Kotimaa

Merellä on havaittu runsaasti sinilevää – järvivesissä tilanne hyvä

Monella uimarannalla Helsingissä on runsaasti sinilevää.

Lämmin ja tyyni sää on saanut aikaan runsaita sinilevän pintakukintoja Suomen edustan merivesillä.

Suomen ympäristökeskus Syken tutkijan Sirpa Lehtisen mukaan sinilevän pintakukintaa esiintyy nyt varsinkin lounaisilla merialueilla. Epävakainen sää piti pintakukinnat kurissa vielä viime päivinä.

Meren sinilevätilanne näkyy myös uimarannoilla. Esimerkiksi Hietaniemen, Seurasaaren, Munkkiniemen, Lauttasaaren, Ison Kallahden ja Aurinkolahden uimarannoilla Helsingissä on kaupungin Uimaranta-infon mukaan runsaasti sinilevää.

Vielä viime viikolla Helsingin kaupunki tiedotti, ettei sinilevää ole esiintynyt uimarannoilla kuin satunnaisesti vähäisiä määriä.

Hietaniemen uimarannalla kaikui maanantaina kuulutus, jossa kerrottiin aiemmin havaitusta sinilevästä ja kehotettiin käymään suihkussa uinnin päätteeksi.

Rantapelastaja Rosa-Veera Koiviston mukaan sinilevä tuntuu pitävän uimarit poissa vedestä vain, jos levää on selkeästi näkyviä kerroksia.

Koivisto kertoi, että rannan pohjoispäässä kellui maanantaiaamuna paksu levälautta. Iltapäivään mennessä lautta oli kadonnut, ja meressä pulikoi niin aikuisia kuin lapsia.

Myös Felipe Noguera leikki rantavedessä neljän lapsensa kanssa.

”Levän takia pitää pikkuisen varoa. Täytyy suihkutella uinnin jälkeen ja varoa sukeltamista silmät auki”, sanoi perheen äiti Katja Noguera.

Espoossa asuva Paula Syrjänen tyytyi puolestaan lekottelemaan auringossa kahden kaverinsa kanssa.

”Kun kuulin levästä, päätin heti, etten ui. Ei se harmita. Voin hyvin olla uimattakin.”

Tämänhetkinen sinilevätilanne on tavallinen vuodenaikaan nähden. Sinileväkukinnat merivesissä ovat runsaimmillaan yleensä heinä–elokuun vaihteessa.

Hitaasti lämpiävä merivesi on nyt lämmennyt tarpeeksi, jotta pintakukintoja muodostavien sinilevälajien kasvu on voimistunut.

Pintakukinnat ovat pysyneet kuitenkin kurissa, kun tuuli on sekoittanut pintavettä. Tuulisella säällä pintaesiintymiä ei Lehtisen mukaan pääse muodostumaan vaikka sinilevää olisi runsaasti. Nyt tyyni sää saa levän nousemaan pintaan.

Järvissä tilanne on toistaiseksi hyvä, mutta lähipäivien sää suosii sinileväkukintojen muodostumista.

Syken limnologin Sari Mitikan mukaan järvien tilanne on jopa keskimääräistä vähäleväisempi.

Sinilevän sijaan ihmiset ovat olleet huolissaan ruosteenvärisistä levälautoista järvellä, kertoo Mitikka. Ne muodostuvat suopursuruostesienestä, joka on kuitenkin ihmiselle vaaraton.

Lehtinen muistuttaa, ettei lapsia tai koiria tulisi päästää veteen, jos vesi näyttää ”epämiellyttävältä.”

”Lapset eivät osaa huolehtia siitä, ettei vettä mene suuhun, ja koirat voivat nuolla vettä turkistaan”, sanoo Lehtinen.

Noin puolet sinileväesiintymistä on myrkyllisiä. Suomen ympäristökeskus muistuttaa, että massakukinnan aikana sinileväistä vettä ei saa juoda, käyttää tiskivetenä, pesuvetenä tai löylyvetenä. Jos levää on paljon, uimista tulee välttää.

Ihmisiä ei ole Suomessa kuollut sinilevämyrkytykseen, mutta kotieläimiä on sairastunut ja jopa kuollut.

Ihmiselle sinilevämyrkyt voivat aiheuttaa allergisia reaktioita, pahoinvointia, huimausta ja ripulia.

Näin tunnistat ­sinilevän

 Sinilevä näkyy vedessä vihreinä tai kellertävinä hippuina. Siitepöly saattaa näyttää samanlaiselta, mutta sitä on vedessä keväällä ja alkukesästä. Sinilevät puolestaan runsastuvat kesällä vesien lämmettyä.

 Levämassaa voi kokeilla kepin avulla. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä ei ole sinilevä. Se hajoaa hippusina veteen.

 Meri- tai järvivettä voi ottaa juomalasiin ja asettaa sen tunniksi odottamaan. Jos veden pinnalle nousee siinä ajassa vihreitä hiukkasia, vedessä on sinilevää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sinilevä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  5. 5

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  10. 10

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää