Kotimaa

Alkoholilain uudistus lykkääntyi – ”Mihin asetetaan se litramäärä, mikä katsotaan pienpanimoksi?”

Pienpanimoiden määritelmästä voi vielä tulla kinaa hallituspuolueiden kesken.

Alkoholilain uudistuksen aikataulu uhkaa lipsua kauas ensi vuoden puolelle. Vaikka lakiesityksestä syntyikin sopu keväällä, sananvaihtoa voi syntyä hallituspuolueiden kesken vielä ainakin pienpanimoiden määritelmästä. Laki antaisi pienimmille panimoille oikeuden myydä tuotteitaan suoraan asiakkaille.

Uutistoimisto STT kertoi keskiviikkona, että lakiuudistus ei astu voimaan aikataulussaan ensi vuoden alussa.

Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko toimi puolueensa neuvottelijana alkoholilakiuudistuksen valmistelussa. Hänen mukaansa laki ei ole varsinaisesti myöhästynyt, eikä sille annettu täsmällistä aikataulua.

”Poliittisen sovun myötä saattoi toki muodostua sellainen kuva, että pykälät ovat valmiit ja laki astuu pian voimaan. Lausuntokierros ja eduskuntakäsittely vievät oman aikansa. Tämän vuoden puolella tähän kaikkeen ei vielä pystytä”, Saarikko sanoo.

Alkoholilain uudistusesitys hyväksyttiin hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä toukokuussa. Eduskunnan sivuilla lukee yhä, että lainsäädännön pitäisi astua voimaan tammikuun 1. päivä.

Kokoomuksen neuvottelijana toiminut kansanedustaja Outi Mäkelä sanoo, että lakiteknisesti uudistuksen etenemiselle ei pitäisi olla mitään esteitä. Hän oletti itse, että laki olisi valmis vuoden loppuun mennessä.

”Siinä uskossa minä olen ollut. Neuvotteluvaiheessa oli ihan selvää, että kaikki puolueet olivat esityksen kannalla.”

Pienpanimoiden aseman vahvistaminen on Saarikon mukaan keskustalle tärkeä asia. Hänen mielestään lakiuudistuksessa pitää silti miettiä, minkä kokoiset pienpanimot voivat suoramyyntioikeuden saada.

”Se on vielä ratkaisematta, mihin asetetaan se litramäärä, mikä katsotaan pienpanimoksi. Hallituksen poliittinen tahtotila lähtee pienyrittäjien tukemisesta. Rajanvetokeskustelu on vielä käymättä.”

Saarikon mukaan hallituksessa ei ole vielä muodostettu poliittista kantaa siitä, mihin pienpanimon raja ulosmyyntioikeuden osalta asettuu.

Nykyään pienpanimoita ovat kaikki alle 15 miljoonaa litraa vuodessa valmistavat itsenäiset panimoalan yritykset. Nämä panimot saavat 10–50 prosentin alennuksen alkoholiverosta. Mitä pienempi tuottaja, sen suurempi alennus.

Alennusrajoihin tuskin ollaan nyt koskemassa, mutta ulosmyyntilupa saattaisi saada oman litrarajansa.

Kokoomuksen Mäkelän mukaan pienpanimon määritelmän muuttamisesta ei ole aiemmin puhuttu hallituspuolueiden eli keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kesken.

”Meillä on se käsitys, että pienpanimoiden nykyiset määritelmät pysyvät ennallaan. Neuvotteluissa tämä asia ei ainakaan tullut esiin.”

Lakiesitys ei vielä ole lähtenyt edes lausuntokierrokselle. Lausuntokierroksella kysytään asiantuntijoiden ja sidostyhmien, kuten päihdejärjestöjen ja alkoholiteollisuuden, näkemyksiä laista. Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa ihmettelee myöhästymistä.

”Kyllä meitäkin vähän kummastuttaa, missä se viipyy. Hallituksen linjaukset tehtiin jo 19. toukokuuta, joten kyllä tässä on ollut jo aikaa laittaa sitä vireille. Panimot ja ravintolat odottavat, että uudistuksesta saataisiin lisää vauhtia toimialalle.”

Hän kertoo ounastelleensa, että laki myöhästyy.

”Kun ei mitään kuulu, niin aikataulunhan täytyy silloin paukkua. Siitä silti lähdimme, että hallituksen esitys pitää myös aikataulujen osalta. Olemme pettyneitä.”

Ussan mielestä jahkailu on kummallista.

”Hallituksen linjaushan oli hyvin selkeä. Ei sen eteenpäin vieminen pitäisi vaatia muuta kuin perus virkamiestyötä.”

Lakiuudistuksesta vastaa hallituksessa peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk). Hän kieltäytyi haastattelusta kesälomansa vuoksi. Myös lakia valmistelevat sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet ovat lomalla.

Rehulan erityisavustaja Hanna-Maija Kause kuitenkin kertoo, että alkoholilakia on viivästyttänyt esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, jota valmistellaan samassa ministeriössä niin ikään Rehulan alaisuudessa.

”Sote vei kaiken ajan. Lisäksi pienpanimopoikkeuksen valmistelu tuli lakiin uutena asiana, ja siitä pitää teettää vielä vaikutusarvioita.”

Pienpanimot ovat lakiuudistuksessa saamassa kattavan vähittäismyyntiluvan, joka mahdollistaisi väkevienkin panimotuotteiden myynnin suoraan tuotantolaitokselta.

Vastaavaa suoramyyntiä on jo muissa Euroopan unionin maissa, kuten Saksassa, Britanniassa ja Tanskassa. Saarikon mukaan tämä uudistus vaatii kuitenkin EU:n luvan.

Suomessa alkoholilain uudistamista pienpanimoiden osalta mutkistaa myös Alkon monopoliasema, joka uhkaa nyt horjua. Jos vapaata kotimaista kilpailua on runsaasti, valtion monopoli ei enää vaikuta uskottavalta.

”Pienpanimoiden myyntioikeus tulee huolella tasapainottaa Alkon monopolin kanssa ja varmistaa, että ei muodostu asetelmaa, jossa kotimainen ja ulkomainen tuote komission silmissä olisi asetettu eri asemaan”, Saarikko sanoo.

Euroopan komissio voisi periaatteessa jopa määrätä Alkon monopolin purettavaksi, jos se katsoo, että Alkolle jää vain globaalia kilpailua estävä asema.

Saarikko arvioi, että pienpanimojen ulosmyynti voidaan parhaiten perustella komissiolle korostamalla käsityöläisyyttä ja paikallisuutta alkoholimonopolista poikkeamisen syinä.

Alkoholilain kokonaisuudistus

 Valvontaa, anniskeluaikoja, valmistustaparajoituksia ja pätevyysvaatimuksia höllennettäisiin.

 Kaupoissa saisi myydä korkeintaan 5,5-prosenttisia juomia. Nykyraja on 4,7 prosenttia.

 Pienpanimot saisivat laajan vähittäismyyntiluvan, joka mahdollistaisi myös väkevien alkoholijuomien suoramyynnin panimoista.

 Alunperin uudistuksen piti astua voimaan 1. tammikuuta 2017. Lain valmistelu on myöhästynyt, eikä uudesta aikataulusta ole vielä tarkkoja tietoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholipolitiikka
 • Alkoholi
 • Pienpanimot
 • Panimoteollisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Tanskan poliisi: Merestä löydetty naisen ruumis on dna:n perusteella tunnistettu kadonneeksi toimittaja Kim Walliksi

  3. 3

   Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

  4. 4

   Mira, 21 sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Trump: ”Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas”

  7. 7

   Hannibalin sotanorsut ylittivät Alpit – tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta

  8. 8

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  9. 9

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  10. 10

   Merja Kimpimäki ehti toimia vahtimestarina samassa koulussa 27 vuotta, kun Vantaa päätti heittää hänet muualle – sitten tapahtui yllättävä käänne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  9. 9

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Grammy-palkittu William Bell on taitava tarinankertoja, jonka lauluja kuullaan Huvilassa hänen itsensä esittämänä
  3. Tanskan poliisi: Merestä löydetty naisen ruumis on dna:n perusteella tunnistettu kadonneeksi toimittaja Kim Walliksi
  4. Volgalla sijaitsevasta pienestä museosaaresta halutaan Venäjän dokumentti-Cannes – ”Parhaat festivaalit järjestetään syrjäisissä pikku paikoissa”
  5. Mira, 21 sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”
  6. Merja Kimpimäki ehti toimia vahtimestarina samassa koulussa 27 vuotta, kun Vantaa päätti heittää hänet muualle – sitten tapahtui yllättävä käänne
  7. HS selvitti: Kannatuksen lasku horjuttaa keskustan Juha Sipilän ja Sdp:n Antti Rinteen asemaa – ”Se vaihe on jo ohi, kun kaikki mitä Sipilä sanoi oli vain loistavaa, briljanttia ja raikasta”
  8. Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä
  9. ”Anna hali, nosta syliin” – HJK:n iltapäiväkerhot tuovat turvaa lapsille ja työllistävät lukuisia valmentajia
  10. PK-35 otti avausvoiton jalkapallon Mestareiden liigan karsinnassa – lohkovaihe häämöttää kahden ottelun päässä
  11. Hannibalin sotanorsut ylittivät Alpit – tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta
  12. Näytä lisää