Kotimaa

Yli 20 vuotta avoimia rajoja – näin Suomi on hyötynyt EU:n vapaasta liikkuvuudesta

Britannia haluaa eroon EU:sta ja muista jäsenmaista tulevista siirtolaisista. Saksaan muuttanutta Mia Toivolaa vapaa liikkuvuus on hyödyttänyt paljon.

Helsinki/Berliini. Sähköpostit kiinnittävät Miia Toivolan, 25, huomion hetkessä. Hän istuu työpaikallaan, katumuotiin keskittyneen verkkokauppa DefShopin toimistossa Berliinin pohjoisreunalla.

Seinällä on työkaverin ripustama lehtileike Patrik Laineesta – päivältä, jolloin Suomi jäi MM-finaalissa hopealle. Henki toimistossa on altis toverilliselle vitsailulle.

”On jännittävää, että Suomessa tunnen oloni eurooppalaiseksi ja täällä Saksassa kuitenkin Suomen edustajaksi”, Toivola sanoo.

Toivola on työpaikallaan rajattoman Euroopan ytimessä. Nuori suomalainen nainen vastaa saksalaisen perheyrityksen Suomen-markkinoista. Vieressä on valtava 700 000 vaatteen ja kengän varasto, josta lähtee päivittäin tavaraa nettiasiakkaille ympäri Eurooppaa.

Jotkut Euroopassa haluaisivat sulkea rajoja. Britannia on eroamassa Euroopan unionista, koska britit ovat saaneet tarpeekseen muista EU-maista tulevista siirtolaisista.

Toisin sanoen siis sellaisista ihmisistä kuten Miia Toivola, vaikkakin britit nyrpistelevät enemmän puolalaisille ja muille itäeurooppalaisille.

Toivola kuuluu sukupolveen, jolle rajaton Eurooppa on ollut aina itsestäänselvyys. Hän on yksi niistä yli 15 miljoonasta EU-maiden kansalaisesta, jotka asuvat jossakin toisessa unionin jäsenmaassa.

Toivolalle Saksa valikoitui kotimaaksi vuonna 2015, kun töiden etsiminen Helsingistä osoittautui vaikeaksi. Berliinistä sen sijaan avautui houkutteleva työmahdollisuus DefShopista, joka oli tuttu jo vaihto-opiskelija-ajalta.

”Olen nyt asunut aikuiselämästäni täällä pidempään kuin Suomessa”, Toivola sanoo. Hän oli asunut Saksassa kolmeen kertaan, ensin au pairina, seuraavaksi tehden useita eri töitä ja sitten Erasmus-vaihdossa ennen kuin koti ja työpaikka vakiintuivat Berliiniin.

Saksa on monien muiden suomalaisten mieleen. Itse asiassa yksi suomalaisten suosikkimaista Ruotsin, Britannian ja Espanjan ohella. Maassa asuu yli 12 600 suomalaista.

Vapaa liikkuvuus on Euroopan perusarvo, josta Suomen kaltaiset pienet jäsenmaat hyötyvät erityisen paljon.

Työvoiman lisäksi se koskee myös tavaroita, palveluita ja pääomia.

Vapaan liikkuvuuden merkitys näkyy Suomelle erityisesti kaupassa. Suomen kansainvälisestä kaupasta valtaosa on Euroopan unionin sisäistä kauppaa. Tavaraviennistä 59 prosenttia meni vuonna 2015 muihin EU-maihin, ja tuonnista 63 prosentti tuli muista EU-maista. Tärkein kauppakumppani on Saksa ja toiseksi tärkein Ruotsi.

”Se tekee Suomesta kokoaan suuremman”, kuvailee EU-komissio varapuheenjohtaja Jyrki Katainen puhelimitse työmatkalta jostain Ranskan Strasbourgin ja Luxemburgin välimaastosta.

”Joko meillä on Suomen sisäinen viiden miljoonan ihmisen työ-, tuote- ja palvelumarkkinat, tai sitten on 500 miljoonan ihmisen markkinat, jossa Suomi on osana. Onneksi ollaan osana tätä isompaa”, Katainen jatkaa ja harmittelee sitä, etteivät ihmiset oikein vielä osaa liikkua työn perässä toisiin EU-maihin.

Puhelimessa puhuessaan Katainen hyödyntää vapaan liikkuvuuden Eurooppaa, kun hänen autonsa kulkee yhden päivän aikana vapaasti kolmen maan rajojen yli.

Merkittävä osa vapaata liikkuvuutta ovat juuri tällaiset lyhytkestoiset matkat toisiin EU-maihin, kuten työmatkat ja lomamatkat sekä vierailut sukulaisten ja kavereiden luo. Suomalaiset tekivät vuonna 2014 vajaat kahdeksan miljoonaa vähintään yhden yön kestävää matkaa muihin EU-maihin.

Britannian eroon valmistautuvat EU-maat ovat linjanneet, että brittien pitää kunnioittaa työvoiman vapaata liikkuvuutta, jos he haluavat edelleen nauttia unionin yhteisistä sisämarkkinoista. Britannialle EU:n vielä kehitysvaiheessa olevat sisämarkkinat ovat samaan tapaan äärimmäisen tärkeät kuin Suomelle.

Katainen ei ainakaan vielä ole kovin huolissaan sisämarkkinoiden kohtalosta, vaikka niiden puolesta paljon taistellut Britannia on lähdössä unionista.

Hän kehottaa kuitenkin Suomea pitämään entistä enemmän ääntä EU-pöydissä sisämarkkinaprojektien – kuten digitaalisten sisämarkkinoiden – puolesta.

”Kannustan Suomen hallitusta vielä entisestään vahvistamaan omaa perinteistä linjaansa sisämarkkinamaana. Suomella on erittäin tärkeät kansalliset ­intressit kyseessä”, Katainen ­sanoo.

Komission varapuheenjohtajan ääni kirkastuu, kun siirrytään puhumaan Erasmus-vaihto-ohjelmasta.

Tässä on selkeästi aihe, joka koskettaa Kataista. Onhan hän ollut aikanaan Erasmus-opiskelijavaihdossa Britanniassa Leicesterin yliopistossa.

Vuonna 2014 kaikkiaan 14 679 suomalaista opiskeli, harjoitteli tai oli vapaaehtoistyössä Erasmus-ohjelmien kautta.

Britannia on suomalaisten vaihto-opiskelijoiden kolmanneksi suosituin maa. Brexit saattaa kuitenkin sulkea Britannian yliopistojen ovet.

”Tämä on niin tärkeä asia, että tämä pitää ihan erikseen käsitellä eroneuvotteluissa”, Katainen sanoo.

”Poliittisesti jokainen voi olla ihan mitä mieltä hyvänsä Euroopan unionin jäsenyydestä. Nuorten mahdollisuus liikkua työn ja opiskelujen perässä Euroopan sisällä vapaasti on kuitenkin hirveän tärkeä periaate ja tärkeää käytännön elämän kannalta. Toivon että sen arvo tunnustetaan myös jatkossa.”

EU-komissiosta on arvioitu, että Erasmus-vaihto-opiskelusta syntyneistä suhteista on syntynyt Eurooppaan miljoona vauvaa. Suomalaisten Erasmus-rakkauksista ja rakkaudenhedelmistä ei ole olemassa tilastoja.

Miia Toivola on sujahtanut saksalaiseen yritykseen sujuvasti. Kaikki käytävällä tervehtivät iloisesti. Esimies Matthias Spangenberger kertoo, että Suomen tunteva työntekijä oli vaikea löytää.

Toivola on ottanut kaiken irti Kataisen mainitsemasta nuorten ihmisten vapaan liikkumisen periaatteesta. Häntä voisi kutsua jopa eurooppalaisen kansalaisen mallioppilaaksi, sillä hän on muuttanut kuuden vuoden sisällä Saksaan peräti neljä kertaa.

Nuorella naisella on rajat ylittävistä muutoista sekä hyviä että huonoja kokemuksia.

Kokemukset ensimmäiseltä vuoden 2010 au pair-keikalta olivat positiivisia.

”Ihan ensimmäisistä päivistä tuntui, että Berliini on minulle kotipaikka”, Toivola muistelee.

Toinen au pair-kokeilu kuitenkin päättyi katastrofiin. 20-vuotias huomasi yhtäkkiä olevansa työttömänä, rahattomana ja kodittomana Saksassa.

Päänvaivaa ovat vuosien varrella aiheuttaneet myös saksalaisen sairauskassan raskaat maksut sekä saksalainen byrokratia, jossa mitään ei voi hoitaa verkon kautta.

Nyt kaikki näyttäisi olevan mallillaan. Kun Miia Toivola pohtii tulevaisuuttaan, Berliini kuuluu siihen.

”Voisin hyvin kuvitella jopa perustavani oman perheen täällä. Haaveilen myös omasta yrityksestä tulevaisuudessa”, Toivola sanoo.

Vapaan liikkuvuuden aikaa on takana yli 20 vuotta

HS kysyi yhdeksältä ihmiseltä, miten se näkyy suomalaisten elämässä.

1. Miten Euroopan vapaa liikkuvuus on vaikuttanut elämääsi?

2. Miltä vapaan liikkuvuuden rajoittaminen tuntuisi?

Vapaa liikkuvuus

 Vuonna 1992 käyttöön otetun Maastrichtin sopimuksen keskeinen periaate on taata henkilöille oikeus liikkua ja oleskella vapaasti unionissa.

 EU:n kansalaisilla on oikeus hakea opiskelemaan muihin jäsenvaltioihin samoilla ehdoilla kuin niiden omat kansalaiset.

 Työntekijöiden vapaa liikkuvuus käsittää oikeuden liikkua ja oleskella toisessa unionin jäsenvaltiossa, sekä työntekijöiden perheenjäsenten oikeuden maahantuloon ja oleskeluun yhdenvertaisesti jäsenvaltion kansalaisten kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • EU
 • Vapaa liikkuvuus
 • Schengen-alue
 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää