Kotimaa

Orpo arvostelee Soinin Britannian-matkaa HS:lle: ”Tämä ei ole eduksi Suomelle”

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee Timo Soinin Britannian-matkaa. Orpon mielestä Soini aiheuttaa toiminnallaan epävarmuutta Suomen ja koko EU:n linjasta. Soini kommentoi STT:lle toimineensa asiallisesti.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) matka Britanniaan keskellä kansainvälistä kriisitilannetta herättää suurta närää toisessa hallituspuolueessa kokoomuksessa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mielestä Soinin toiminta ei ole hyväksi Suomelle. Se aiheuttaa epävarmuutta Suomen ja koko unionin linjan yhtenäisyydestä, Orpo sanoo.

Orpon mukaan Soinilla on tietysti oikeus kertoa oman puolueensa tavoitteista ja mielipiteistä.

”Tilanne on kuitenkin se, että Suomen ulkoministeri ja varapääministeri, kuten hänet on siellä noteerattu, edustaa aina Suomea ja Suomen hallitusta.”

”Kuulijakunnan täytyy tietää, milloin puhutaan missäkin roolissa. Kun kyse on akuutista eurooppalaisesta tilanteesta, josta on tehty EU-huippukokouksessa päätös, täytyy noudattaa äärimmäistä huolellisuutta”, Orpo jatkaa.

Soini kommentoi matkaansa STT:lle torstai-iltana: ”Olin matkalla Britanniassa puolueen pj:nä, vaikka ulkoministerin rooli onkin aina päällä. Olen toiminut asiallisesti. Moitittavaa ei ole.”

”Orpon kritiikkiin vastaan ainoastaan, että ulkoministereilläkin on Euroopassa vapaa liikkuvuus”, Soini sanoi STT:n mukaan.

HS ei torstaina tavoittanut Soinia tai pääministeri Juha Sipilää (kesk) kommentoimaan asiaa.

Orpon mukaan Soinin Britannian mediassa esittämät kommentit tai ainakin niistä esitetyt tulkinnat poikkeavat siitä, mitä EU-huippukokous on juuri yhdessä linjannut.

Orpo sanoo, että Soinia on kenties tulkittu väärin, mutta kansainvälisen lehdistön perusteella hänelle on syntynyt kuva, että Soinin mukaan Britannian ja EU:n väliselle eroneuvottelulle ei voida asettaa ehtoja. EU-huippukokouksessa kuitenkin todettiin, että Britannian pääsy sisämarkkinoille vaatii unionin neljän perusvapauden eli tässä tapauksessa oleellisesti ihmisten vapaan liikkuvuuden kunnioittamista.

”Tässä on nyt ero. Ja se, miten kansainvälinen lehdistö on Soinia tulkinnut, aiheuttaa epävarmuutta Suomen ja koko EU:n linjan yhtenäisyydestä. Tämä ei ole eduksi Suomelle.”

Orpo viittaa ainakin Soinin brittiläiselle tv-kanavalle Sky Newsille torstaina antamaan haastatteluun. Siinä Soini toteaa, ettei EU-neuvotteluissa pitäisi asettaa Britannialle mitään ennakkoehtoja tai ”punaisia viivoja”, mukaan lukien ihmisten vapaan liikkuvuuden saralla.

”Voin helposti kuvitella, että se on isoin tai yksi isoimmista kysymyksistä neuvotteluissa. Mutta kun neuvotellaan, eivät punaiset viivat ole mielestäni paras mahdollinen asia. Tiedän, että tämä on se hankala kysymys. En voi sanoa tai luvata, mikä lopputulos tulee olemaan”, Soini sanoo Sky Newsille.

Orpo uskoo, että pääministeri Sipilä käy Soinin kanssa asian läpi pian. Sipilä antaa perjantaina eduskunnalle ilmoituksen Britannian EU-erosta.

”Meidän täytyy huomenna esiintyä eduskunnassa yhtenäisinä.”

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) sanoo olevansa pitkälti Orpon linjoilla.

”En ole saanut matkasta tarkempia tietoja, joten on vaikea kommentoida. Mutta sinänsä ajattelen aika lailla samaan tapaan kuin Orpo. Ei jakkaraa voi ihan noin vain vaihdella.”

STT:n mukaan Soinin avustajat kertovat hänen olevan Britanniassa pikemminkin puoluejohtajana kuin ulkoministerinä.

Kaikkosen mielestä Soinin ei tarvitse informoida muita hallituspuolueita matkansa yksityiskohdista, koska kyseessä on yksityinen matka. Toisaalta Kaikkonen myöntää, että koska Soinin vierailu herkästi tulkitaan joka tapauksessa Suomen ulkoministerin vierailuna, rajanveto on vaikeaa.

”Silloin mennään siinä rajoilla. Ainakin on syytä toimia sillä tavoin, että edustetaan Suomen hallituksen virallista kantaa”, Kaikkonen sanoo.

”Näissä on syytä olla tarkkana. EU-politiikassa eletään herkkiä aikoja. On yleisesti ottaen syytä ottaa se huomioon.”

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok) kertoo jakavansa Orpon ajatukset Soinin toiminnasta täysin.

"Pidän tätä erittäin poikkeuksellisena. Ensimmäistä kertaa jäsenmaan kansa on kertonut haluavansa erota, niin pidän omituisena, ettei ulkoministeri kerro, millä asioilla hän kyseisessä maassa liikkuu”, Virolainen sanoo.

Virolainen sanoo kuvittelevansa, että Soini on Britanniassa perussuomalaisten puheenjohtajana eikä ulkoministerinä.

"Jos hän olisi ulkoministerinä, silloin pitäisi kertoa tarkempia tietoja."

Virolainen lisäsi, ettei hän tiedä, osallistuuko Soini perjantaina eduskunnan keskusteluun Britannian EU-erosta.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson otti niin ikään selväsanaisesti kantaa Soinin toimintaan.

”Maan ulkoministeri on ulkoministeri 24/7. Myös silloin, kun hän matkustaa Iso-Britanniaan, ja ehkä erityisesti juuri silloin, juuri nyt”, Henriksson linjasi Twitterissä ruotsiksi lisäten viestinsä perään Britannian EU-erosta kertovan aihetunnisteen #brexit.

Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo on kertonut Twitterissä, että Soini on tavannut ainakin Britannian Eurooppa-ministerin David Lidingtonin sekä Pohjois-Irlannista vastaavan ministerin Theresa Villiersin.

”Sen verran tiedän, että hän halusi tavata sekä leave- että remain-puolen edustajia”, ulkoministeriön kabinettipäällikkö Raili Lahnalampi puolestaan kertoi STT:lle aamulla.

Lahnalammen mukaan Britanniassa on kuohunut siinä määrin, että tapaamisia on ollut vaikea vahvistaa etukäteen ja on ollut epävarmaa, mitkä niistä toteutuvat.

Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka muistutti keskiviikkona Soinin Britannia-tapaamisen yhteydessä Soinin sidoksista EU-vastaiseen Britannian itsenäisyyspuolueeseen (Ukip).

Soini on ollut useana vuonna brittiläisen veljespuolueensa puoluekokouksen yhtenä pääpuhujana ja tehnyt varsinkin europarlamenttivuosinaan 2009–2011 kiinteää yhteistyötä Britannian itsenäisyyspuoluetta Ukipia johtavan Nigel Faragen kanssa.

Harakka kritisoi Soinia siitä, ettei tämä ole suostunut kertomaan, keitä tavattaviin kuuluu.

”Suomen ulkopolitiikan virallisen edustajan salamyhkäisyys on ennenkuulumatonta ja herättää lisää pelkoja siitä, että Suomi juhlapuheistaan huolimatta pyrkii heikentämään EU:ta kriittisellä hetkellä”, Harakka sanoi.

Soini ei ole vahvistanut tapaavansa Faragea.

Suomen hallituksen EU-linja ja mahdollinen kansanäänestys EU:sta eroamisesta nousi Britannian kansanäänestyksen jälkeen pinnalle, kun aloitteen kansanäänestyksestä pani alulle perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitus on sitoutunut EU:hun, eikä kansanäänestystä unionista eroamisesta tule.

Soini on kommentoinut, että kansalaisaloite Suomessa järjestettävästä EU-kansanäänestyksestä on hyvä asia, koska se herättää keskustelua. Soini totesi kuitenkin samalla, ettei nykyinen hallitus järjestä kansanäänestystä.

Sky Newsin haastattelussa Soini toivoi koko Euroopalta yhteistyötä. Soinin mukaan EU:n ei pidä tehdä Britanniasta varoittavaa esimerkkiä.

”Se olisi erittäin epäviisasta, ja se vahingoittaisi sekä EU:ta ja sen jäsenvaltioita että Britanniaa”, Soini vastasi.

Soinin mukaan kaikkien eurooppalaisten on tehtävä yhteistyötä ja mentävä tulevaisuutta kohti käsi kädessä riippumatta siitä, ovatko kaikki osana EU:ta vai eivät.

Soini huomautti myös Norjan, Islannin ja Sveitsin olevan hyviä esimerkkejä suhteiden hoitamisesta EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Turun puukottaja kuunteli Isisiä ihannoivia lauluja ja puhui väärä­uskoisten tappamisesta, kertoo tuttava HS:lle – ”Poliisin pitäisi seurata tarkemmin, mitä vastaanotto­keskuksissa tapahtuu”

  6. 6

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Turun puukotuksiin reagoitiin vahvasti mediassa ja somessa – osa meni överiksi, listasimme räikeimmät ylilyönnit

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  10. 10

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  11. Näytä lisää