Kotimaa

Suomalaiset ottavat avosylin vastaan ”tappotarhoille” tuomittuja koiria – viiden Suomeen pelastetun kulkukoiran tarina

Autetaan eläimiä -yhdistyksellä on Espanjassa yhteistyötarhoja, jotka ottavat katukoiria hoitoonsa ja pelastavat myös niitä koiria, jotka on luovutettu lopetettaviksi.

Sen korvat ovat kuulleet tuhat tarinaa. Se on kokenut Espanjan lämmön ja Suomen talvien tuiskut. Espanjanmastiffi Annabell on hylätty espanjalaiskoira, joka sai uuden elämän Suomessa.

Autetaan eläimiä -yhdistys on yksi niistä yhdistyksistä, jotka pelastavat ulkomailla hylättyjä koiria Suomeen. Se tuo vuosittain Suomeen adoptoitavaksi noin sata koiraa, joista suurin osa on lähtöisin Espanjasta.

”Espanjassa koiria hylätään kaduille tai niiden omistajat vievät ne suoraan tappotarhoille. Näillä tarhoilla osa koirista lopetetaan heti. Sellaisia koiria, jotka on mahdollista sijoittaa uudelleen, säilytetään jonkin aikaa”, yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Tuula Liukko kertoo.

Yhdistyksellä on Espanjassa yhteistyötarhoja, jotka ottavat katukoiria hoitoonsa ja pelastavat myös niitä koiria, jotka on luovutettu lopetettaviksi.

”Pyrimme välttämään adoptioissa ongelmakoiria ja valitsemaan sellaisia koiria, jotka sopeutuvat helposti perhe-elämään Suomessa.”

Koirien pelastaminen vaatii rutkasti työtä ja hyvää tahtoa. Autetaan eläimiä -yhdistyksellä on tällä hetkellä noin 20 aktiivista jäsentä, joiden vapaaehtoistoiminta muodostaa työn ytimen.

On niitä, jotka ottavat koiria vastaan lentokentällä ja niitä, jotka hoitavat sellaisia Suomeen saapuneita koiria, joilla ei ole vielä omaa kotia. On niitä, jotka lukevat koiraa haluavilta tulleet kotiselvitykset ja tekevät kotikäynnit mahdollisiin adoptio­koteihin.

On kirpputoritoimintaa, yhteistyötä Espanjan kumppanien kanssa, varainkeruuta ja paljon muuta. Liukko sanoo, että häneltä kuluu päivittäin koiraharrastukseen kolmesta neljään tuntia.

”Tämä harrastus on kansainvälinen ja sosiaalinen. Tässä pystyy vaikuttamaan. Taustasyynä on tietysti rakkaus koiriin.”

Myös sosiaalinen media on olennainen osa toimintaa. Sen avulla esimerkiksi kotia etsivien koirien ja koiria etsivien ihmisten tarpeet kohtaavat.

Adoptiokoirat tuodaan Suomeen EU-maiden välisten maahantuontisääntöjen mukaisesti. Maahantuontiedellytysten täyttyminen vaatii rokotuksia ja varoaikojen täyttymistä. Koirien siirtokustannukset katetaan 470 euron maksulla, jonka koiran uusi omistaja maksaa.

”Se riittää tai ainakin sen pitäisi riittää. Yhdistyksellä on myös rahankeräyslupa, ja toimintaa rahoitetaan esimerkiksi kirpputoreilla ja nettihuutokaupoilla. Osa keräysvaroista kohdennetaan Espanjaan yhteistyökumppaneille koirien olojen kohentamiseen”, Liukko sanoo.

Ulkomaalaiskoirien adoptioiden järjestäminen ei ole pelkkää onnistumista. Toimintaan kohdistuu paljon kritiikkiä. Adoptiokoirien esimerkiksi pelätään tuovan mukanaan vaarallisia eläintauteja ja pelastajien katsotaan tukevan ulkomaista pentutehtailua ja koirien kaltoin kohtelua.

Adoptiokoirista käytävään keskusteluun liittyy samanlaisia näkemyksiä kuin maahanmuuttokriittisyyteen. Niiden mukaan ensin pitäisi auttaa suomalaiskoiria ja vasta sen jälkeen ulkomaalaisia koiria.

”Koiristani on tehty aiheettomia eläinsuojeluilmoituksia ja tämän harrastuksen vuoksi olen joutunut ensimmäistä kertaa elämässäni hakemaan lähestymiskieltoa”, Liukko kertoo.

Toisinaan käy niin, että koira-adoptio epäonnistuu. Silloin koira palautuu yhdistykselle, ja sille pyritään löytämään uusi adoptio­perhe. Suurin osa koirista lähtee uuteen kotiinsa suoraan Espanjasta. Osa koirista taas etsii uutta kotia Suomessa.

Arja Tinnilä ja Tarja Härkö ovat kotihoitajia. He hoitavat kotia etsiviä espanjalaiskoiria Suomessa. Kotihoitoaika vaihtelee muutamista päivistä kuukausiin.

Ystäväkaksikkoa ajaa vapaa­ehtoistyössä eteenpäin auttamis­halu ja rakkaus eläimiin. Molemmilla on omia lemmikkieläimiä, mutta rakkautta riittää myös hoitoon tuleville koirille.

”Hoitokoiran luovuttaa kyyneleet silmissä uuteen kotiin”, ­Tinnilä tiivistää.

Viiden espanjalaisen kulkukoiran tarinat voit lukea oheisista kuvista.

Yhdistykset auttajina

 Suomessa toimii useita yhdistyksiä, jotka tuovat maahan kodittomia koiria. Yhdistykset toimivat yleensä vapaaehtoispohjalta.

 Koiria tuodaan Suomeen muun muassa Espanjasta, Romaniasta ja Venäjältä.

 Autetaan eläimiä ry on toiminut noin kaksi vuotta.

 Yhdistyksen jäseniä ja sen kautta adoptoituja koiria on eri puolilla Suomea.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lemmikit
 • Koirat
 • Adoptio
 • Espanja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  2. 2

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  3. 3

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  4. 4

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  5. 5

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  6. 6

   Robin jää toistaiseksi keikkatauolle – laulaja jättää jäähyväiset faneilleen areenakonsertilla

  7. 7

   Legendaarinen hippipaku tulee takaisin – VW julkaisee sähköversion Kleinbusista

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  10. 10

   Vantaa unohti koulun puolustajat – ”huolestuttavaa piittaamattomuutta”, sanoo oikeusasiamies

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Uutiskanava: ennen Suomeen tuloaan hän saapui Saksaan laittomasti vuonna 2015

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää