Kotimaa

Kokoomus juurtui Häkkästen perheeseen – ”Muistan kun vuonna 1994 viineriä syötiin Raimo Ilaskiven kanssa”

Markku Häkkänen on tehnyt ikänsä politiikkaa luottamustoimena. Antti-poika tekee samaa työkseen.

Eduskunnan uusin kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (r) (HS 24. 7.) ei ainakaan vielä ole yhtä tunnettu kuin äitinsä, ­ministeri Elisabeth Rehn.

Sen sijaan Häkkästen poliitikkoperheessä poika, kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen lienee jo tunnetumpi kuin isänsä, kunnallisneuvos Markku Häkkänen.

Poika Häkkäsen nimi tuli tunnetuksi, kun hän johti kokoomusnuoria. Lisää näkyvyyttä hän sai vaalikeväänä 2015, kun hän ohitti Kaakkois-Suomen vaalipiirissä äänissä jopa oman puolueensa ministerin Lenita Toivakan. Tänä vuonna hänet valittiin kokoomuksen varapuheenjohtajaksi.

Häkkästen isän ja pojan yhteispeli näyttää saumattomalta. He käyvät Kluuvikadun Fazerilla läpi poliittista heräämistään.

”Antti on ollut syntymästään lähtien hirvittävän vilkas ja äänekäs toimija”, Markku Häkkänen sanoo.

Perheessä on vahvat kokoomusjuuret. Häkkälän tilan Juho-isäntä oli vuonna 1918 Vanhalla ylioppilastalolla perustamassa kokoomusta.

Markku Häkkänen kertoo vanhempiensa pitäneen suurena ihanteena kokoomuksen puheenjohtajana vuosina 1965–1971 toiminutta, sovittelevaa Juha Rihtniemeä.

Varatuomari Markku Häkkäsen oma kunnallispoliitikon ura valtuutettuna on kestänyt jo 40 vuotta. Siihen mahtuu neljä vuotta kunnanvaltuuston puheenjohtajana, 16 vuotta kunnanhallituksen puheenjohtajana sekä erilaisia luottamustoimia esimerkiksi maakuntahallituksessa ja Suomen Kuntaliitossa.

Hän kertoo Antin olleen kiinnostunut politiikasta pienestä ­pitäen.

”Päiväkodissa Antti huusi neljävuotiaana pöydän alta, että ei saa tulla tänne, täällä on kunnanhallituksen kokous.”

Markku ja Antti Häkkänen maalaavat vuorotellen kuvaa uutteruutta arvostavasta mäntyharjulaisesta maalaiskodista, johon vanhemmat tilasivat paljon lehtiä ja tieteellisiä julkaisuja. Niitä perheen pojat lukivat aina kun pallopeleiltä, kalastukselta ja partioharrastukseltaan ehtivät.

”Kyllä tämä poika on kaiken aikaa pitänyt silmät ja korvat auki ja seurannut tiedotusvälineitä. Innoissaan on ollut kaikessa touhussa mukana”, Markku Häkkänen kehuu.

Antti Häkkänen säestää isänsä sanoja.

”Juu, mukana oltiin. Muistan kun vuonna 1994 viineriä syötiin Raimo Ilaskiven (kok) kanssa.”

Antti Häkkänen liittyi kokoomuksen jäseneksi 15-vuotiaana ja päätyi Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtajaksi vuonna 2012.

Häkkänen joutui tulikokeeseen heti syksyllä, kun kokoomusnuoret olivat paljon julkisuudessa oikeistolaisten linjaustensa takia. Varapuheenjohtaja Saul Schubak ehdotti Facebookissa, että lapsilisät pitäisi lakkauttaa, koska ne tukevat ”heikomman aineksen lisääntymistä”. Häkkänen tuomitsi ehdotuksen ääriajatteluna ja kehotti Schubakia eroamaan.

Samanaikaisesti Antti Häkkänen opiskeli Helsingin yliopistossa isänsä ja veljensä tavoin ­oikeustieteitä.

Käännekohta hänen poliittisella urallaan tapahtui tammikuussa 2013, kun pääministeri Jyrki Katainen kutsui hänet esikuntaansa erityisavustajaksi.

Kokoomuksen oikeistoliberaalit taustavaikuttajat arvioivat jo vuotta myöhemmin, että Antti Häkkänen voi nousta jopa puoluejohtajaksi.

Hän on asioihin paneutuva ahkera juristi, ei onneksi pääkaupunkiseudulta vaan Etelä-Savosta ja vielä perinteisen kokoomuslaisen viljelijäsuvun vesa.

Hän on kärkäs mutta kohtelias – ja kunnianhimoinen.

Keväällä 2015 Häkkänen teki uutteran vaalikampanjan ja hänet valittiin kansanedustajaksi 6 620 äänellä.

Hän on sanonut tavoittelevansa jo ensimmäisellä kansanedustajakaudellaan ministeripaikkaa.

Lappeenrannan puoluekokouksessa kesäkuussa Häkkänen valittiin puolueen varapuheenjohtajaksi ylivoimaisesti suurimmalla äänimäärällä. Kampanjointi oli taas vahvaa – Häkkänen-tienvarsikylttejä oli puoluekokouspaikalle ajaessa taajempaan kuin Kokoomus-kylttejä.

Antti Häkkäsen heikkoutena on ehkä itseihailu. Kun kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo Lappeenrannassa piti ensimmäisen tiedotustilaisuuden uuden puoluejohdon kanssa, Häkkänen ei voinut olla pariin otteeseen korostamatta medialle, että nyt johtoon on valittu kokoomuksen parhaat voimat.

Voitonriemua kihisevästä ruumiinkielestä näki, että Häkkänen tarkoitti tällä myös itseään.

Kun Antti Häkkäselle huomauttaa tästä, hän kuuntelee valppaasti ja kiittää kohteliaasti havainnosta. Sitten hän kertoo huomanneensa vaalikiertueen aikana monen monta kertaa, kuinka hiuksenhieno ero on siinä, että on riittävän itsevarma muttei leuhka.

Antti Häkkänen sanoo sukutaustansa vaikuttavan tapaan tehdä politiikkaa.

”Meitä on ollut pitkä kaari poliittisia toimijoita. Ketjun osana ei voi toimia kuin pellossa, koska siitä joutuu historiassa vastaamaan.”

Isä ja poika

 Markku Häkkänen, 67, on kunnallisneuvos ja varatuomari. Hän oli 21 vuotta yhtäjakoisesti kokoomuksen puoluehallituksen jäsen.

 40 vuotta Mäntyharjun valtuuston jäsen, josta 16 vuotta kunnanhallituksen puheenjohtajana.

 Mikkelin maistraatin päällikkö vuoteen 2009, nyt perheen lakiasiaintoimiston osakas.

 Naimisissa, kaksi lasta.

 Antti Häkkänen, 31, on kokoomuksen ensimmäisen kauden kansanedustaja ja kokoomuksen varapuheenjohtaja.

 Toiminut kokoomusnuorten puheenjohtajana, pääministeri Jyrki Kataisen erityisavustajana ja kunta- ja liikenneministeri Paula Risikon erityisavustajana.

 Valmistui oikeustieteen maisteriksi 2012 Helsingin yliopistosta.

 Avoliitossa ekonomi Sarita Raudan kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus
 • Perhe

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Olympiastadionin remontissa löytyi lähes 30 vuotta sitten kadonnut lompakko – omistaja löytyi Facebookin kautta

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  9. 9

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää