Kotimaa

Putin moitti Natoa tiukasti Suomen-vierailullaan

Putin varoitti taas Venäjän myös siirtävän joukkojaan Suomen rajan tuntumaan, jos Suomi liittyisi Natoon.

Naantali

Itämeren alueen kiristynyt turvallisuustilanne ei ole Venäjän syy, ilmoitti Venäjän presidentti Vladimir Putin perjantaina Naantalissa tavattuaan presidentti Sauli Niinistön.

”Venäjä ei koskaan provosoinut tilanteen kärjistymistä”, Putin sanoi.

”Se on tehty niiden tahojen puolesta, jotka provosoivat vallankaappauksen Ukrainassa. Nyt ne samat tahot yrittävät lisätä jännitystä muillakin alueilla”, Putin sanoi viitaten länsimaihin, jotka venäläiskäsityksen mukaan olivat Ukrainan Maidan-kansannousun takana.

Itämeren alueen tilanne nousi odotetusti keskeiseksi aiheeksi Niinistön ja Putinin tapaamisessa presidentin kesäasunnolla Kultarannassa.

Sotilaalliset jännitteet ovat selvästi lisääntyneet alueella sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin helmikuussa 2014. Venäläiset sotilaskoneet ovat esimerkiksi käyneet tunnistuslennoillaan vaarallisen lähellä yhdysvaltalaisia tiedustelukoneita.

Niinistö toivoi, että paheneva kierre saataisiin katkaistua. Ratkaisuksi hän esitti luottamuksen lisäämistä esimerkiksi sopimalla, että sotilaskoneet eivät enää lentäisi Itämeren alueella ”pimeinä” eli niin, etteivät muut voi tunnistaa konetta. Tunnistimet poiskytkettynä lentäminen aiheuttaa vaaratilanteita.

Putin sanoi Venäjän olevan valmis neuvottelemaan asiasta Naton kanssa.

Toimittajien kysyttyä asiasta Putin kommentoi myös Suomen mahdollista jäsenyyttä Natossa vihjaamalla, että Venäjä lisäisi sen jälkeen joukkoja Suomen tuntumassa.

”Muistutan teitä, että Venäjä on tehnyt päätöksen ja toteuttanut sen: me olemme vetäneet Suomen ja Venäjän rajalta joukkomme 1 500 kilometrin etäisyydeltä”, Putin sanoi.

Hän toisti etäisyyden vielä kaksi kertaa uudestaan, mikä herätti suomalaisyleisössä kummastusta. Kaikki tietävät, että Venäjällä on joukkoja myös Suomen rajan tuntumassa, mutta Putinin mukaan ne olisivat jossain Moskovan takana.

Sitä ennen Putin oli valittanut Naton Venäjälle aiheuttamasta uhasta, johon Venäjän on pakko vastata.

”Naton sotilaallinen infra­struktuuri lähestyy rajojamme”, Putin sanoi ja puhui pitkään sekä Yhdysvaltain Itä-Eurooppaan rakentamasta ohjuskilvestä että Naton suunnitelmista lisätä joukkoja Baltian maissa.

”Jos saisin vähän muokaten käyttää yhden suomalaisen ystäväni sanomaa, todennäköisesti Nato mielellään sotisi Venäjää vastaan viimeiseen suomalaiseen. Tarvitsetteko te sellaista? Me emme tarvitse”, Putin sanoi lisäten, että asia on tietenkin vain suomalaisten päätettävissä.

Niinistö lisäsi tähän, että Suomen turvallisuuspolitiikan peruspilarit eivät ole muuttuneet. Hän sanoi perjantaina otsikoissa olleiden tietojen lisääntyvästä puolustusyhteistyöstä Britan­nian ja Yhdysvaltain kanssa olevan vain käytännössä jo tehtävän yhteistyön ”teknistä toteuttamista”.

Tiedotustilaisuudessa Putin puhui pitkään Suomen ja Venäjän taloudellisesti yhteistyöstä.

Esiin nousivat myös Venäjälle Ukrainan tilanteen vuoksi asetetut pakotteet, joiden jatkamisesta EU päätti virallisesti perjantaina.

Koska Suomi on lainkuuliainen EU:n jäsen, tilanne todennäköisesti muuttuu vasta, kun Venäjän ja EU:n suhde muuttuu, Putin sanoi. Vaihtoehtona tosin on, että suomalaisyritykset valmistavat tuotteitaan Venäjällä, hän lisäsi.

”On muitakin ratkaisuja, voitte kysyä vaikka Lontoosta”, Putin sanoi viitaten Britannian kansanäänestykseen EU-erosta.

Niinistö vastasi vakavasti, ettei Suomi tarvitse tässä asiassa apua. Hän myös huomautti, että Suomen ja Venäjän kauppa on vähentynyt pääasiassa kansainvälisten suhdanteiden vuoksi.

”Suomi ei lainkuuliaisuuttaan tai tottelevaisuuttaan noudattele EU-pakotteita, vaan me olemme olleet tekemässä niitä”, hän lisäsi.

Niinistö lisäsi, että Minskin rauhansopimukseen saaminen voimaan on tärkeää myös kauppavaihdon kannalta. Hän toivoi Itä-Ukrainan rauhanprosessin muutenkin nytkähtävän eteenpäin, vaikka se näyttää Niinistön mukaan olevan ”nollakierteessä”.

Tällä Niinistö tarkoitti sitä, ettei prosessi etene, kun poliittisen prosessin eteneminen edellyttäisi turvallisuustilanteen paranemista ja turvallisuustilanteen paraneminen poliittisen prosessin etenemistä.

Putinin vierailu oli hänen ensimmäinen työvierailunsa Suomessa kolmeen vuoteen.

Vierailuja ovat vähentäneet EU:n päätökset Krimin valtauksen jälkeen. EU sopi silloin, että säännöllisistä huipputapaamisista luovutaan Venäjän kanssa.

Niinistö ja Putin ovat silti tavanneet näiden kolmen vuoden aikana useaan kertaan, viimeksi maaliskuussa Moskovassa.

Presidentit olivat hyväntuulisia, kun Niinistö otti Putinin vastaan Kultarannan linnan edustalla iltapäivällä kello 16. Neuvottelut venyivät suunnitellusta aikataulusta, ja lehdistötilaisuus alkoi vasta kello 18.30.

Lehdistötilaisuudessa Putin aloittikin kehumalla Suomea yhdeksi Venäjän tärkeimmistä kumppaneista. Putin puhui pitkään Venäjän ja Suomen suhteissa, joissa tosin historian aikana on ”ollut erilaisia kausia”.

Niinistö tarjosi Putinille ja tämän seurueelle vielä illallisen.

Illalliselle osallistui myös maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, koska tarkoituksena oli keskustella ympäristöyhteistyöstä erityisesti Krasnyi Borin ylivuotavan ongelmajätealueen suhteen.

Venäläistutkija: Presidenttien tapaaminen voi lievittää vain pieniä päänsärkyjä

Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin tapaamiset voivat lievittää vain suomalaisten pieniä päänsärkyjä. Kansainvälisen yhteisön luottamusta Venäjä ei niiden avulla saavuta, arvioi politiikantutkija Vladimir Gelman presidenttien lehdistötilaisuuden jälkeen perjantaina. Gelmanilla on professuuri sekä Pietarin eurooppalaisessa yliopistossa että Helsingin yli­opistossa.

Pieneksi plussaksi voi laskea presidenttien esiintymisen perusteella Niinistön ehdotuksen, jonka mukaan sotilaskoneet eivät enää saisi lentää Itämerellä ilman transpondereita, ”pimeinä”. Putin lupasi työstää aloitetta Nato-yhteyksissä. Lisäksi he sanoivat, että Krasnyi Borin vaarallisten jätteiden kaatopaikan tilanne on ratkaistava.

”Joten kuten pieniä käytännön ongelmia saadaan ratkaistua, koska keskusteluyhteys on olemassa”, Gelman totesi. ”Venäjälle puolestaan on tärkeää osoittaa, että se ei ole kansainvälisessä eristyksessä. Lisäksi sille ovat tärkeitä kahdenväliset kumppanuussuhteet kaupankäynnissä.”

Putinin kommentteja Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä Gelman piti loogisena jatkeena Venäjän Krimin valtauksesta lähtien harjoittamalle aggressiiviselle ulkopolitiikalle.

”En usko, että Venäjä pitää Suomen Nato-jäsenyyttä varteenotettavana uhkana. Siksi nyt yritetään kaikin keinoin osoittaa, että jos käyttäydytte huonosti, rankaisette itse itseänne.”

Putinin vierailusta sanottua: ”Venäjällä on hymykampanja”

Eduskunnan ulkoasaianvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) piti hyvänä uutisena Putinin suhtautumista niin sanottuihin pimeisiin lentokoneisiin.

”Uutinen oli Niinistön ehdotus Itämeren yllä lentävien sotilaskoneiden transpondereista ja Putinin myönteinen suhtautuminen. Se lisäisi turvallisuutta”, Kaikkonen sanoi.

Transponderit otti esiin myös kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd): ”Yksi konkreettinen asia, oli transpondereitta lentäminen Itämeren yllä. Jos ehdotus toteutuu, se on yksi pieni luottamusta lisäävä toimi. Tosin venäläiskoneet eivät ole ainoita, jotka ilman transpondereita ovat lentäneet.”

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kutsui Venäjän toimintaa näyteikkunapolitiikaksi. ”Venäjällä on meneillään hymykampanja Suomen suhteen. Venäjä pyrkii vaikuttamaan muihin EU-maihin näyteikkunapolitiikalla, kuten kylmän sodan aikana tehtiin”, hän sanoi.

”On hyvä, että matalalla profiililla yritetään EU:n puolelta löytää ratkaisu lukkiutuneeseen tilanteeseen, joka syntyi Venäjän aggressioista Ukrainassa. Putin on mestari pitämään keskustelut omissa lempiaiheissaan”, europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) puolestaan sanoi.

Putin vieraili Suomessa viimeksi vuonna 2013

 Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Suomessa viimeksi kesäkuussa 2013.

 Suomen ja Venäjän presidentit ovat senkin jälkeen tavanneet useita kertoja. Presidentti Sauli Niinistö vieraili viimeksi Moskovassa maaliskuussa.

 Vierailut ja tapaamiset ovat kuitenkin harventuneet sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Krimin helmikuussa 2014. EU sopi sen jälkeen säännöllisten huipputapaamisten keskeyttämisestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Kansainvälinen politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää