Valikko
Kotimaa    |   HS-analyysi

EU:n ja Naton yhteistyötä ei voi vähätellä, ja se toimisi etenkin hybridiuhkiin varauduttaessa

Varsovassa annettiin vahva viesti EU:n ja Naton yhteistyön entistäkin suuremmasta merkityksestä.

Varsova. EU:n ja Naton johtajien perjantaina Varsovassa Naton huippukokouksen yhteydessä antama yhteinen julistus yhteistyön tiivistämisestä kertoo osaltaan siitä, miten monimutkaisten kriisien ja uhkien keskellä niin Nato kuin EU:kin nyt linjaavat turvallisuuspolitiikkaansa.

Henki on se, että yhteistyötä tarvitaan. Euroopan ja sen lähiympäristön kokonaisvaltainen turvallisuus on nyt kaikkein samat demokraattisen arvot jakavien maiden yhteinen projekti, Naton huippukokouksessa alleviivataan. Ei riitä, että joukkoja siirrellään, vaan on oltava kykyä vastata myös ei-sotilaallisiin haasteisiin kuten pakolaiskriisiin. Terrorismin uhkaa ei myöskään nyt voi liioitella.

Myös Venäjän uhkaan vastaamisessa EU ja Nato tarvitsevat toisiaan. EU vastaa Venäjän aggressioon pakotepolitiikallaan, Nato sotilaallisesti – ja samat Nato- ja EU-maiden keskeiset johtajat istuvat päättämässä kummistakin. Merkillepantavaa on myös se, että yhteisjulistus saatiin aikaan, vaikka Kyproksella ja Turkilla on ollut yleensä tapana torpata tällaiset lähentymiset Kyproksen kiistan vuoksi.

Nato-maiden johtajien puheenvuoroissa on Varsovassa korostunut myös se, että vaikka Naton on vastattava laajasti eri turvallisuushaasteisiin, Nato-maat haluavat, että Naton ydintä ovat yhä sotilaalliset ratkaisut. EU on siksi hyvä partneri, kun kyseessä on pakolaiskriisin hoitaminen tai erilaiset hybridiuhkat. Päällekkäisyyksiä eri toiminnoissa ei haluta, mutta itse asiassa niitä ei edes juuri ole. EU ja Nato toimivat kovin eri rakenteilla ja kovin eri tavoin.

Samoilla linjoilla oli Varsovassa myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. ”Hybridisodankäynti on erityisesti sellainen alue, jossa EU:lla ja Natolla on yhteiset intressit”, Niinistö sanoi perjantaina Varsovassa.

Niinistö on puhunut jo kymmenisen vuotta Euroopan yhteisen puolustuksen syventämisestä. Esiin nousi sanapari eurooppalainen Nato. Siitäkö nyt on kyse?

”Saattaa tässä sellaisia oireita olla”, Niinistö vastaa. ”Ehkä Euroopan unionin rakenne antaa paremmin mahdollisuuksia olla mukana kehittämässä hybridiuhkiin vastaamista”, Niinistö sanoo.

Britannian ero EU:sta vain korostaa EU:n ja Naton yhteistyötä. Varsovassa onkin kuultu paljon vakuutteluja siitä, että Britannia on hyvin sitoutunut Euroopan turvallisuuden puolustamiseen ja toimimaan tiivisti yhdessä myös EU:n kanssa.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan tämä Britannian vakuuttelu on tärkeää jo siksi, ettei EU:n jäsenmailleen Lissabonin sopimuksessa antamien solidaarisuussitoumusten tuoma turva liudennu tyystin, kun EU:n suurin sotilasmahti Britannia lähtee.

”On selvää, että EU:n solidaarisuus- ja avunantolausekkeet ovat merkittäviä asioita, ja Suomi on mukana Britannian vetämissä EU:n taistelujoukoissa.”

Britannia on Suomelle tärkeä kahdenvälinen kumppani puolustusyhteistyössä. Lauantaina puolustusministeri Jussi Niinistö tapaa Naton huippukokouksen yhteydessä Britannian puolustusministerin Michael Fallonin. Tapaamisessa allekirjoitetaan Suomen ja Britannian puolustusministeriöiden välinen puolustusyhteistyötä käsittelevä puiteasiakirja.

Ruotsi ja Britannia allekirjoittivat vastaavan puolustusyhteistyöasiakirjan Naton edellisessä huippukokouksessa Walesissa vuonna 2014. Sopimusta on valmisteltu viime vuodesta lähtien, ja se luo pohjan sille, miten Britannia ja Suomi jatkossa etenevät halutessaan tehdä yhteistyötä.

Naton ja EU:n yhteistyö syventyy viidellä alueella. Ne ovat hybridiuhat, kyberturvallisuus, merellinen turvallisuus, kumppanimaiden kapasiteetin kehittäminen ja kriisinhallintaoperaatiot.

Naton ja EU:n toisilleen tarjoamat synergiaedut ovat hyvin tärkeitä, Timo Soini sanoo. ”Kaikki yhteistoiminta lisää turvallisuutta ja vakautta Suomen lähiympäristössä. Naton ja EU:n yhteistyö on hyvin myönteinen asia.”

Myös Soini pitää selvänä, että hybridiuhkat ovat yksi keskeisimmistä yhteistyömuodoista. ”Propaganda ja vaikuttaminen on erittäin merkittävää, ja sitä pitää seurata tarkasti.”

EU:n ja Naton yhteistyö koskee myös sitä, miten ne voisivat nykyistä paremmin harjoitella eri tilanteisiin varautumista. Tämä yhteistyö on pitkälti käytännön tasoa, kuten sihteeristöjen tiiviimpää yhteistyötä ja tietojenvaihtoa. Tällä hetkellä yhteisiä harjoituksia ei ole, koska EU:lla ja Natolla ei ole tiedonvaihtosopimusta.

Yksi uusista yhteistyömuodoista on merellinen yhteistyö. Se koskee ennen kaikkea sitä, että Nato ja EU toimivat yhdessä Egeanmerellä ja keskisellä Välimerellä ihmissalakuljetuksen vastaisissa operaatioissa.

EU:lla ja Natolla on myös yhteisiä intressejä Isisin-vastaisessa taistelussa. Vastedes Naton ja EU:n yhteistyö erilaisissa kriisinhallintaoperaatioissa on entistä keskeisempää myös siitä syystä, että Britannia tekee eroa EU:sta. Britannian mukana EU:n kriisinhallintabudjeteista lähtee iso tukku puntia, sillä Britannia on vastannut noin 15 prosentista kriisinhallintamenoista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Tappouhkauksia ja tahallisia kolarointeja – Autopaparazzi kertoo, millaista on autojen salakuvaajan arki

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Supo: Terrori-iskujen uhka Suomessa on kohonnut, tiedustelutoiminta ”jatkunut aktiivisena ja aggressiivisena”

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

  8. 8

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  9. 9

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  10. 10

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  6. 6

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  7. 7

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  8. 8

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  9. 9

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  10. 10

   Trump ryhtyi romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tiistaina allekirjoitetun asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  11. Näytä lisää