Kotimaa

Ansa euron aurinkolaseissa, huijaus hotellisivustolla – pankkikorttipetosten määrä on kovassa kasvussa

Petoksista jo yli puolet tehdään netissä. Ulkomaille kadonneita rahoja saadaan harvoin jäljitettyä.

Maksuvälinepetosten määrä kasvoi voimakkaasti alkuvuoden aikana, kertoo Tilastokeskus. Lähinnä maksukortteihin liittyviä petoksia tuli tietoon 9 500, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

”Yleensä kyseessä on luottokorttitietojen joutuminen vääriin käsiin. Jostain tiedot vuotavat ja niitä käytetään rahan nostamiseen tai ostoihin”, toteaa poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta.

Törkeitä näistä petoksista oli 87. Kaikista maksuvälinepetoksista lähes puolet tehtiin ulkomailla.

Kevään aikana selviteltiin Reenin mukaan useita tapauksia Hotels.com-sivustoon liittyen. Suomalaistenkin luottokorttitietoja epäiltiin joutuneen vääriin käsiin sivuston kautta tehtyjen maksujen yhteydessä. Sivuston osallisuutta väärinkäytöksiin ei voitu todentaa.

Kotimaassa tietoon tuli yhä enemmän tapauksia, joissa rikollisten maksuautomaatteihin asentamat skimmauslaitteet kopioivat korttitietoja. Skimmaus-sana tulee englannin sanasta skimming, joka viittaa luottokortin magneettinauhan kopioimiseen.

Tyypillisesti skimmauslaite on asennettu miehittämättömän polttoainepisteen eli kylmäaseman maksupäätteeseen.

”Näitä skimmaajia on saatu kohtalaisen hyvin kiinni. He ovat ammattirikollisia Itä-Euroopasta, yleensä Romaniasta ja Bulgariasta”, Reen sanoo.

Kun skimmaajat saavat korttitietoja kopioitua, he hyödyntävät niitä ulkomailla.

Toinen tapa menettää korttitietonsa rikolliselle on nettiostos. Petoksista jo roimasti yli puolet tehdään verkossa.

Nettirikoksissa tekijöiden kiinni saaminen vaikeutuu.

”Jos luottotiedot on kopioitu ulkomaisessa nettikaupassa ja toiminta tapahtuu vaikkapa Aasiassa, mahdollisuudet ovat pienet”, Reen toteaa.

Maksupetoksia tekevät kuuluvat useimmiten organisoituihin rikollisryhmiin. Maksukorttirikollisuuden on arvioitu vastedes vain lisääntyvän, koska se on osoittautunut rikollisille houkuttelevaksi alaksi.

Rikolliset käyttävät hyväkseen kansallisen viranomaistoiminnan hitautta ja lainsäädäntöjen eroja. Poliisin keinot ovat Reenin mukaan rajalliset.

”Kaikki maat eivät edes vastaa tiedustelupyyntöihin, jos puhutaan muutamista satasista. Heillä on tietyt rajat rahasummille”, Reen kertoo.

”Kuluttajien kannattaa yhä pyrkiä parantamaan käyttäytymistään. Jokaisen on oltava tarkka omasta kortistaan ja käytettävä vain luotettavia nettikauppoja.”

Myös maksuautomaattien ulkoasua kannattaa tarkastella.

”Poliisi saa kohtalaisen usein kansalaisilta ilmoituksia, että maksulaite repsottaa tai on epäilyttävän näköinen. Kannattaa olla hereillä, mihin korttinsa työntää.”

Maksuvälinepetosten määrä kääntyi jyrkkään nousuun jo viime elokuussa, kun tilausansatyyppiset huijaukset yleistyivät.

”Tilatessaan aurinkolasit eurolla tilaaja tuli sitoutuneeksi kalliiseen kuukausitilaukseen. Tilausehtoja ei edes välttämättä nähnyt mobiilinäytöltä.”

Vaikka maksuvälinepetosten määrä kasvoi jyrkästi, kaikkien rikosten ja rikkomusten määrä oli alkuvuoden aikana hienoisessa kahden prosenttiyksikön laskussa.

Näin suojaat pankkikorttisi

 Aseta korttiisi maarajaus eli geoblokkaus. Näin rajoitat, missä maassa kortti toimii. Harva meistä tarvitsee korttia, joka toimii kaiken aikaa ympäri maailmaa.

 Käytä verkko-ostoksissa tunnettuja palveluntarjoajia ja kauppiaita.

 Suosi vahvaa tunnistautumista tukevia sivustoja, joilla on käytössä tunnus ”Verified by Visa” tai ”Master Card Secure Code”.

 Tilausansaa kannattaa epäillä, kun kallis tuote luvataan poikkeuksellisen halvalla.

 Suojaa numerokoodisi, ettei sitä voi kurkkia tai kuvata mistään suunnasta.

 Tarkkaile maksuautomaattien ulkonäköä ja ilmoita poliisille, jos havaitset jotain epäilyttävää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Petokset
 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  7. 7

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää