Kotimaa    |   Kommentti

Sebastian Tynkkynen pakottaa perussuomalaiset määrittelemään rasismiflirttailulleen rajat

Sebastian Tynkkynen ei ole valtakunnan tasolla kovinkaan merkittävää vaikuttaja. Miksi hallituskumppanit kuitenkin reagoivat juuri hänen kirjoituksiinsa? pohtii HS:n Marko Junkkari.

Sebastian Tynkkynen ei ole kovin merkittävä poliittinen vaikuttaja. Hän ei ole kansanedustaja. Eikä enää edes perussuomalaisten varapuheenjohtaja, sillä puolue erotti hänet puolueen jäsenyydestä syksyllä. Sittemmin Tynkkysen jäsenyys palautettiin, mutta varapuheenjohtajapesti meni.

Tynkkynen on perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja, mikä on toki tavallaan tärkeä luottamustehtävä, mutta se ei silti tee hänestä valtakunnan tasolla kovinkaan merkittävää vaikuttajaa.

Silti Tynkkysen kommenteista on noussut kova kohu.

Tynkkynen kirjoitti viime viikolla Facebookissa pitkän islamin vastaisen kirjoituksen. ”Islam pitää kitkeä Suomesta pois”, Tynkkynen kirjoitti.

Hänen mukaansa muuttuneiden maalinjausten vuoksi Afganistanista, Irakista ja Somaliasta tulleet ihmiset pitää tehokkaasti palauttaa kotimaihinsa. ”Sillä ei ole väliä, onko täällä keritty olemaan kaksi vai neljä vuotta. Kaikki vaan nopeasti ulos”, Tynkkynen kirjoitti.

Ensimmäisenä Tynkkysen puheet tuomitsi julkisuudessa Sdp:n kansanedustaja Tytti Tupparainen.

”Kirjoitus menee lajissaan toistaiseksi pisimmälle, sillä siinä esitetään jo maassa olevien muslimien poistamista ”massiivisilla siirroilla” sekä leimataan tietty uskontokunta terroristeiksi – selvin sanoin, vähääkään sievistelemättä”, Tuppurainen kirjoitti viime viikolla.

Maanantaina Tynkkysen näkemyksiä kritisoi kovasanaisesti kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz. Hänen mukaansa Tynkkynen demonisoi kokonaisen uskontokunnan.

”Tässä ei tosiasiassa ole kyse maahanmuuttopolitiikasta, vaan islaminuskoisten ihmisten vastaisesta kiihotuksesta ja rasistisesta ajattelusta”, Zyskowicz kirjoitti.

Tiistaina Tynkkystä kommentoi myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Kaikkonen ilmoitti ottavansa perussuomalaisten rasistiset kommentit esille hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa.

”Ensisijaisesti toivon, että perussuomalaiset käyvät sisäistä keskustelua siitä, mikä on sopivaa ja mikä ei”, Kaikkonen totesi. ”Minultakin on jo jonkin aikaa kyselty, että aikovatko muut hallituskumppanit olla vain hiljaa ja reagoimatta tähän jatkuvaan ilmiöön, vastaan, että eivät aio.”

Mutta miksi Tynkkysen kommentit saivat aikaan näin jyrkän reaktion?

Onhan erinäisiltä perussuomalaisilta vaikuttajilta kuultu toistuvasti monenlaisia rasistissävytteisiä kommentteja.

Runsas viikko sitten perussuomaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kirjoitti Facebookissa näin: ”Hyssyttelyn on loputtava. Muslimit pois tästä maasta! Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja. Lähi-idästä ja Afrikasta tulevia muslimeja ei pidä ottaa maahan.”

Teuvo Hakkarainen on Tynkkystä merkittävämpi vaikuttaja, mutta hänen kommenttiaan eivät hallituskumppanit tuominneet. Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) kommentoi Keskisuomalaisessa, että ei hyväksy Hakkaraisen kirjoitusta mutta Hakkaraisen tekstejä ei pidä ottaa liian vakavasti.

”Teuvo toimii monessa asiassa omien pelisääntöjensä mukaisesti. Ne eivät ole eduskunnassa yleisesti hyväksyttyjä pelisääntöjä”, Pekkarinen kommentoi.

”Jos joku muu sanoisi näin, suhtautuisin siihen paljon vakavammin”, Pekkarinen sanoo.

Tynkkysen Facebook-kirjoitus oli rasistinen, mutta miksi hallituskumppanit reagoivat juuri hänen kirjoitukseensa?

”Raskauttavaa asiassa on se, että perussuomalainen puolue jakoi Tynkkysen kirjoitusta omalla Facebook-sivullaan”, Tytti Tuppurainen sanoo. ”Emopuolue ei tuominnut Tynkkysen kirjoitusta, vaan päinvastoin siinä oli saatteena, että ’Tynkkysellä on asiaa’”.

Tuppurainen muistuttaa, että perussuomalaiset ovat kuitenkin muiden eduskuntapuolueiden tavoin allekirjoittanut rasismin vastaisen julkilausuman.

Tuppuraisen mukaan Tynkkysen teksti oli ”alkeellinen yritys älyllistää rasistista toimintakomentoa”.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen mukaan erityisen ongelmallista on se, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kike Elomaa puolusteli Tynkkysen kirjoitusta tiistaina HS:n haastattelussa.

”Ei pitäisi olla niin herkkähipiäinen”, Elomaa kommentoi Antti Kaikkosen Tynkkyseen kohdistamaa kritiikkiä. Elomaa puolusti muutenkin perussuomalaisia kansanedustajia. ”Sitä en siedä, että puolueemme kansanedustajia ryhdytään arvostelemaan. Minusta puolueen kansanedustajat ovat käyttäytyneet suhtkoht moitteettomasti ja olemme tehneet niska limassa hommia.”

Poliisi tutki parhaillaan Teuvo Hakkaraisen kirjoitusta. Rikosnimikkeenä on kiihotus kansanryhmää vastaan.

Sebastian Tynkkynen ei ole kovin merkittävä poliittinen vaikuttaja. Hän on saattanut kuitenkin tehdä poliittisesti merkittävän teon.

Perussuomalaiset joutuvat todennäköisesti määrittelemään rasismiflirttailulleen rajat.

Kunhan puheenjohtaja Timo Soini palaa vuosilomaltaan töihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Rasismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Halla-ahon mukaan poliitikot ovat kyvyttömiä ratkaisemaan maahanmuuttoa: ”Tarjoavat malttia ja halauksia”

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty ja kaksi muuta miestä vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  10. 10

   Tutkimus: ”Huono”, eli alipalkattu, liian valvottu ja tyytymättömyyttä herättävä työ aiheuttaa pahoinvointia merkittävästi enemmän kuin jatkuva työttömyys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää