Valikko
Kotimaa

Älyä vai helppokäyttöisyyttä? Näin hankit lapselle sopivan ensipuhelimen

Ensimmäistä puhelintaan saava koululainen toivoo – ja saa usein älypuhelimen. Vanhemmille tärkeintä on, että lapsen saa kiinni.

Koululaiselle sopivan puhelimen ominaisuudet askarruttavat parasta aikaa monessa perheessä. Kysymys ”Milloin saan uuden puhelimen?” on kuulunut viime viikkoina lähes päivittäin helsinkiläisessä Vuorelan perheessä.

Kolmannelle luokalle menevälle Jaakolle on luvattu uusi puhelin syntymäpäivälahjaksi. Ensimmäisellä luokalla saatu puhelin on kestänyt hyvin tähän asti, mutta nyt haaveena on uusi, hieno älypuhelin. Myös koulun aloittava pikkusisko Annika sai muutama viikko sitten ensimmäisen puhelimensa.

”Ekaluokkaa edeltävä kesä oli meillä rajana lasten puhelimien hankinnalle. Kesälomalla on hyvin aikaa harjoitella puhelimen käyttöä ennen kouluun menoa”, kertoo Jaana Vuorela.

Lapsille tärkeää oli, että puhelin on älypuhelin. Vanhemmille taas merkitsi huokea hinta ja se, että puhelinta käytetään soittamiseen. Vuorelan mukaan puhelimet hankittiin, jotta lapsiin saisi helposti yhteyden koulun jälkeen.

Ensimmäinen kännykkä kannattaa valita ensisijaisesti käyttötarkoituksen mukaan, sanoo digitaalisen median yksikön päällikkö Veera Uusoksa Pelastakaa lapset -yhdistyksestä. Vain yhteydenpitoon tarkoitetuksi puhelimeksi riittää hyvin yksinkertainen kännykkä. Pelaamiseen sopii parhaiten kosketusnäytöllinen älypuhelin.

”Miettisin, kestääkö kännykkä käytössä. Ekaluokkalaisen kännykkä ei välttämättä ole ihan parhaimmassa hoidossa. Se pyörii repun pohjalla ja putoilee taskusta. Kannattaa valita sen hintainen puhelin, jonka hajoamisen tai hukkumisen sietää. Monen sadan euron puhelinta en lähtisi ensimmäiseksi puhelimeksi ostamaan”, Uusoksa sanoo.

Myös teleyhtiö Elisan liiketoiminnanjohtaja Henri Korpi suosittelee vertailemaan puhelimen kestävyyttä. Puhelimen suojaksi kannattaa ostaa kuoret ja näytön suojalasi, joka useimmissa tapauksissa estää näytön rikkoutumisen.

”Lapsen koulureppu voi talvella toimia vaikka pulkkana, joten suojaaminen kannattaa. Lapsetkaan eivät kuoria yleensä vierasta, sillä niillä voi tehdä puhelimesta persoonallisen näköisen.”

Harva vanhempi valitsee ensimmäiseksi kännykäksi kaikkein kalleinta älypuhelinta. Operaattorien mukaan ensipuhelin on usein älypuhelinmallien halvimmasta päästä. Seuraavaksi puhelimeksi valitaan usein jo kalliimpi malli, kun vanhemmat näkevät, miten lapsi käyttää puhelinta ja pitää siitä huolta. DNA:n tekemän koululaistutkimuksen mukaan myös vanhemmilta ja sisaruksilta ylijääneitä kännyköitä otetaan käyttöön aiempaa enemmän.

”Älypuhelinten myyntiosuus on kasvanut viimeisten vuosien aikana niin paljon, että perheessä saattaa olla montakin käyttökelpoista älypuhelinta, joita sitten on järkevä käyttää lapsen ensimmäisenä puhelimena”, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

Puheluiden, viestien ja netin lisäksi monille lapsille on tärkeää, että puhelimella voi pelata suosituimpia pelejä ja kameralla ottaa kohtuulaatuisia kuvia. Tarpeet kasvavat lapsen kasvaessa, kun erilaiset sosiaalisen median sovellukset alkavat olla arkipäivää. Petri Lindqvist Soneran kuluttajaliiketoiminnasta kertoo, että peruspuhelimet ovat vuosi vuodelta muuttuneet ominaisuuksiltaan entistä monipuolisemmiksi.

Alle sadan euron puhelimien muisti ei kuitenkaan ole kalliiden puhelinten veroinen. Esimerkiksi huippusuosittua Pokémon Go:ta ei kaikkein halvemmilla malleilla voi pelata.

”Peli vaatii puhelimelta vähintään kahden gigan keskusmuistia ja riittävästi vapaata sisäistä muistia pelin tallentamista varten. Myös gps ja liikkeentunnistussensori pitää olla”, kertoo Gigantin matkapuhelimista vastaava tuotepäällikkö Mikko Pesonen.

Nokialaisessa Ojalan perheessä puhelin ei ole pelaamista varten. Älypuhelin jäi toistaiseksi kaupan hyllylle, jotta pelaamisen ja netin käytön valvominen olisi helpompaa. Toiselle luokalle menevällä Inkerillä on käytössään yksinkertainen näppäinpuhelin, jollainen aiotaan hankkia myös perheen tulevalle ekaluokkalaiselle Iivarille.

”Moni vanhempi hankkii älypuhelimen siksi, että ne ovat niin edullisia. Meillä hinta ei ole ollut peruste vaan se, ettei älypuhelin ole mielestämme tarpeellinen vielä tässä kohtaa”, perustelee lasten äiti Katariina Ojala.

Ojala korostaa, etteivät pelaaminen ja netissä surffailu ole kiellettyjä, mutta niitä tehdään kotona yhdessä.

”Suurin huoli älypuhelimeen liittyen on meillä ollut se, kuinka paljon elämä alkaa pyöriä puhelimen ympärillä. Siinä lapsella itsellään on aika kova vastuu ajankäytöstä.”

Mitä enemmän puhelimessa on toimintoja, sitä enemmän vanhempien pitäisi Uusoksan mukaan keskustella lapsen kanssa puhelimen käyttökulttuurista. Kännyköillä on helppo luoda ja jakaa sisältöjä verkkoon. Kääntöpuolena helppoudelle on se, että sisällöt leviävät tehokkaasti. Keskustelu pitäisikin aloittaa Uusoksan mukaan valokuvaamisesta. Uusoksa ohjeistaisi lasta niin, että ketään ei kuvata ilman lupaa ja kuvan jakamiseen kysytään kuvattavan lupa.

”Jos sääntöjä ei käydä läpi lapsen kanssa, voi tapahtua liikaa kantapään kautta oppimista.”

Lapsen puhelimeen on mahdollista asentaa maksuttomia tai maksullisia rajoituksia, joilla voi esimerkiksi estää maksulliset ostokset tai rajoittaa pääsyä tietyille sivustoille. Esimerkiksi älypuhelinten tehokas käyttö vaatii usein, että valmistajan omaan kauppaan on tehty tili. Tällöin tili kannattaa tehdä vanhemman nimelle ja pitää salasana vain vanhemman hallussa.

Asiantuntijoiden mukaan puhelimeen hankittavat tekniset suojaukset ovat hyvä apukeino, mutta eivät korvaa yhteisesti sovittuja pelisääntöjä ja vanhempien läsnäoloa. Tietoturva-asiantuntija Jesse Alho Viestintävirastosta kehottaa luomaan ensin pelisäännöt yhdessä lapsen kanssa.

”Tänä päivänä halvimmatkin älypuhelimet on täysiverisiä tietokoneita, joilla pystyy tekemään melkein mitä vain. Yhdessä asioista sopiminen on tärkeää ja lapselle on hyvä selittää, miksi jotakin asiaa rajoitetaan. Pelisääntöjen luominen on tärkeää, sillä kaikkea ei voi teknisesti estää.”

Alho suosittelee valitsemaan lapselle sellaisen puhelimen, jollaista osaa itse käyttää. Näin vanhempi on paremmin selvillä siitä, millaisia ominaisuuksia puhelimessa on.

Saatavilla oleviin gps-sovelluksiin, joilla vanhemmat voivat seurata lapsen liikkumista, Pelastakaa lapset ry:n Uusoksa suhtautuu kriittisesti.

”Meille on syntynyt välineiden mahdollistama tarve tietää jatkuvasti minuuttitasolla mitä lapsi tekee ja kenen kanssa hän keskustelee. Kymmenen vuotta sitten tällaista tarvetta ei vielä ollut. Miettisin hyvin huolellisesti onko lapsen paikantaminen oikeasti lapsen suojelun tarpeesta lähtöisin vai mennäänkö jo kyttäämisen puolelle”, Uusoksa sanoo.

 

Viisiä vinkkiä koululaisen ensimmäisen puhelimen hankkimiseen

1 Keskustele lapsen kanssa siitä, miksi puhelin on hankittu. Opetelkaa miten puhelin toimii ja kenelle voi soittaa esimerkiksi hätätilanteessa.

2 Tutkikaa yhdessä sivustojen, pelien ja sovellusten ikärajoja. Keskustelkaa miten niitä perheessä noudatetaan.

3 Ole kiinnostunut siitä, mitä lapsi osaa puhelimella tehdä. Kannusta kertomaan hämmentävästä sisällöstä ilman pelkoa kännykän takavarikoinnista.

4 Puhelimen käytölle voi laittaa rajat. Esimerkiksi tunti ennen nukkumaanmenoa koko perhe voi laittaa puhelimet pois.

5 Muistuta, että kännykkää ei kannata tuijottaa liikkuessaan liikenteessä. Esimerkiksi Pokémoneja jahdatessa on hyvä seistä paikoillaan eikä ylittää esimerkiksi katua.

Lähde: Veera Uusoksa Pelastakaa lapset ry:stä.

 

Lasten suosituimpia kännykkämalleja

Huawei Y360: Pienikokoinen ja edullinen älypuhelin. (Hinta alkaa noin 68 eurosta.)

Microsoft Lumia 550: Näppäränkokoinen ja kevyt. Pitkä valmiusaika. Tietoturvallinen Windows 10 -käyttöjärjestelmä. Muistikorttipaikalla lisää tallennustilaa. (Hinta noin 99 euroa.)

Huawei Y5: Edullisimpia peruspuhelimia. Näppäränkokoinen taskuun. Hyvä akun kesto. (Hinta noin 90 euroa.)

Samsung Galaxy J5: Iso ja kestävä näyttö. Laadukas kamera. Sopii hyvin myös pelaamiseen. (Hinta alkaa noin 150 eurosta.)

Huawei P8 Lite: 4G-puhelin uusimmalla Android-käyttöjärjestelmällä. Korkealaatuinen kamera. 2Gt:n käyttömuisti riittää uusimpiin sovelluksiin ja peleihin. (Hinta noin 160 euroa.)

Yllättävät laskut voi välttää

Fakta

 Lapsen puhelimen käyttöä voi rajoittaa useilla eri tavoilla. Lapsen liittymään voi asentaa saldorajan ja maksullisten palvelujen käyttöä voi rajoittaa. Myös tiettyjen sovellusten asentaminen ja käyttäminen on myös mahdollista estää.

 Puhelinten käyttöjärjestelmissä on sisäänrakennettuna esimerkiksi lapsilukkoja.

 Surffailua voi rajoittaa myös älypuhelinsovelluksilla. Niiden avulla voi esimerkiksi rajoittaa netissä vietettyä aikaa tai rajata tietynsisältöisiä nettisivuja pois käytöstä. Sovellusten hinnat vaihtelevat.

 Operaattorit tarjoavat liittymiin turvapaketteja, joka maksavat muutamia euroja kuussa. Niiden avulla voidaan määritellä esimerkiksi, mihin aikaan lapsi voi olla netissä sekä rajata sopimattomat nettisivut pois käytöstä. Palvelun avulla voi myös tyhjentää ja sulkea kadonneen puhelimen etänä.

 Mikäli puhelinta on tarkoitus käyttää alussa vain puhumiseen, liittymässä ei tarvitse olla nettiyhteyttä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Kännykät
 • koululainen
 • Lapset
 • Mobiilipelit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  6. 6

   Tietoturvaskandaali ravistelee Ruotsia – suomalainen asiantuntija pitää tapausta hyvänä muistutuksena ulkoistamisen riskeistä

  7. 7

   130 kipulaastaria ja 770 tablettia vahvaa kipulääkettä puolessa vuodessa oli liikaa – Valvira puuttuu säännöllisesti lääkärien lääkemääräyksiin

  8. 8

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  9. 9

   Valtavat venäläiset sota-alukset sivuuttivat Helsingin – HSTV:n helikopterivideo näyttää ydinsukellusveneen saattueen Suomenlahdella

  10. 10

   Charlien vanhemmat lopettavat oikeustaistelun lisähoidon saamiseksi sairaalle vauvalle – hengityskoneessa kituvan vauvan kohtalo on kuohuttanut ympäri maailmaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  2. 2

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  5. 5

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  6. 6

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  7. 7

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  8. 8

   Elina Jyväs 1977–2017

  9. 9

   Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

  10. 10

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää