Valikko
Kotimaa

Yliopistot keskustelevat yhteishaun aloittamisesta lääketieteen opinnoissa – nykyään hakijan valittava vain yksi kohde

Syksyllä aloittaa kehittämistyöryhmä, joka pohtii yhteishakuun siirtymistä lääketieteen opinnoissa. Nykyisen käytännön mukaan hakijan on valittava vain yksi hakukohde.

Yliopistot aikovat keskustella lääkäriopintojen opiskelijavalinnan uudistamisesta. Syksyllä aloittaa valtakunnallinen kehittämistyöryhmä, jonka tehtävänä on pohtia ja edistää yhteishakuun siirtymistä lääketieteen opinnoissa.

”Helsinki on valmis siihen siirtymään, kunhan saamme sovittua käytännöistä ja kaikki yliopistot lähtevät mukaan”, sanoo Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opintoasiainpäällikkö Linnéa Lindh.

Nyt lääketiedettä voi opiskella viidessä yliopistossa Suomessa.

Lääkäriopinnoista haaveileva nuori voi hakea vain yhteen yliopistoon ja koulutusohjelmaan. Kaikki yliopistot, joissa voi opiskella lääketieteen lisensiaatiksi, järjestävät valintakokeensa samanaikaisesti.

Mikäli hakija päättää pyrkiä esimerkiksi Helsingin yliopistoon, hän ei voi tulla hyväksytyksi muihin yliopistoihin.

HS:n mielipidepalstalla julkaistiin tiistaina kirjoitus, jonka kirjoittaja arvosteli opiskelijavalinnan nykyisiä käytäntöjä. Hän kirjoittaa hakeneensa nyt kolmatta kertaa opiskelemaan lääkäriksi.

Kirjoittaja kertoo onnistuneensa jokaisella kerralla valintakokeessa niin, että olisi voinut mielestään päästä johonkin yliopistoista. Hän on kuitenkin valinnut hakukohteekseen Helsingin yliopiston, eivätkä pisteet ole riittäneet hyväksytyksi tulemiseen.

Kirjoittajan mielestä ”opiskelemaan eivät pääse taitavimmat, vaan ne, jotka valitsevat kunakin vuonna hakuvaiheessa oikean kohteen”.

Helsingin yliopiston Lindhin mukaan yliopistot ovat päättäneet yhdessä opiskelijavalinnassa nyt noudatettavista käytännöistä.

Lindh korostaa, ettei hakija voi varmasti päätellä valintakoemenestyksestään, olisiko hän päässyt opiskelemaan yliopistoon, jonne ei ole hakenut. Hänen mukaansa pisterajat eivät ole suoraan verrannollisia yliopistojen kesken.

Yliopistot tekevät kuitenkin yhteistyötä, sillä valintakoe on valtakunnallinen.

”Kokeen jälkeen julkaistaan hyvän vastauksen piirteet, jotka ovat valtakunnallisesti yhteneväiset. Tarkemmista pisteytysperusteista päättää kuitenkin kukin yliopisto itsenäisesti. Jokainen yliopisto vastaa siis omien hakijoidensa kokeiden korjauksista”, hän sanoo.

Lindhin mukaan yliopistot ovat keskustelleet mahdollisesta yhteishausta jo aiemmin. Korkeakouluhaussa käyttöön otettu Opintopolku-järjestelmä ja ensikertalaiskiintiöiden voimaantulo ovat kuitenkin viivästyttäneet opiskelijavalinnan mahdollista uudistamista.

”Ne ovat olleet suuria muutoksia, eikä kaikkea voi tehdä kerralla”, Lindh sanoo.

Helsingin yliopiston tavoin myös esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto on yhteishakuun siirtymisen kannalla.

Lääketieteen laitoksen johtajan, professori Jukka Pelkosen mukaan yliopisto on kannattanut uudistusta jo vuosia.

”Uudistuksella varmistaisimme sen, että lääketieteelliset saisivat parhaimmat opiskelijat riippumatta siitä, mikä heidän kotipaikkansa on”, Pelkonen sanoo.

Mielipidepalstalle kirjoittanut hakija nostaa esiin myös kielikysymyksen.

Hän väittää kirjoituksessaan, että ”ruotsin kielen taito antaisi valintaedun”, koska ruotsinkielisiin opintoihin olisi päässyt tänä vuonna pienemmällä pistemäärällä kuin suomenkielisiin.

Lindhin mukaan Helsingin yliopistolla on linjauksensa siitä, kuinka paljon sisäänpääsyyn vaadittavat pistemäärät saavat erota toisistaan. Hänen mielestään ero ei aseta hakijoita epätasa-arvoiseen asemaan toisiinsa nähden.

”Meillä on velvollisuus kouluttaa ruotsinkielisiä lääkäreitä koko maan tarpeisiin. Se pitää myös muistaa, että ruotsinkielinen opintolinja ei ole tarkoitettu vain ruotsinkielisille. Sinne voi hakea suomenkielinenkin, kunhan osaa ruotsia tarvittavalla tasolla”, Lindh sanoo.

Mutta miksi Helsingin yliopiston lääketieteellinen on muita yliopistoja suositumpi?

”Pääkaupunkiseudulla on ihmisiä enemmän kuin muualla. Se näkyy korkeina hakijamäärinä muissakin aineissa. Helsingin yliopisto on myös yleisesti ottaen kiinnostava hakukohde”, Lindh arvioi.

Tänä vuonna Helsingin yliopiston lääketieteen suomenkieliselle opintolinjalle haki 1 577 ihmistä. Heistä 113 sai opiskelupaikan. Ruotsinkieliselle opintolinjalle haki puolestaan 288 ihmistä. Heistä pääsi sisään 36 hakijaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääsykokeet
 • Lääketiede
 • korkeakoulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  3. 3

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  4. 4

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  5. 5

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  6. 6

   Muuttaako Nordea Suomeen? Pääkonttorista voisi olla enemmän haittaa kuin imagohyötyä

  7. 7

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  10. 10

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  5. 5

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  6. 6

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  9. 9

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää