Kotimaa

Paimion turma on harvinainen poikkeus – vakavia varjoliito-onnettomuuksia ei juurikaan tapahdu

Sairaalahoitoon johtavia varjoliito-onnettomuuksia sattuu yleensä harvemmin kuin kerran vuodessa.

Paimiossa sattui sunnuntaiaamuna vakava onnettomuus, kun kaksi erillisillä moottoroiduilla liitovarjoilla lentänyttä miestä törmäsi toisiinsa.

Tämänkaltaiset ja muutkin vakavat varjoliito-onnettomuudet ovat Suomessa varsin harvinaisia, kertoo liidintoimikunnan puheenjohtaja Taavi Siitonen Suomen Ilmailuliitosta. Hän ei ainakaan vielä sunnuntaina iltapäivällä tiennyt onnettomuuden yksityiskohtia.

Poliisin alustavan selvityksen mukaan miesten varjoliitimet sotkeutuivat toisiinsa, ja niiden kantavuus heikentyi. Toinen liitäjistä avasi pelastusvarjon, minkä jälkeen liitäjät laskeutuivat noin 150 metrin korkeudesta spiraalimaisessa syöksyssä joen törmälle.

Molemmat miehet loukkaantuivat. Ainakin toisen heistä vammat ovat vakavia, ja hänet kuljetettiin helikopterilla sairaalaan. Toinen puolestaan vietiin ambulanssilla sairaalahoitoon.

Poliisi selvittää Paimion onnettomuutta liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Onnettomuustutkintakeskus puolestaan voi tehdä ilmailun turvallisuustutkinnan myös varjoliitimille, mutta pakollista se ei ole.

Siitosen mukaan varjoliitäjät huolehtivat aktiivisesti lajinsa turvallisuudesta omavalvonnalla ja pitämällä turvallisuuskulttuuria yllä.

”Jonkin tasoisia yksittäisiä onnettomuuksia tapahtuu valitettavasti vuosittain. Harrastajien keskuudessa onnettomuuksia analysoidaan näkyvästi, jotta niitä opittaisiin välttämään”, Siitonen sanoo.

Hän arvioi, että varjoliidolla on Suomessa noin 700–800 harrastajaa. Vuosittain vaaratilanteita kirjataan kymmenkunta. Osa on läheltä piti -tilanteita. Muutamassa onnettomuudessa liitäjä on puolestaan loukkaantunut lievästi, kuten nyrjäyttänyt nilkkansa.

Sairaalahoitoon johtavia turmia sattuu Siitosen mukaan yleensä harvemmin kuin kerran vuodessa. Hänen tietoonsa ei ole tältä vuodelta tullut Paimion turman lisäksi muita vakavia onnettomuuksia kotimaassa.

”Tänä vuonna ulkomailla on sattunut kuitenkin suomalaiselle pilotille onnettomuus. Hän tarvitsi sairaalahoitoa, mutta hänelle ei jäänyt pysyviä vammoja.”

Varjoliitoa voidaan harrastaa kahdella tapaa. Moottoroidussa varjoliidossa ilmaan noustaan ja siellä liikutaan pilotin valjaisiin kiinnitettyjen moottorin ja potkurin avulla.

Moottoroimattomassa varjoliidossa eli vapaalennossa puolestaan lennetään etsimällä nousevia ilmavirtauksia. Lentäjä pääsee ilmaan juoksemalla loivassa rinteessä vastatuuleen tai ajoneuvon hinauksessa tasaisella maalla.

Varjoliidossa käytetään laskuvarjoa muistuttavaa liidintä. Lisäksi lentäjillä on aina mukanaan pelastusvarjo, joka vastaa laskuvarjoa. Paimion onnettomuudessa toinen lentäjistä avasi tämän varjonsa.

”Pelastusvarjo heitetään, kun varsinainen siipi ei jostain syystä enää lennä eikä uskota, että sitä saadaan enää lentämään. Siipi voi olla mennyt ruttuun tai sotkeutunut kaveriin”, Siitonen sanoo.

Paimiossa lentämään oli lähtenyt poliisin alustavan selvityksen mukaan kolme varjoliitäjää. Siitosen mukaan onkin hyvin tavallista, että varjoliitoa harrastetaan yhdessä muiden kanssa.

”Jos nähdään kaveri, voidaan lentää hyvinkin lähellä. Tässä on ilmeisesti käynyt niin, että yhteys on kadonnut hetkeksi ja käynyt virhe sen takia”, Siitonen pohtii.

”Vapaalennossa kilpailuissa on yleensä yli sata lentäjää, ja he saattavat lentää samassa nousevassa virtauksessa. Siitä huolimatta törmäyksiä sattuu varsin harvoin. Pieniä kosketuksia voi olla.”

Siitosen mukaan varjoliidon harrastajamäärät ovat nopeassa kasvussa. Suurin osa harrastajista on miehiä, mutta varsinkin ulkomailla lajista ovat kuitenkin innostuneet myös monet naiset.

”Tämä ei ole varsinaisesti nuorten huimapäiden laji, vaikka toki sopii myös heille. Keskimääräinen aloittaja on yli 40-vuotias. Laskuvarjohyppy on ehkä enemmän extreme-laji, ja varjoliito taas kerää vähän rauhallisemmasta toiminnasta pitäviä.”

Varjoliitäjät voivat myös toimia apuna kadonneiden etsinnässä. Viimeksi heidän apunsa johti toivottuun tulokseen heinäkuun viimeisellä viikolla. Moottoroidulla varjoliitimellä lentänyt harrastaja Jouni Keskisipilä löysi muistisairaan miehen Alavieskassa viime tiistaina. Mies oli kadonnut maanantai-iltana.

Keskisipilä löysi hänet noin kahden ja puolen kilometrin päässä katoamispaikasta. Ilmailuliiton tiedotteen mukaan lentokone ja koirapartiot olivat etsineet kadonnutta koko päivän, mutta varjoliitäjä löysi tämän 45 minuutissa.

Varjoliitäjät ovat olleet epävirallisesti mukana etsinnöissä jo kymmenen vuoden ajan. Parhaillaan he ovat perustamassa yhdistystä, jonka kautta heidän on tarkoitus päästä virallisesti mukaan etsintöihin ensi vuodesta lähtien.

Nuori laji

 Varjoliito sai alkunsa 1980-luvun alussa. Se on yksi maailman keveimmistä ilmailun muodoista.

 Lentolaitteena käytetään varjoliidintä, jonka siipi on valmistettu teknisestä kankaasta. Ulkonäöltään liidin muistuttaa laskuvarjohyppääjien liitovarjoa, mutta on erilainen rakenteeltaan.

 Lentäjä kiinnittyy siipeen punosten ja valjaiden avulla. Hän ohjaa liidintä jarrupunoksista vetämällä ja siirtämällä painopistettä.

 Varjoliito ja riippuliito rinnastetaan usein toisiinsa. Lajien lentotavat ovat kuitenkin erilaisia, ja molempiin on siksi omat koulutusohjelmansa.

Lähde: Suomen Ilmailuliiton verkkosivut

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Onnettomuudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tulosennuste: Merkelille torjuntavoitto Saksan vaaleissa, mutta oikeistopopulistit jyräsivät tiensä liittopäiville

  3. 3

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  7. 7

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  8. 8

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  9. 9

   Pian suljettava Vekkula houkutteli Linnanmäelle kaupunkilaisia jonoksi asti – video näyttää 7-vuotiaan Tony Ahtolan matkan läpi legendaarisen suosikin

  10. 10

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  7. 7

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  8. 8

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää