Kotimaa

Tuontitölkkien panteille ei löydy maksajaa

Suomen ja Viron panttiyhteistyössä olisi monenlaisia ongelmia.

Suomalaiset kantavat vuosittain noin 150 miljoonaa tölkkiä alkoholijuomia ulkomailta. Se tarkoittaa liki 30:tä tölkkiä henkeä kohden.

Iso osa tölkeistä tulee Virosta, jossa on Suomen tapaan kattava panttijärjestelmä. Jokaisesta Virosta ostetusta tölkistä peritään 10 sentin pantti. Pantin voi kuitenkin saada takaisin vain palauttamalla tölkit Viroon.

Virossa myytävät tölkit on tehty samasta alumiinista kuin Suomessa myytävät tölkit. Myös maiden suurimmat juomatuottajat ovat pääosin samoja. Eikö virolaisista tölkeistä voisi saada pantin Suomessa?

Teknisesti se olisi mahdollista, vastaa Suomen panttijärjestelmää hoitavan Palpan toimitusjohtaja Pasi Nurminen.

”Se edellyttäisi, että Virossa myytävät tuotteet rekisteröitäisiin Palpan järjestelmään.”

Rekisteröinti ja palautusautomaattien ohjelmointi maksaisi, mutta suurille juomatuottajille kustannus olisi varsin pieni. Sen sijaan panttien maksaminen olisi kallista.

Virossa myytävien juomien tuottajat hyötyvät siitä, että kaikki pantilliset tölkit eivät palaudu Viron automaatteihin. Lunastamattomilla panteilla voidaan rahoittaa osa Viron kierrätysjärjestelmän toiminnasta.

Suomessa, jossa palautusaste on korkea ja lähes kaikki panttiraha palautuu kuluttajille, lasku palautusjärjestelmästä jää pää­osin tuottajien maksettavaksi.

Vaikka rahat laajempaan panttijärjestelmään löytyisivät, panttiyhteistyö voisi kaatua verotustekniseen asiaan: panteista maksetaan arvonlisävero, joka on Suomessa suurempi kuin Virossa.

”Panttien alv on ilmeisesti ollut hankaluutena Tanskan ja Saksan yhteistyössä”, Nurminen sanoo.

Tanska ja Saksa ovat valmistelleet mallia, jossa saksalaiset toimijat voisivat vapaaehtoisesti liittyä Tanskan panttijärjestelmään.

Myös yhteispohjoismaisesta panttijärjestelmästä on keskusteltu eri maiden viranomaisten kesken, kertoo neuvotteleva virkamies Tarja-Riitta Blauberg ympäristöministeriöstä.

”Asiasta tehdyn selvityksen perusteella järjestelmän kustannukset näyttäisivät kuitenkin olevan huomattavasti suuremmat kuin siitä saatu hyöty”, hän sanoo.

Yhteispohjoismainen panttijärjestelmä tulisi kalliiksi rahoittajille eli juomatuottajille, joista osa saattaisi luopua pantillisuudesta. Esimerkiksi Suomessa panttijärjestelmään kuuluminen on vapaaehtoista, mutta verotus kannustaa siihen.

Lähes kaikki juomien tuottajat ovat valinneet Suomessa pantillisuuden valmisteveron maksamisen sijasta.

Monikansallisten panttijärjestelmien luomista mutkistavat myös eri panttiarvot ja valuutat. Suomi kuuluu ainoana Pohjoismaana euroalueeseen.

Myös järjestelmien laajuus vaihtelee maittain. Useimmissa maissa väkevät alkoholijuomat ovat pantittomia.

Viron ja Suomen viranomaisten välillä yhteistyöstä on keskusteltu vähemmän ja epävirallisemmin. Blauberg kertoo YM:n odottavan kokemuksia Tanskasta ja Saksasta.

Blauberg kuitenkin huomauttaa, että suuri osa Viron-kävijöiden tölkeistä on ostettu laivalta.

Laivoilla myytävät juomapakkaukset ovat pantittomia, ja sellaisina ne todennäköisesti pysyvät, vaikka Viro ja Suomi yrittäisivät panttiyhteistyötä. Varustamot kun pystyvät kilpailuttamaan valtioita, jos sääntely uhkaa vaikuttaa niiden juomamyyntiin.

Tuontitölkitkin voi kierrättää

 Suomalaismatkustajien arvioidaan tuovan vuosittain noin 180–190 miljoonaa juomapakkausta, joista yli 80 prosenttia on tölkkejä.

 Noin kolmasosa matkustajatuonnin tölkeistä palautetaan Palpan automaatteihin. Niistä ei saa panttia, mutta nekin käytetään uusien juomapakkausten valmistukseen.

 Tuontitölkit voi kierrättää myös laittamalla ne metallikeräykseen.

 Sekajätteeseen päätyvien tölkkien määrästä on vain arvioita. YM:n vuonna 2014 teettämässä kyselyssä vain 15 prosenttia matkustajista ilmoitti heittävänsä pantittomat tölkit sekajätteeseen.

Lähteet: YM, Palpa, Mepak

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kierrätys
 • Alkoholi
 • Viro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  9. 9

   VR elättelee toivoa pilkkomisen välttämisestä – Berner pysyy tiukkana: ”Kalustoyhtiö on edellytys aidolle kilpailulle”

  10. 10

   Tuhansia tuholaisperhosia saapui Suomeen Virosta – invaasio saattaa näkyä puutarhoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää