Kotimaa

Työpaikka voi olla turvapaikanhakijalle viimeinen oljenkorsi – irakilaiselle Salahdenille kelpaisi ”mikä tahansa työ”

Kuluvan vuoden aikana vain 15 turvapaikanhakijaa on saanut työperusteisen oleskeluluvan.

Irakilainen Atheer Dhia Salahden täyttää hyllyjä Kirkkonummen Prismassa, jossa hän on kolmen viikon ajan tutustumassa työhön. Salahden sai kielteisen turvapaikkapäätöksen kuukausi sitten. Hänen toiveissaan on kuitenkin yhä saada lupa jäädä Suomeen. Se voi onnistua, jos hän löytää työpaikan.

”Minulle kelpaa mikä tahansa työ”, Salahden sanoo auttavalla englannin kielellä.

Salahden myöntää, että hän ei ole töiden löytymisen suhteen kovinkaan toiveikas.

Maahanmuuttoviraston tilastoista voi päätellä, että ainakin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet työllistyvät erittäin heikosti.

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla turvapaikanhakijoille on myönnetty vain 15 työperäistä oleskelulupaa. Hakemuksia tuli Maahanmuuttoviraston käsittelyyn 52.

Turvapaikanhakija voi hakea työperäistä oleskelulupaa, jos hän saa määräaikaisen tai vakituisen palkkatyön. Käytännössä kaikki työperäisen luvan hakijat ovat saaneet edeltävän kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Viime vuonna työperäistä oleskelulupaa haki 110 turvapaikanhakijaa. Heistä työluvan sai 49 hakijaa. Määrät ovat pieniä suhteutettuna siihen, että Suomeen on tullut reilun vuoden aikana yli 35 000 turvapaikanhakijaa.

Työperäistä lupaa hakiessa yhä useampi saa kielteisen päätöksen. Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Soila Keränen arvioi, että syynä on se, että hakemuksissa mainituille aloille on ollut tarjolla myös suomalaista työvoimaa ja siksi hakemukset on hylätty. Lisäksi hakemus maksaa paljon.

”Työperäisen oleskeluluvan käsittely maksaa hakijalle 500 euroa, mikä saattaa vähentää halukkuutta hakemiseen”, Keränen sanoo.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen työpaikan saaminen voi olla viimeinen oljenkorsi jäädä Suomeen. Harva turvapaikanhakija kuitenkaan on mukana erilaisissa työtoimenpiteissä.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Tiina Järvinen arvioi, että noin joka kymmenes turvapaikanhakija on osallistunut joko vapaaehtoistyöhön tai palkkatyöhön. Tarkkaa tilastoa työhön osallistumisesta ei tehdä. Esimerkiksi Maahanmuuttoviraston johtaja Esko Repo kertoo, että hän ei vahvista arviota.

Revon mukaan turvapaikkaprosessia ei ole tarkoitettu keinoksi päästä hakemaan oleskelulupaa työnteon perusteella. Työperusteista oleskelulupaa pitäisi hakea ennen maahantuloa.

”Viranomaisella on tietysti neuvontavelvollisuus, jos työnteko-oikeutta kysytään”, Repo sanoo.

Turvapaikanhakijoiden työhön pääsemistä yritetään paraikaa helpottaa. Aiemmin Maahanmuuttovirasto antoi työnteko-oikeudestaan epävarmoille turvapaikanhakijoille kirjallisia todistuksia, joiden saaminen kesti jopa kaksi kuukautta.

Nyt työnantaja tai turvapaikanhakija saa tiedon turvapaikanhakijan työoikeudesta yhdellä puhelinsoitolla Maahanmuuttoviraston avaamaan numeroon.

Turvapaikanhakijalla on oikeus tehdä työtä kolmen kuukauden kuluttua turvapaikan hakemisesta, jos hän on esittänyt henkilöpaperinsa. Jos passi tai matkustusasiakirja puuttuu, työtä voi tehdä kuuden kuukauden kuluttua.

Työllistyminen ei ole sujunut ongelmitta. Esimerkiksi Mikkelissä palkkatyötä oli tarjolla kahdelle turvapaikanhakijalle. Mikkelin vastaanottokeskuksen johtajan Heikki Väätämöisen mukaan työn vastaanottaminen ei onnistunut, sillä irakilaisten ajokorttien muuttaminen suomalaisiksi oli erittäin vaikeaa.

Myöskään turvapaikanhakijoiden tekemä vapaaehtoistyö ei ole sujunut ongelmitta Mikkelissä. Keväällä vapaaehtoistyö päiväkotiryhmissä jouduttiin keskeyttämään voimakkaan vastustuksen takia.

”Totesimme yhdessä kaupungin sivistystoimen kanssa, että pitää rauhoittaa tilanne”, Väätämöinen sanoo.

Nyt Mikkelissä olevat turvapaikanhakijat aikovat osallistua omalla ruokakojulla kaupungin Rapu ja muikku -tapahtumaan. Lisäksi he ovat kevään ja kesän aikana avustaneet vapaaehtoisina muun muassa vanhainkodeissa.

Turvapaikanhakijoita on ollut kesän aikana vapaaehtoistöissä erilaisissa kesätapahtumissa.

Esimerkiksi Seinäjoen Provinssi-festivaalin talkoolaisina oli tänä vuonna ensi kertaa irakilaisia turvapaikanhakijoita.

Noin 30 miehen joukko auttoi muun muassa aitojen asentamisessa ja somistamisessa, taideteosten esillepanossa ja telttojen pystyttämisessä. Väliajat he nauttivat muiden talkoolaisten tavoin festivaalin musiikista ja tunnelmasta.

Provinssin palvelutuottaja Mikko Jokipii sanoo, että idea turvapaikanhakijoiden vapaaehtoistyöstä tuli festivaalin järjestäjiltä.

”Turvapaikanhakijat vaikuttivat innostuneilta. Kaikki sujui mahtavasti”, Jokipii sanoo.

SPR:n pääsihteeri työnantajille: Älkää arastelko, vaikka hakijan kielitaito ei vielä olisikaan hyvä

Yritykset pitää ottaa nykyistä paremmin mukaan turvapaikanhakijoiden työllistämiseen, jotta siitä tulisi helpompaa.

Tätä mieltä on Suomen Punaisen Ristin (SPR) pääsihteeri Kristiina Kumpula.

Tilastokeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan 92 prosenttia yrityksistä on valmis palkkaamaan Suomessa pidempään asuneen maahanmuuttajan. Noin kolme neljästä yrityksestä suhtautuu myönteisesti oleskeluluvan saaneen pakolaisen palkkaamiseen. Tutkimuksessa ei kysytty erikseen turvapaikanhakijoiden palkkaamisesta.

Kumpulan mukaan yritykset arastelevat turhaan sellaisen maahanmuuttajan palkkaamista, jonka suomen kielen taito on vasta kehittymässä. Kyselyssä 86 prosenttia yrityksistä piti kielitaidon puutetta suurimpana ongelmana työllistämisessä.

Kumpula rohkaisee yrityksiä luottamaan siihen, että kielitaito kehittyy työn lomassa.

”Jos töihin ei pääse, on vaarana, että kielikurssit menevät hukkaan”, Kumpula sanoo.

Uudellamaalla on viime keväästä asti järjestetty turvapaikanhakijoille työelämään tutustumista eli tet-jaksoja.

Alun perin joulukuussa Varsinais-Suomesta lähtenyt tet-hanke aiotaan levittää vuoden loppuun mennessä kaikkiin SPR:n piireihin.

Mukana on tähän mennessä ollut noin sata turvapaikanhakijaa Uudeltamaalta ja toiset sata Varsinais-Suomesta.

Päivittäinen työaika on kuusi tuntia. Tet-paikka vastaa matkakuluista ja tarjoaa lounaan.

”Kartoitamme turvapaikanhakijoiden osaamista ja yritämme löytää heidän kiinnostustaan ja koulutustaan vastaavaa työtä”, sanoo projektikoordinaattori Juhana Päivärinta SPR:ltä.

Turvapaikanhakijoita on ollut muun muassa kirjastoissa, golf-kentällä, autokorjaamossa ja puutarha-alalla. Päivärinta korostaa, että kyse ei ole työnteosta vaan suomalaiseen työelämään tutustumisesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Työllistyminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  3. 3

   Pohjois-Korea uhkasi uudella vetypommilla, diktaattori haukkui Trumpin mielenvikaiseksi

  4. 4

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  5. 5

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  8. 8

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  9. 9

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Huippuopettaja on nöyrä”, sanoo palkittu professori

  10. 10

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää