Kotimaa

Suomen ja Britannian tuleva puolustusyhteistyö osa uutta suuntaa – aiemmin sopimukset koskeneet lähinnä puolustusmateriaalia

Suomi ja Britannia allekirjoittavat puolustusyhteistyösopimuksen Naton huippukokouksessa Varsovassa heinäkuun alussa.

Suomi ja Britannia ovat solmimassa kahdenvälisen puolustusyhteistyösopimuksen, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) kertoi 12 maakuntalehden yhteiselle Lännen Medialle.

Puolustustuspoliittinen yhteistyöasiakirja allekirjoitetaan Varsovan Naton huippukokouksessa, joka pidetään 8.–9. heinäkuuta.

Puolustuspoliittisen osaston ylijohtaja Janne Kuusela kertoo, että tuleva puolustusyhteistyöasiakirja on hyvin samantyyppinen kuin mitä Ruotsi ja Britannia allekirjoittivat Naton edellisen huippukokouksen yhteydessä Walesissa vuonna 2014.

”Kyse ei ole varsinaisesta sopimuksesta vaan ’framework arrangementista’ tai aiesopimuksesta. Sopimusta on valmisteltu maiden puolustushallinnoissa jo viime vuodesta lähtien”, Kuusela täsmentää.

Brexit eli Britannian EU-ero ei liity aiesopimukseen mitenkään eikä muuta sen sisältöä.

Kansainvälisessä turvallisuuspolitiikassa aiesopimukset eivät sisällä juridista velvoitetta auttaa sopimusosapuolia sotilaallisesti kriisitilanteissa. Sen sijaan niiden tarkoitus on luoda sopijaosapuolten välille valmiit mekanismit, jotka vahvistavat maiden yhteistoimintakykyä.

Aikaisemmin Suomi on tehnyt vastaavankaltaiset sopimukset Viron ja Puolan kanssa, Kuusela kertoo. Allekirjoitusta vaille valmiin yhteistyöasiakirjan tarkoitus on vahvistaa uudentyyppistä puolustuspolitiikkaa.

”Yleensä maiden väliset sopimukset ovat koskeneet puolustusmateriaalia. Nyt käsillä olevan sopimus vetää yhteen kaikkia eri yhteistyön osa-alueita ja viitoittaa tietä eteenpäin siinä, kuinka näemme sopivaksi kehittää yhteistyötä jatkossa.”

Miksi tällainen puolustusyhteistyöasiakirja tehdään juuri Britannian kanssa?

”Britannia on eurooppalainen ja sotilaallinen suurvalta, jolla on meidän kannalta hyvin hyödyllistä osaamista puolustuksessa. Aiemmin olemme tehneet muun muassa yhteistyötä sotilaallisessa kriisinhallinnassa. Oman puolustuksemme kannalta on tärkeää, että yhteistyö sotilaallisten suurvaltojen kanssa tiivistyy.”

Sotilaallisen toiminnan luonne on muuttunut, ja nykyään tarvitaan monenlaista ja korkeaa teknistä osaamista. Kustannukset ovat nousseet, ja varsinkin pienillä valtioilla tulevat nopeasti resurssirajat vastaan. Oppia taas saa parhaiten osallistumalla kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan ja vaativiin harjoituksiin.”

Kuusela kertoo, että myös Suomi ja Yhdysvallat ovat keskustelleet aiesopimuksen mahdollisuudesta.

Varsovassa pidettävä Naton huippukokous ei liity aiesopimukseen.

”Katsoimme jo kuukausia sitten kalentereita siinä mielessä, että milloin molempien maiden ministerit istuvat saman pöydän äärellä. Ensimmäinen tällainen tilaisuus on nyt Varsovassa.”

Kuuselan mukaan ei ole mielekästä vertailla, onko sopimus syvemmällä tasolla kuin Ruotsilla ja Britannialla.

”Jokainen maa tekee omista lähtökohdistaan yhteistyötä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS-analyysi: Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  5. 5

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  6. 6

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  7. 7

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  7. 7

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   HS-analyysi: Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää