Valikko
Kotimaa

Autot katsastukseen vain joka toinen vuosi? Katsastuslakiin tulossa ehkä muutoksia

Suomen lakia ollaan muuttamassa EU-direktiivin mukaiseksi, mikä vähentäisi suomalaisten autonomistajien tarvetta vierailla katsastuskonttorilla.

Suomi alkaa valmistella katsastussäädösten muuttamista EU:n uuden liikennekelpoisuuspaketin mukaisiksi. Muutoksia on mahdollisesti luvassa autojen, moottoripyörien ja nopeiden traktorien katsastukseen.

Muutoksiin kannustavat hallitusohjelman tavoitteet säädösten sujuvoittamisesta. Kansalaisten arkea haittaavaa ylimääräistä sääntelyä pyritään purkamaan.

Henkilö- ja pakettiautot on nykyään katsastettava Suomessa ensimmäistä kertaa viimeistään kolmen vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Sen jälkeen on vapaavuosi, jolloin katsastusta ei tehdä. Vapaavuoden jälkeen auto on katsastettava vuosittain.

Nykyisen EU-direktiivin mukaan jäsenvaltioiden on katsastettava autot vähintään kahden vuoden välein ja uudet autot ensimmäisen kerran neljän vuoden jälkeen. Direktiivi ei estä sitä, ettei jäsenvaltioissa voisi olla tiheämpikin katsastusväli, mutta Suomi on mahdollisesti siirtymässä direktiivin minimirajoituksiin.

”Emme ole vielä tehneet minkäännäköisiä päätöksiä siitä, millaiseen katsastusaikaväliin mennään. Direktiivin minimitaso on yksi täysin mahdollinen ratkaisu, mitä aiotaan tarkastella”, liikenne- ja viestintäministeriön ylitarkastaja Joel Karjalainen sanoo.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi esitti viime syksynä, että huolto-ohjelmaa noudattavat autot voitaisiin vapauttaa kokonaan katsauksesta. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) suhtautui esitykseen avoimesti.

Suomessa määräaikaiskatsastetaan vuosittain noin 2,5 miljoonaa henkilö- ja pakettiautoa. Katsastusten kustannus kansalaisille on yhteensä noin 160 miljoonaa euroa vuodessa.

Tuoreessa hankkeessa tarkastellaan katsastuslainsäädäntöä erityisesti kansalaisten arjen näkökulmasta, ja katsastussäädöksiä löyhentämällä kustannukset luonnollisesti putoaisivat.

Huomionarvoista on, että toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa ei ole tarvinnut katsastaa moottoripyöriä. Katsastusdirektiivin mukaan moottoripyörät on kuitenkin katsastettava, tai on käytettävä vaihtoehtoisia tapoja moottoripyörien liikenneturvallisuuden edistämiseksi.

”Meillä ei ole intressiä tuoda moottoripyöriä pakolla katsastuksen piiriin, mutta jos ei mitään muuta mallia löydy, näin on tehtävä, jotta direktiivin vaatimukset täyttyvät”, Karjalainen kertoo.

Vielä liikenne- ja viestintäministeriö ei ole keksinyt vaihtoehtoista mallia. Pöydällä on ollut Karjalaisen mukaan ”lähinnä heittoja”.

”Olemme miettineet kevyempää katsastusta tai mahdollisesti informaatiotyötä. Voisimme esimerkiksi edistää liikenneturvallisuutta kertomalla moottoripyöräilyn riskeistä. Tämä edellyttäisi kuitenkin selvitystyötä ja tutkimusta, minkälaisia vaikutuksia tällaisella toiminnalla olisi. Meidän pitäisi pystyä osoittamaan, että vaihtoehtoisella mallilla olisi oikeasti vaikutusta liikenneturvallisuuteen.”

Hankkeessa tarkastellaan myös nopeita traktoreita koskevien katsastusvaatimusten täytäntöönpanoa. EU-direktiivi edellyttää traktorien katsastamista.

”Kansallisesti voidaan vapauttaa ajoneuvot, joita käytetään maataloustöiden ohessa kansallisessa liikenteessä. Pitää miettiä, millä mallilla näiden kanssa edetään ja mitkä ajoneuvot mahdollisesti tulisivat katsastuksen piiriin”, Karjalainen pyörittelee.

Lisäksi selvitetään mahdollisuutta lisätä ajoneuvojen tienvarsitarkastuksia. Tarkastustoiminnan laajentaminen edistäisi liikenne- ja viestintäministeriön mukaan autojen liikennekelpoisuuden reaaliaikaista valvontaa ja liikenneturvallisuutta.

Hallituksen on tarkoitus antaa eduskunnalle esityksensä katsastussäädöksistä alkuvuodesta 2017. Direktiivin täytäntöönpanoaika päättyy 20.5.2017.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EU-direktiivit
 • Autot
 • Autokatsastus
 • Liikenneministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  4. 4

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  7. 7

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  8. 8

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  9. 9

   Trumpin vävy joutuu senaatin tiedusteluvaliokunnan kuulusteluun Venäjä-yhteyksistä

  10. 10

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  9. 9

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää