Valikko
Kotimaa

Karhu ”ajettiin korpeen” – päivän kestänyt karhun etsiminen päättyi Lahdessa

Pienikokoisesta karhusta tehtiin poliisille useita ilmoituksia maanantain aikana. Metsähallituksen ylläpitämällä suurpedot.fi-sivustolla kehotetaan suhtautumaan karhun kohtaamiseen aina vakavasti, sillä vaaratonta karhua ei ole.

Maanantaiaamuna Lahden Ahtialasta alkanut karhun etsintä päättyi iltapäivällä kello 17:n jälkeen, kun eläin ajettiin Alasenjärven rantojen kautta Takkulaan ja edelleen Soltinjärven yli korpeen, Hämeen poliisilaitos tiedottaa.

Alun perin etsinnät käynnistyivät maanantaiaamuna, kun poliisi sai tiedon mahdollisesta karhuhavainnosta kello 6.50. Etsinnät keskeytettiin ensimmäisen kerran puolipäivän jälkeen. Etsintöjä kuitenkin jatkettiin iltapäivällä uuden havainnon myötä. Päivän aikana poliisi sai karhuhavainnoista useita ilmoituksia.

Poliisipartioiden lisäksi karhua etsimässä on maanantaina ollut myös paikallisia metsästäjiä koiriensa kanssa.

Aamupäivällä poliisin avuksi oli kutsuttu kymmenkunta miestä, jotka olivat koirineen paikalla tunnin sisällä kutsusta, kertoo toiminnanohjaaja Lasse Perttola Lahden seudun riistahoitoyhdistyksestä. Perttola korostaa, että tapaus ei ollut metsästystilanne vaan virka-aputehtävä.

”Itse olin 20 minuutin päästä soitosta paikalla. Lähetimme viestin myös suuremmalle porukalle, mutta heitä ei vielä käsketty paikalle.”

Harmaan norjanhirvikoiransa kanssa karhun etsimiseen aamupäivällä osallistunut Joni Virta kertoo käyttäneensä tapaukseen neljä tuntia, josta puolitoista tuntia oli varsinaista etsimistä. Maastossa Virta liikkui arvionsa mukaan 2–3 kilometriä.

”Siitä vain lähdettiin jäljittämään, mistä viimeinen silminnäkijähavainto oli. Koira menee jälkeä pitkin niin kauan, kun jälkeä riittää. Noin 400 metrin matkalla oli ihan selvää ja koira oli karhun jäljillä. Karhu oli esimerkiksi pyörinyt marjapensaassa”, Virta kertoo.

Karhun jäljitys osoittautui koirista huolimatta hankalaksi muun muassa siksi, että asfaltoiduilla teillä jäljet olivat heikkoja, asutus tiheää ja alueella liikkui ihmisiä.

”Alue oli niin tiheästi asuttu, että emme löytäneet kohtaa, mistä karhu oli varsinaisesti poistunut. Karhu sai niin paljon etumatkaa. Mutta ei se enää siellä ole.”

”Onhan kaupunkialueella aina eri tilanne kuin varsinaisessa metsästystilanteessa, mutta samoja asioita yritetään tehdä. Tosin koiralle on paha, kun on paljon häiriötekijöitä, joita metsässä ei yleensä ole.”

Poliisin ensisijainen tavoite oli alkujaankin karkottaa karhu pois alueelta. Virta kertoo, että karkottamista varten on olemassa erityisiä, kumiluoteja ampuvia karkotusaseita, mutta ensisijaisesti karhua pyritään ohjaamaan muilla keinoin.

”Yleensä koira rupeaa haukkumaan, ja melkein se miehin on karkotettava ennen kuin mitään karkotusaseitakaan käytetään.”

Kaksikymmentä vuotta metsästänyt Virta kertoo, että karhun jäljittäminen oli Lahden seudulla hänen ensimmäisensä.

Karhujen liikuskelusta uutisoitiin edellisen kerran sunnuntaina, kun poliisi varoitti pentujensa kanssa liikkuneesta karhusta Vierumäellä noin 17 kilometriä Lahden Ahtialasta koilliseen.

Karhusta tehtiin useita ilmoituksia iltapäivällä Vierumäen taajamasta. Illansuussa ainakin yksi karhu oli havaittu valtatie 4:n varrella matkalla Lahteen päin.

Hämeen poliisin tilannekeskuksen mukaan Lahdessa havaittu pienikokoinen karhu saattoi olla Vierumäen alueella liikkuneen karhupesueen ylivuotinen pentu.

Mahdollisuus törmätä suurpetoihin Suomen metsissä on pieni mutta olemassa. Karhulla on hyvä kuulo- ja hajuaisti, ja se pyrkii yleensä välttelemään ihmisiä.

Virtakin muistuttaa, että usein karhu pelkää ihmistä enemmän kuin ihminen karhua.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos karhun kohtaa? Metsähallituksen ylläpitämällä suurpedot.fi-sivustolla kehotetaan suhtautumaan karhun kohtaamiseen aina vakavasti, sillä vaaratonta karhua ei ole.

Karhun kohdatessa kannattaa pysyä rauhallisena. Karhulle voi esimerkiksi jutella, mutta huutaa ei kannata. Näin eläimelle voi osoittaa, ettei uhkaa sitä millään tavalla.

Paikalta kannattaa perääntyä rauhallisesti. Selkää karhulle ei kannata kääntää, jotta näkee, mitä se tekee. Etumatkaansa voi parantaa jättämällä karhulle marjaämpärin, vaatteen tai repun haisteltavaksi.

Jos karhu kaikesta huolimatta käy päälle, kannattaa heittäytyä maahan sikiöasentoon ja suojata käsillä päätä ja niskaa.

Kaikista petohavainnoista, myös pelkistä jäljistä ja ulosteista, tulisi ilmoittaa myös paikallisen riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilölle.

Karhuja esiintyy ympäri Suomen

 Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi, että Suomessa on vähintään 1 720–1 840 karhua ennen syksyn metsästyskautta.

 Karhukanta on kasvanut noin 15 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan arvioon (1 450–1 590). Kanta kasvoi erityisesti vuosina 2005–2010. Enimmillään, vuonna 2010, karhuja oli noin 2 000. Kantaa on sen jälkeen kuitenkin pienennetty metsästyksellä.

 Karhuja esiintyy koko Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Eniten karhuja on itäisessä Suomessa ja Lapissa, mutta karhuja tavataan säännöllisesti myös Etelä- ja Länsi-Suomessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Karhu
 • Lahti
 • Petoeläimet
 • Poliisi
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Trump Twitterissä: Transsukupuoliset eivät voi palvella Yhdysvaltain armeijassa

  4. 4

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  5. 5

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  6. 6

   Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”

  7. 7

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  8. 8

   Kaikki hiestä ja hikoilusta: Helteiden pitäisi viimein tulla – miksi toiset hikoilevat enemmän, miksi kaikkien hiki ei haise, voiko deodoranttien kemikaaleista olla haittaa?

  9. 9

   Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

  10. 10

   Salanuotiot sytyttävät maastopaloja – nykyretkeilijöiden tietämättömyys on aiheuttanut ”vaarallisen ilmiön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  8. 8

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää