Kotimaa

Kännykkää näpräävät autoilijat ovat suuri vaara maanteillä – puhelimeen puhuminen erittäin yleistä

Kolmen lapsen äiti Elina on joutunut todistamaan sekä kännyköiden että alkoholin vaaroja liikenteessä. Yhteen Elinan pojista törmäsi Kyproksella rattijuoppo, toiseen rekka.

Puhelimen käyttö auton ratissa kasvattaa onnettomuusriskin moninkertaiseksi. Autoilijoilla näyttää kuitenkin olevan suuria vaikeuksia pitää näppejään erossa kännyköistään ajon aikana.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan jopa yli puolet 18–29-vuotiaista kuljettajista on lähettänyt tekstiviestin ajaessaan. ­Lisäksi nuoret kuskit käyttävät sosiaalista mediaa, ottavat valokuvia ja lukevat sähköpostiaan ratin takana.

Tämä selviää renkaita val­mistavan Michelinin teettämästä kyselystä, jossa kysyttiin tuhannen suomalaisen liikennetottumuksia.

Suurin autoileva sosiaalisen ­median käyttäjäryhmä ovat alle 30-vuotiaat naiset, joista useampi kuin joka neljäs ilmoitti käyt­täneensä sosiaalista mediaa ratissa. Alle 30-vuotiaista miehistä näin oli toiminut joka viides.

Myös yli 30-vuotiaat käyttävät sosiaalista mediaa ja kirjoittavat tekstiviestejä autoillessaan. Heidän tapauksessaan sukupuolten välillä on ero, sillä lähes puolet 30–49-vuotiaista miehistä kertoi lähettäneensä tekstiviestin ajaessaan. Naisista hieman yli joka kolmas oli kirjoittanut viestejä autoillessaan.

”Kännyköiden käyttö ajaessa on melko uusi ilmiö, jota ei ole saatu kuriin. Asenteiden muuttaminen on hidasta ja vaikeaa”, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Lattu.

Liikenneturvan mukaan kännykän käyttö kasvattaa autoilijan onnettomuusriskin arviolta nelinkertaiseksi.

Vaaroista yritetään tiedottaa muun muassa erilaisten kampanjoiden avulla.

”Kuukausi sitten meillä oli tarkkaavaisuuteen liittyvä kampanja yli kahdessatoista kau­pungissa”, Lattu sanoo.

Kampanjoinnin tehottomuudesta kertoo se, että esimerkiksi puhelimeen puhuminen ajon aikana on erittäin yleistä. Jopa lähes 90 prosenttia 30–49-vuo­tiaista miehistä kertoi soittaneensa tai vastaanottaneensa puhelun ratissa.

Puhelussa on kuitenkin tekstiviestejä selvästi pienempi onnettomuusriski, jos kuljettajan katse pysyy tiessä.

”Onnettomuusriski kasvaa, jos puhelun sisältö edellyttää vaativaa ajatustyötä tai herättää voimakkaita tunteita”, sanoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Osa kuskeista käyttää puhelimen handsfree-laitetta, mutta tarkkaa tietoa käyttäjämääristä ei ole.

Puhelimen käyttöä vieläkin suurempi uhka ovat rattijuopumuksen rajan ylittäneet autoilijat. Tuoreen päihderaportin mukaan noin ­joka neljäs kuolemaan johtanut moottoriajoneuvon kolari on rattijuopon aiheuttama.

Valtaosa rattijuopoista ylittää törkeän rattijuopumuksen rajan, ja noin puolet ajaa ylinopeutta vähintään 30 kilometriä tun­nissa.

Rattijuoppojen kannalta eletään juuri nyt vuoden vaarallisinta aikaa. Suurin osa liikenteen alkoholionnettomuuksista tapahtuu kesäkuukausina ja viikonloppuöinä.

Toukokuun ja elokuun välillä onnettomuuksia sattuu keskimäärin seitsemän kuukaudessa. Suurin osa niistä tapahtuu taajaman ulkopuolella.

Liikennevakuutuskeskus tarkasteli raportissaan vuosien 2010 ja 2014 välistä ajanjaksoa, jolloin Suomessa tapahtui yli ­tuhat kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta. Rattijuopoista vajaa neljännes oli onnettomuushetkellä ajokiellossa tai vailla ajokorttia.

Vuosina 2010–2014 alkoholin vaikutuksen alaisena kuoli yhteensä 191 kuljettajaa. Pelkästään huumausaineita ottaneita kuljettajia puolestaan kuoli 41.

Raportin mukaan rattijuopot kuolevat usein suistumisonnettomuuksissa, joissa ei ole sivullisia uhreja. Huumekuskit taas törmäävät muihin ajoneuvoihin useammin kuin rattijuopot.

Yksi selitys rattijuoppojen ja huumekuskien erilaisille kolareille on se, että alkoholin vai­kutuksen alaisena joudutaan ­onnettomuuteen usein viikonloppuöinä, jolloin muuta liikennettä on vähemmän kuin arkena.

Huumausaineonnettomuuksista vain hieman yli kolmannes tapahtuu viikonloppuna.

Kolmannes kuolleista alkoholi- ja huumekuskeista oli iältään alle 25-vuotiaita. Nuoria kuljettajia pidetään yhtenä merkittävänä riskiryhmänä.

”Nuorten kuolemien osuus kertoo siitä, että nuoret ottavat riskejä alkoholin vaikutuksen alaisena. On myös merkkejä siitä, että osa nuorista voi olla piittaamattomia omasta selviytymisestään”, sanoo liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari Liikennevakuutuskeskuksesta.

Parkkari ehdottaa, että lääkärit tarttuisivat aiempaa varhaisemmin nuorten päihderiippuvuuden merkkeihin ja antaisivat väliaikaisia ajokieltoja.

Päihderaportissa tarkasteltiin myös sivullisten kuolemia onnettomuuksissa. Esimerkiksi rattijuoppojen kyydissä olleita kuoli 53 ja toisessa ajoneuvossa matkustaneita kuoli 10.

”Rattijuopon kyytiin lähtemisessä kuolemanriski on varsin suuri”, Parkkari toteaa.

Yhteen Elinan pojista törmäsi Kyproksella rattijuoppo, toiseen rekka

Kolmen lapsen äiti Elina on joutunut todistamaan sekä kännyköiden että alkoholin vaaroja liikenteessä.

Elina työskentelee Kyproksella sukellusalalla ja asuu saarella lastensa kanssa. Keväällä Elinan pojan Martin päälle ajoi rattijuoppo. Martti selvisi onnettomuudesta vakavilla polvivammoilla.

Kolme kuukautta myöhemmin kesäkuussa Elinan toinenkin poika Akseli joutui liikenneonnettomuuteen. Tällöin sen aiheutti rekka, jonka kuljettajan epäillään näpertäneen kännykkäänsä. Akseli loukkaantui vakavasti ja on tällä hetkellä toipilaana.

Vakavat liikenneonnettomuudet saivat Elinan menettämään malttinsa ja purkamaan tunteitaan sosiaalisessa mediassa puolitoista viikkoa sitten.

Rattijuoppojen ja kännykänkäyttäjien vastuunottoa vaativaa kirjoitusta on jaettu Facebookissa lähes 15 000 kertaa.

Tätä juttua varten sähköpostitse haastateltu Elina toivoi, ettei hänen sukunimeään julkaista.

Martin onnettomuus tapahtui muutaman kilometrin päässä perheen kotoa ja Akselin onnettomuus tapahtui aivan kodin tuntumassa. Elina oli kotona ja kuuli sisälle lapsensa hädän.

”Maailmani pysähtyi. Neljän metrin matka pojan luo tuntui vähintään maratonilta”, Elina kuvailee.

Hänen mukaansa Kyproksen liikennekulttuuri vaikuttaa vastuuttomalta Suomeen verrattuna. Omat vaikeutensa aiheuttaa vasemmanpuoleinen liikenne, mutta perhe on Elinan mukaan jo tottunut siihen.

Suomalaiset joutuvat ulkomailla onnettomuuksiin aiempaa useammin.

Viime vuonna ulkomailla kirjattiin yhteensä 1 171 sairaustapausta, tapaturmaa ja onnettomuutta. Määrässä ei ole eritelty esimerkiksi liikenneonnettomuuksia.

Tapausten määrä on kasvanut edellisvuodesta, jolloin vastaavia onnettomuuksia sattui 909.

”Suomalaisten matkustusmäärät ovat kasvussa, mikä selittää onnettomuuksien määrän kasvua”, sanoo kriisi- ja avustus­tiimin vetäjä Flora Kuparinen ulkoministeriöstä.

”Liikennekulttuuri on monessa maassa hyvin erilainen kuin Suomessa, mikä saattaa yllättää ulkomailla olevat turistit.”

Suurimpia onnettomuusmääriä kirjataan perinteisissä matkailumaissa, kuten Espanjassa, Virossa, Turkissa ja Thaimaassa.

Oikaisu tiistaina 5.7. kello 14:15: Jutun grafiikassa oli virhe. Lähteeksi oli virheellisesti merkitty Liikenneturvakeskus, kun todellisuudessa lähde on Liikennevakuutuskeskus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenneonnettomuudet
 • Liikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Pohjois-Korea uhkaa ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Pentagon lupaa tarjota Trumpille keinot vastata provokaatioihin

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  7. 7

   Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa

  8. 8

   Seksiviestien lähettely teinille toi ex-kongressi­edustajalle lähes kaksi vuotta vankeutta – Clintonin kampanjaakin sekoittaunt Anthony Weiner sai tuomion Yhdysvalloissa

  9. 9

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  10. 10

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lennokkitaksin koelennot alkoivat Dubaissa – Kruununprinssi koeistui laitteen, mutta jäi lennon ajaksi maihin taputtamaan
  3. Sampo Terho ilahtui Saksan vaalituloksesta: ”Laittaa jäitä hattuun näihin liittovaltiovisioihin”
  4. Kurdistan järjesti kansanäänestyksen itsenäistymisestä – Irak uhkasi lähettää joukkoja, Turkki katkaisi kolmen kurdikanavan lähetykset
  5. Tunti sitten
  6. Huippu-urheilun valmennustukiean saajia karsitaan kovalla kädellä – Olympiakomitea lupaa, ettei se unohda yhtään lahjakasta nuorta lajista riippumatta
  7. Pohjois-Korea uhkaa ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Pentagon lupaa tarjota Trumpille keinot vastata provokaatioihin
  8. NFL:n suurimpiin tähtiin kuuluva Tom Brady sanoi viimein mielipiteensä Trumpista: ”Olen eri mieltä hänen kanssaan. Hänen sanomansa oli hajottavaa.”
  9. Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa
  10. Seksiviestien lähettely teinille toi ex-kongressi­edustajalle lähes kaksi vuotta vankeutta – Clintonin kampanjaakin sekoittaunt Anthony Weiner sai tuomion Yhdysvalloissa
  11. Brexit-neuvottelut jatkuivat aiempaa toiveikkaammissa merkeissä – Ministeri Sampo Terho pitää brittien pehmentyneitä asenteita ”rakentavina ja oikeansuuntaisina”
  12. 2 tuntia sitten
  13. Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina
  14. Näytä lisää