Kotimaa

Keskustan Maria Kaisa Aula ei hae Kelan pääjohtajaksi – ”puoluemandaateista syytä luopua”

Väestöliiton hallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula (kesk) ilmoittaa, ettei ole käytettävissä Kelan pääjohtajaksi.

Väestöliiton hallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula (kesk) ilmoittaa, ettei ole käytettävissä Kelan pääjohtajaksi. Helsingin Sanomissa kerrottiin 4. elokuuta, että Aula on vahvin ehdokas Kelan johtoon. Keskustalähteiden mukaan Aulan valinta oli käytännössä varma, vaikka hakuaika tehtävään ei ole vielä edes alkanut.

Nykyinen pääjohtaja Liisa Hyssälä (kesk) jää eläkkeelle loppuvuodesta.

”En kuitenkaan aio hakea Kelan pääjohtajan tehtävää. Olen tämän myös Keskustan johdolle ilmoittanut sen jälkeen kun asiasta ryhdyttiin lehdissä spekuloimaan”, Aula kirjoittaa keskiviikkona tiedotteessaan.

Aula perustelee asiaa sillä, että poliittisista virkanimityksistä pitäisi luopua.

”Olen aiemmissa tehtävissäni toiminut koko ajan siihen suuntaan, että poliittisin mandaatein valituista johtajista eduskunnan hallinnassa olevissa yhteisöissä luovutaan”, Aula kirjoittaa.

Hän viittaa tällä siihen, että muun muassa Yleisradion hallituksessa ja hallintoneuvostossa ajoi linjaa, jonka mukaan Ylen johtajat pitää valita ammatillisin perustein, ei puoluekannan pohjalta.

”Yleisradiossa pitkä projektimme tuli päätökseen, kun Lauri Kivinen valittiin toimitusjohtajaksi puhtaasti ammatillisin perustein. 1990-luvun alussa talossa oli vielä puolenkymmentä poliittisin mandaatein valittua johtajaa”, Aula kirjoittaa.

Kelan pääjohtajan paikka on ollut historiallisesti keskustan mandaatti. Kelan on pääjohtaja on jo 62 vuotta ollut maalaisliitosta ja keskustasta.

”En pidä mitenkään johdonmukaisena, että olisin ehdokkaana prosessissa, jossa Kelan pääjohtaja valitaan puoluemandaatin perusteella. Myös Kelassa puolueille mandatoiduista johtajanpaikoista tulisi luopua”, Aula kirjoittaa.

Hänen mukaansa puolueiden tulisi yhteisesti sitoutua Kelan koko johtajiston valintojen uudistamiseen. Kelan johtajistossa on nykyisellään pääjohtajan lisäksi myös kokoomuksen ja Sdp:n mandaattipaikat.

Aula haluaisi, että Kelassa luovuttaisiin kokonaan kaikista poliittisista mandaattipaikoista.

”Keskusta toteuttaisi tässä ajassa parhaiten omaa perusturvaa puolustavaa ideologiaansa avaamalla muiden puolueiden kanssa keskustelun Kansaneläkelaitoksen johtamisesta ilman ennalta määrättyjä puolueiden mandaattipaikkoja. Tämä olisi tehtävä nopeasti, koska pääjohtajan paikka on jo julistettu haettavaksi.”

Aulan mukaan jatkossa suora poliittinen vaikuttaminen ja ”omistajaohjaus” olisi keskitettävä Kelan hallitukseen ja valtuutettuihin.

Aula kertoo, että tämä ei tarkoita sitä, että esimerkiksi Yleen aiemmin poliittisin perustein valitut johtajat olisivat olleet huonoja. ”Yhtiöön valikoitua monia todella kauaskatseisia ja osaavia johtajia. En myöskään tarkoita sitä, etteikö ymmärrystä politiikasta ja päätöksenteosta tarvittaisi YLE:ssä ja KELA:ssakin. Hyvä johtaja osaa pitää yhteydet omistajaan eli eduskuntaan kunnossa.”

Hän kehuu myös Kelan nykyisen pääjohtajan Liisa Hyssälän työtä.

Aulan mukaan poliittisesti ennaltamäärätty johtajien valinta haittasi kuitenkin Yleisradion mainetta ja rajasi johtajien toimintamahdollisuuksia.

”Tieto poliittisesti ’läänitetystä’ prosessista toki vaikuttaa myös siihen, ketkä tehtäviä ylipäätään hakevat. Julkisesti myrkyisät poliittiset valintaprosessit ovat myös hakijoille raskaita.”

Aulan mukaan jäsenkirjaperusteiset johtajavalinnat haittaavat myös politiikan ja poliitikkojen mainetta kansalaisten silmissä.

Lisäksi Aula perustelee kieltäytymistään henkilökohtaisilla syillä.

”Perheellämme on hyvä elämä Viitasaarella ja haluan olla lähellä puolisoani ja lapsiani. Muutto työviikoiksi Helsinkiin merkitsi isoa lovea elämänlaatuun ja arkea erossa perheestä. Sitä hintaa en ole halukas maksamaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  7. 7

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää