Kotimaa

Päihdeäitien hoidon rahoitus vaarassa – Amfetamiinia käyttänyt Paula: ”Lapsen saaminen muutti elämäni”

Ensikoti auttoi Paulan irti huume­koukusta. Nyt monien ensikotien rahoitus näyttää epävarmalta.

”Soitin neuvolaan. Sanoin, että olen raskaana ja käytän aineita.”

Parikymppinen Paula oli piikittänyt itseensä amfetamiinia ja opiaatteja päivittäin jo muutaman vuoden ajan. Työpaikka oli mennyt ja miesystävä Matti istui vankilassa.

”Tiesimme, että raskauden riski on olemassa. Silloin kun käyttää päihteitä, ei ajattele tuollaisia asioita”, Paula kertoo nyt, yli kolme vuotta myöhemmin.

Soitto neuvolaan aloitti Paulan matkan kohti uutta elämää: ensin addiktiopoliklinikalle ja sieltä laitoshoidon kautta ensikoti Pinjaan Turussa.

Pinja on yksi Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten ensikodeista, joissa perheet saavat ympärivuorokautista tukea.

Sekä sen että muiden Pidä kiinni -ensikotien rahoitus ensi vuodeksi on jälleen epävarma. Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset pyörittävät kuutta ensikotia ja seitsemää avopalveluyksikköä eri puolilla Suomea.

Järjestelmä tarjoaa hoitoa ja kuntoutusta päihderiippuvaisille odottaville äideille ja vauvaperheille. Näitä palveluja käyttävät useat suuret kunnat.

Koko Pidä kiinni -järjestelmän kustannukset ovat noin 8,5 miljoonaa euroa vuodessa, josta ensikotien osuus on kuusi miljoonaa.

”Jos valtion rahoitus loppuu, Pidä kiinni -ensikodit uhkaavat kaatua. Rahoitus on ehdoton edellytys niiden toiminnalle”, sanoo hoitojärjestelmän kehittämispäällikkö Maarit Andersson.

Valtio on maksanut noin 40 prosenttia ensikotien kuluista. Loppu on ollut kuntien ja Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) kontolla.

Valtion ja RAY:n tuki on kuitenkin vähentynyt viime vuosina. Syynä on se, että lain mukaan kunnat ovat vastuussa päihderiippuvaisten hoidosta.

Rahoitus on jo pitkään tullut vain vuoden pätkissä siksi, että tilannetta ratkaisemaan on odotettu sote-uudistusta. ”Varmasti se ratkaisisikin, kun siihen asti päästäisiin”, Andersson huokaa.

Pidä kiinni -kuntoutuksessa olleista vanhemmista kaksi kolmesta pystyy toimimaan lapsensa pääasiallisena huoltajana, jolloin vältytään huostaanotolta. Onnellisesti kävi myös Paulalle.

”Äiti, ota syliin!” iloinen lettipäinen tyttö pyytää. Paula kumartuu nostamaan tyttärensä Eveliinan lattialta.

Eveliina on kasvanut ja kehittynyt normaalisti. Ensikodista he pääsivät kotiharjoittelun kautta avohoitoon ja asumaan omaan vuokra-asuntoonsa.

Synnytyksen jälkeen Paula päätti, ettei heitä hukkaan mahdollisuutta olla äiti tyttärelleen.

”Sen jälkeen kun synnytin Eveliinan, en ole retkahtanut kertaakaan. Lapsen saaminen muutti elämäni. Rakastuin häneen heti ja aloin ottaa apua vastaan.”

Lapsen isä Matti vapautui vankilasta kuukautta ennen lapsen syntymää ja pääsi mukaan synnytykseen. Hän myös asui perheensä kanssa ensimmäisen vuoden aikana. Paula joutui kuitenkin lopettamaan parisuhteen, kun Matti jatkoi huumeidenkäyttöä.

Vaikka Paulan arki on nyt tavallista pienen lapsen äidin elämää, kuntoutuminen oli aluksi vai­keaa. Paula pystyi lopettamaan amfetamiinin käytön vasta raskauden puolivälissä.

”Jos otin amfetamiinia, minulle tuli kauheat syyllisyydentunteet ja todella huono olo.”

Korvaushoitolääkettään Paula käytti pitkään väärin, sillä vointi tuntui muuten sietämättömältä. Hän pisti lääkkeen itseensä, kun tabletin olisi pitänyt antaa sulaa suussa.

”Kun jäin kiinni, olin varma, että lapseni viedään. Menin aivan sekaisin”, Paula muistelee.

Eveliina vietti vieroitusoireiden takia yhdeksän päivää vastasyntyneiden teho-osastolla.

Pakkohoitoon ei Paulan kaltaisia naisia voi määrätä. Muutamia vuosia sitten hallitus selvitti mahdollisuutta tehdä laki, jonka myötä raskaana olevat päihteidenkäyttäjät voitaisiin määrätä tahdosta riippumattomaan hoitoon. Lain valmistelu keskeytettiin, koska ensin haluttiin varmistaa vapaaehtoisten palvelujen riittävyys.

Sen sijaan vuosi sitten tuli voimaan uusi sosiaalihuoltolaki, jonka mukaan raskaana olevalla on oikeus saada välittömästi riittävät päihteettömyyttä tukevat sosiaalipalvelut. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, miten laki käytännössä toteutuu, arvioi lääkintöneuvos Helena Vorma sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ensikodissa kiinnitetään erityistä huomiota vanhemman ja lapsen suhteen vahvistamiseen jo ennen synnytystä. Monilta päihteidenkäyttäjiltä puuttuu kokonaan hyvän vanhemmuuden malli.

Myös Paulan ja Matin elämä oli ollut kaoottista: päivärytmiä ei ollut, ja pari saattoi valvoa viikon putkeen. Rahaa saatiin muun muassa Matin auto- ja skootterivarkauksista.

Tänä syksynä Paula aloittaa opinnot ammattikorkeakoulussa ja Eveliina menee päiväkotiin.

”Haluan käydä koulun ja työllistyä, ostaa oman auton ja asunnon ja maksaa ulosottovelat pois, ehkä löytää toisen puoliskonkin. Haaveilen tavallisista asioista, kun käyttöaikoina haaveilin siitä, että olisi paljon rahaa ja aineita”, Paula kertoo tulevaisuuden toiveistaan.

Kesän aikana pitää ehtiä vielä yhdessä mustikkametsään, jotta aamupuuron päälle saa pakkasesta tuoreita marjoja myös ensi talvena.

”Nyt olen aidosti onnellinen. Perusasioistakin tulee hyvä olo: siitä, että saan kahvin lämpimänä ja pääsen kuntosalille.”

Paulan, Matin ja Eveliinan nimet on muutettu.

Lastensuojeluilmoitus voidaan tehdä ennalta

Päihteitä käyttävien, raskaana olevien naisten hoito ja kuntoutus vaihtelevat kunnissa huomattavasti. Hoidosta ovat vastuussa kunnat.

”Kunnat voivat järjestää palvelut itse asianmukaiseksi katsomallaan tavalla”, sanoo lääkintöneuvos Helena Vorma sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Palvelujen järjestäminen saattaa myös muuttua sote-uudistuksen myötä. Vorman mukaan uudistuksen odotetaan yhdenmukaistavan päihteitä käyttävien äitienkin hoitoa. Jo nyt monet kunnat tuottavat palveluita yhdessä.

HS kysyi 11 kunnalta, miten niissä on järjestetty päihteitä käyttävien, raskaana olevien naisten palvelut. Vastauksia tuli yhdeksältä kunnalta eri puolilta Suomea.

Neuvoloissa kysytään yleensä ensimmäisellä tai viimeistään toisella käynnillä molempien vanhempien päihteidenkäytöstä. Huolen herätessä äiti saa useimmiten lähetteen erikoissairaanhoitoon HAL-poliklinikalle, jossa on mahdollista saada moniammatillista apua.

Äiti saattaa tarvita katkaisu- tai korvaushoitoa. Tarpeen voivat olla myös muun muassa tihennetyt neuvolakäynnit, kotikäynnit, muut erilaiset avohoitopalvelut ja ympärivuorokautinen kuntoutus.

Kunnissa tehdään myös ennakoivia lastensuojeluilmoituksia.

Vantaalla on oma perhekuntoutusyksikkö, joka on erikoistunut ennalta tehtyjen ilmoitusten vuoksi asiakkaiksi tuleviin äiteihin.

Heidän hoitonsa alkaa jo loppuraskauden aikana, ja päihdetapauksissa yhteistyötä tehdään H- tai A-klinikan kanssa.

Hoitopolku on aina yksilöllinen. Siihen vaikuttaa muun muassa se, kuinka pitkään ja mitä päihteitä äiti on käyttänyt, kuinka hän on sitoutunut hoitoon sekä perheen yleinen elämäntilanne.

Päihdeongelmainen isä ohjataan useimmiten A-klinikalle. Esimerkiksi Jyväskylässä tuleville isille on Erityisesti Isä -hankkeen työntekijän tapaamisia, joissa tuetaan päihteettömyyttä ja vanhemmuutta.

Muutama vuosi sitten sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tekivät Suomen suurimmille kunnille kyselyn raskaana olevien päihteidenkäyttäjien palveluista. Kysely kattoi 13 kuntaa eli yli 2,2 miljoonaa asukasta.

”Raskaana olevat päihteidenkäyttäjät saavat lähtökohtaisesti palvelunsa samoista palveluista kuin muutkin päihteidenkäyttäjät. Lisäksi on erityisesti raskaana oleville päihteidenkäyttäjille suunnattuja palveluja. Useimmiten kunnat käyttävät nimenomaan Pidä kiinni -järjestelmää”, lääkintöneuvos Vorma kertoo.

Tampere on luonut oman hoito- ja kuntoutusjärjestelmänsä, johon kuuluu perhetukikeskus Päiväperho.

Päihteet vahingoittavat lasta

 Arviolta kuusi prosenttia suomalaisista raskaana olevista naisista on päihteiden riskikäyttäjiä.

 Yleisimmin käytetty ja sikiölle vaarallisin päihde on alkoholi. Sen aiheuttamat vauriot sikiölle vaihtelevat esimerkiksi lievistä keskittymiskyvyn, oppimisen ja kielellisen kehityksen ongelmista vakaviin kehitysvammoihin.

 Myös huumeet kulkeutuvat istukan kautta sikiöön ja voivat aiheuttaa muun muassa synnynnäisiä epämuodostumia, kasvuhäiriöitä, sydänvikoja ja henkistä jälkeenjääneisyyttä.

 Vauvan vieroitusoireet voivat kestää jopa viikkoja synnytyksen jälkeen.

Lähteet: Uutta ajattelua päihdeongelmaisten äiti-vauvaparien hoidossa, Duodecim 2006 ja Raskaana olevien päihdeongelmaisten naisten hoidon varmistaminen, STM 2009

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Päihteet
 • Vanhemmuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  5. 5

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  10. 10

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää