Valikko
Kotimaa

Poliisin pysäyttämästä Ukko-Pekasta vastaavan höyryveturiyhtiön liikennöintikielto jatkuu – Trafi ei luota turvallisuuteen

Trafin mukaan Höyryveturimatkat 1009 Oy:n turvallisuustodistus voitaisiin perua välittömästi.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on perjantaina päättänyt jatkaa Höyryveturimatkat 1009 Oy:n liikennöintikieltoa toistaiseksi. Kyseinen yritys on vastannut Ukko-Pekka-nimisen höyryveturin liikennöinnistä.

Poliisi keskeytti viime viikon torstaina Ukko-Pekan matkan Savonlinnan ja Punkaharjun välissä. Syynä oli poliisin saama ilmianto, jonka mukaan höyryveturia ajaneella yhtiön toimitusjohtajalla ei ollut oikeutta junan kuljettamiseen.

Myös yritys itse kertoi omilla Facebook-sivuillaan, että toimitusjohtajalla ei yli vuoteen ole ollut enää lupaa toimia veturinkuljettajana.

Tämän viikon torstaina Trafi järjesti kuulemistilaisuuden, jossa Höyryveturimatkat 1009 Oy sai kertoa oman näkemyksensä tapahtumien kulusta.

Tilaisuudessa ei käsitelty pelkästään toimitusjohtajan oikeudetonta veturinkuljettamista.

”Siinä käytiin läpi laajemminkin yrityksen toimintaa tässä heinäkuun aikana”, kertoo Trafin raideliikenteen toimijoiden yksikönpäällikkö Jouko Linnasaari.

Kuulemistilaisuudessa saadun selvityksen pohjalta Trafi arvioi, että yrityksen turvallisuusjohtamisen puutteet antaisivat aiheen peruuttaa yrityksen turvallisuustodistus välittömästi.

Koska Ukko-Pekan liikennöinti on toistaiseksi keskeytetty, on Trafi päättänyt antaa yritykselle mahdollisuuden antaa vielä selvityksen toimenpiteistä, joilla tilanne saataisiin korjattua.

Trafin mukaan Höyryveturimatkat 1009 Oy:n toimitusjohtaja vastaa yrityksen turvallisuusjohtamisjärjestelmästä. Kuljettaessaan höyryveturia vailla siihen oikeuttavaa lupaa toimitusjohtaja toimi sekä vastoin lakia että yrityksen omaa turvallisuusjohtamisjärjestelmää.

Trafi epäilee yrityksen turvallisuusjohtamisjärjestelmää sekä yrityksen johdon sitoutumista siihen. Liikennöintilupa on mahdollista saada takaisin heti kun yritys onnistuu vakuuttamaan Trafin turvallisuudestaan.

”On se mahdollista. Liikennöintiluvan palauttamista harkitaan, kun vakuutumme heidän turvallisuusjohtamisjärjestelmästään. Mutta kyllä se nykyiseen edellyttää muutoksia, että pystyvät osoittamaan [turvallisuutensa]”, Linnasaari sanoo.

Kuinka paljon näitä muutoksia sitten tulisi tehdä?

”No varmasti toimenpiteitä tulee tehdä, ehkä ihan organisaatiossakin. Nyt toimitusjohtaja itse ei ole toiminut turvallisuusjohtamisjärjestelmän mukaan. Seurataan, että mitä muutoksia ollaan valmiita tekemään.”

Höyryveturimatkat 1009 Oy:n markkinoinnista vastaava Marko Koskinen kertoo, että eilisen kuulemistilaisuuden perusteella yritys osasi odottaa Trafin päätöstä.

”Kyllä eilen syntyi sellainen vaikutelma, että tämä päätös sieltä varmaan tulee. Olimme jo ennen kuulemistilaisuutta alkaneet miettiä, että miten tilanne saataisiin korjattua, ja sitä mietintätyötä jatketaan nyt”, Koskinen sanoo.

Yritys pyrkii saamaan Ukko-Pekan takaisin liikenteeseen mahdollisimman pian.

”Trafi haluaa meiltä selvityksen, kuinka tämän [veturin oikeudetta kuljettamisen] toistumisen voisi estää. Sitä nyt pohditaan ja tehdään tähän meidän turvallisuusjohtamisasiakirjaan muutoksia.”

Koskisen mukaan päätös Ukko-Pekan liikenteen keskeyttämisestä näkyy yrityksen taloudessa.

”Nyt veturi seisoo tallissa, ja siitäkin tulee koko ajan kuluja, sillä tallivuokrat ovat meille aika kovat. Lähiviikoiksi oli sovittu ne ajot, joilla oli tarkoitus tehdä tämän vuoden tulos ja varmistaa toimintaa taas vuodeksi eteenpäin.”

Museoliikenne, johon höyryveturiliikennekin kuuluu, on viime vuosien aikana osoittautunut joidenkin yritysten taholta riskialttiiksi. Trafin vuonna 2014 julkaiseman raportin mukaan museoliikennöinnissä tapahtui esimerkiksi vuosina 2012 ja 2013 useita vaaratilanteita, joista vakavimpia olivat kaksi luvatonta liikkeelle lähtöä ja yksi matkustajapysähdys aikataulun ulkopuolella.

Trafin raportissa painotetaan, että kaksi museoliikenteen harjoittajaa on selvästi yliedustettuna museoliikenteen poikkeamissa, eikä näin ollen ole syytä leimata koko museoliikennöintiä kahden toimijan ongelmien perusteella.

Matkustajapysähdyksessä matkustajia poistui museojunasta viereisen raiteen yli juuri ennen kuin Allegro-juna ohitti paikan suurella nopeudella.

Muita museoliikenteessä viime vuosina tapahtuneita onnettomuuksia ja vaaratilanteita ovat olleet ainakin höyryveturien aiheuttamat tulipalot, törmäys liikennöinnin ulkopuolella, seis-opasteen luvaton ohitus, suistuminen raiteilta ja kaksi tasoristeysonnettomuutta.

Kesällä 2012 höyryveturi sytytti vahingossa useita tulipaloja, joiden vuoksi pääradan liikenne meni sekaisin.

Höyryveturimatkat 1009 Oy:n on annettava selvityksensä 23. syyskuuta mennessä. Selvityksen perusteella Trafi arvioi, onko yrityksellä edellytykset turvalliseen toimintaan museoliikenteen parissa.

Ukko-Pekan oli määrä ajaa Kouvolasta Lahden kautta Heinolaan 30.–31.7. ja 13.–14.8. Lisäksi Rauman radan liikennöintiin on myyty ennakkolippuja. Rauman kaupunki pyytää ennakkolipun ostaneita olemaan yhteydessä kaupungin palvelupiste Pyyrmanniin, josta ennakkolippujen rahat saa takaisin.

Oikaisu 25.7. kello 12.53: Juttuun lisätty kappale, joka täsmentää museoliikenteessä sattuneita poikkeamia. Kaksi museoliikenteen harjoittajaa on selvästi yliedustettuna museoliikenteen poikkeamissa, eikä koko museoliikennöintiä ole syytä leimata riskialttiiksi kahden toimijan ongelmien perusteella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Raideliikenne
 • Höyryveturi
 • Trafi
 • Jukka Vuorio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  5. 5

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   Miksi presidentin pitää olla syntyperältään Suomen kansalainen?

  8. 8

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  9. 9

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  10. 10

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  7. 7

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää