heidän osaltaan käytiin normaali oikeudenkäynti. Se on nyt päättynyt hovioikeuden torstaina antamaan tuomioon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talousrikokset
 • kuittikauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  10. 10

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää