Kotimaa

Seurakuntien yhteisövero-osuus poistui - jatkossa rahoitus suoraan valtiolta

Kuluvan vuoden tammikuun 1. päivä voimaan tullut laki poisti seurakuntien oikeuden yhteisöveron tuottoon. Uutta valtionrahoitusta pidetään selkeämpänä ja vakaampana.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok) hallituskaudella keväällä 2015 päätetty kirkon rahoitusta koskeva laki tuli voimaan alkuvuodesta. Asiasta ei kuitenkaan juuri pidetty meteliä.

Aiemmassa yhteisöveroon perustuneessa mallissa kirkon saama osuus yhteisöverotuotosta riippui kunkin vuoden yhteisö­veron kokonaistuotosta ja lisäksi kirkon jako-osuudesta tuottoon. Ne saattoivat kuitenkin vaihdella paljonkin vuosittain.

Aalto-yliopiston vero-oikeuden apulaisprofessori Tomi Viitala pitää aiempaa järjestelmää varsin monimutkaisena ja suhdanneherkkänä.

”Nykyisen mallin on katsottu tarjoavan aiempaa vakaamman rahoituspohjan ja lisäävän siten kirkon ja seurakuntien tulojen ennustettavuutta.”

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tilastoista selviää, että kirkon verotulot ovat olleet viime vuosina noin miljardin euron luokkaa. Tästä määrästä yhteisöveron osuus on pyörinyt runsaan sadan miljoonan euron paikkeilla.

Jatkossa kirkon saama val­tionrahoitus on samansuuruinen pysyvä meno, joka kasvaa vuosittain kuluttajahintaindeksin mukaisesti.

Kirkon kansliapäällikön Jukka Keskitalon mukaan uudistus on valtion kannalta kustannusneutraali.

”Summa kohdentuu nyt entistä mallia tasapuolisemmin todellisten yhteiskunnallisista tehtävistä aiheutuvien kulujen mukaan.”

Miten uudistus lopulta hyödyttää ketään?

”Uudistuksen tarkoituksena ei ollut varsinaisesti muuttaa kirkon saaman rahoituksen määrää vaan parantaa sen ennustettavuutta sekä kirkon että yksittäisten seurakuntien tasolla. Uusi malli näyttää myös hallinnollisesti yksinkertaisemmalta”, Viitala toteaa.

Uudistus on osa pitkäaikaista kehitystä, joka alkoi 1990-luvun verouudistuksesta. Sitä ennen yhteisöt olivat itsessään kirkollisverovelvollisia luonnollisten henkilöiden tapaan.

”Tästä luovuttiin 1990-luvun alussa, mutta korvaukseksi yhteisöjen kirkollisverovelvollisuuden poistamisesta kirkko sai oikeuden osuuteen yhteisöveron tuotosta.”

Kirkon oikeutta saada osuus yhteisöveron tuotosta – ja nyt suoraan valtion budjetista – on perusteltu sillä, että kirkko hoitaa tiettyjä lakisääteisiä tehtäviä, kuten hautaustoimea, väestökirjanpitoa ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ylläpitoa, valtion puolesta.

Keskitalo korostaa, ettei kyse ole kirkollisverosta, vaikka jatkossa rahoitusta antavatkin kaikki suomalaiset vakaumuksesta riippumatta.

”Valtion korvaus on korvamerkitty niihin kirkon yhteiskunnallisiin tehtäviin, joilla palvellaan kaikkia maan asukkaita. Varoja ei voi käyttää seurakunnan yleisiin tarkoituksiin. Ilman rahoitusta kirkon jäsenet maksaisivat hautausmaiden ylläpidon myös kirkkoon kuulumattomien osalta, mikä olisi vakava yhdenvertaisuusongelma.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää