Valikko
Kotimaa

Maailman suurin hirsikoulu avasi ovensa Pudasjärvellä – hirrestä toivotaan ratkaisua rakennusten homeongelmiin

Pudasjärven vanhoissa koulurakennuksissa oppilaita ja opettajia vaivasivat sisäilmaongelmat vuosien ajan. Uuden koulun massiivipuiset hirsiseinät imevät kosteutta.

Pudasjärvi

Noin 800 pudasjärveläistä koululaista oli innoissaan, kun uudessa, maailman suurimmassa hirsikoulussa aloitettiin ensimmäinen koulupäivä keskiviikkona.

Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla uskotaan, että 9 700 neliön laajuinen hirsikoulu pyyhkii lopullisesti historiaan opettajia ja oppilaita vuosia piinanneet vanhojen koulurakennusten sisäilmaongelmat.

Uudessa koulussa toimivat alakoulu, yläkoulu ja lukio.

Pudasjärven kouluhanke herätti jo rakennusvaiheessa tavatonta kiinnostusta, ja nyt tutustumiskäyntejä on runsaasti luvassa.

”Moni kunnanisä on kiinnostunut hengittävästä hirsirakenteesta”, kertoo koulun rehtori Mikko Lumme.

Pudasjärven hirsikoulua pienempiä hirsikouluja on rakenteilla tai suunnitteilla muun muassa Iisalmelle, Laukaaseen, Ikaalisiin, Hämeenkyröön sekä Kolarin Ylläkselle ja Äkäslompoloon.

”Lisäksi hirsikouluhanketta viritellään kuulemani mukaan Kittilässä ja Utsjoella”, kertoo Pudasjärven kaupunginjohtaja Tomi Timonen.

Kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset uhkaavat kuitenkin katkaista hirsiteollisuudelta siivet julkisessa rakentamisessa.

”Hirsikouluun toimittamiemme hirsien paksuus oli 27,5 senttiä. Hirsiä toimitettiin 28 kilometriä. Jatkossa seinähirren paksuus pitäisi olla selvästi suurempi, jotta ulkoseinä olisi riittävän energiatehokas. Se tekisi Pudasjärven kaltaisten hirsikoulujen rakentamisen liian kalliiksi”, sanoo Kontiotuotteen toimitusjohtaja Jalo Poijula.

Ympäristöministeriön valmistelema vuoden 2018 energiamääräysten asetusluonnos on lausuntokierroksella syyskuuhun saakka. Siinä määritellään energiatehokkuuden (E) uudet vaatimustasot eri rakennustyypeille.

”Esimerkiksi koulurakennuksissa E-lukua ehdotetaan kiristettäväksi yli 50 prosenttia, vaikka nykyisiinkin vaatimuksiin on rakennustavasta riippumatta ollut vaikea päästä. Hirsiteollisuudelle noin suuri korotus olisi kohtalokas”, sanoo Hirsitaloteollisuus ry:n puheenjohtaja, Finnlamelin toimitusjohtaja Esko Rintamäki.

Pudasjärven kunta on tehnyt periaatepäätöksen, että kaikki julkiset rakennukset tehdään ensisijaisesti hirrestä.

Pudasjärvellä on rakenteilla suuri hirsikartano. Tuetun palveluasumisen yksikköön tulee vanhuksille 54 asuntoa. Aiemmin on valmistunut suuri hirsinen päiväkoti, jonka toimivuutta on jo muutaman vuoden kehuttu.

”Suomessa 30–40 vuotta vanhojen julkisten betonirakennusten rakentamisen taso on osoittautunut luokattoman huonoksi. Pudasjärvellä on kosteus- ja homeongelman vuoksi on suljettu päiväkoti ja useita kouluja sekä valtion virastotalo. Myös Koillis-Pohjan Sähkön toimitalossa oli paha sisäilmaongelma”, kertoo Pudasjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Vesa Riekki.

Parhaillaan naapurikunnassa Ranualla on suljettu kosteusongelmien vuoksi sekä ala- että yläasteen koulurakennukset. Oppilaat ovat väistötiloissa.

”Monet kollegat ympäri Suomen ovat onnitelleet meitä Facebookissa. Sadoissa kouluissa kärsitään vielä huonosta sisäilmasta”, kertoo Pudasjärven opettajien pääluottamusmies Janne Moilanen.

Vuosien sisäilmataistelu sairauslomineen on Pudasjärvellä nyt ohi.

”Tuntuu niin ihanalta olla uudessa koulussa. Meidän luokkamme oli kahtena vuonna väistötiloissa Pudasjärven kirjastossa”, kertoo 5. luokan opettaja Johanna Puolakanaho.

”Uusi koulu on tosi siisti”, oppilas Elena Majava sanoo.

”Kirjoja ei enää säilytetä pulpeteissa niin kuin vanhalla koululla. Ne ovat seinustan kaapeissa. Koulu on hieno”, oppilas Tico Juntunen kertoo.

Puolakanaholta katosi Kureanalan vanhassa koulussa musiikin tunnilla useita kertoja ääni. Moni oppilas kärsi korvatulehduksista ja päänsärystä.

Massiivipuinen hirsi imee kosteutta huoneilmasta ja luovuttaa sitä takaisin, kun huoneilma on liian kuiva. Lisäksi hirsiseinä vaimentaa melua, mikä lisää viihtyvyyttä. Se on havaittiin jo ensimmäisenä koulupäivänä: ylä- ja alaäänet leikkautuivat.

Hirsikoulu on sisältä viihtyisä. Rakennuksen pääsuunnittelun toteutti arkkitehtitoimisto Pekka Lukkaroinen Oulusta, ja henkilökunta osallistui suunnitteluun.

Pudasjärvellä toivotaan, että heidän ratkaisunsa kannustaa muitakin kuntia valitsemaan hirren julkisessa rakentamisessa, vaikka se on hivenen kalliimpi kuin rankarakenteinen puukoulu tai betonirunkoinen koulu.

”Ei pitäisi tuijottaa vai rakennusaikaisia kustannuksia, vaan pitäisi ottaa huomioon rakennuksen elinkaaren aikaiset ylläpito- ja korjauskustannukset”, kaupunginjohtaja Timonen sanoo.

Hirsikouluhanke toteutettiin niin sanotulla elinkaarimallilla, jossa rakentaja Lemminkäinen vastaa 25 vuoden ajan hoidosta ja ylläpidosta sekä perusparannusinvestoinneista.

Hirsikoulun käyttöiäksi on arvioitu 150 vuotta.

Ongelmia yli tuhannessa koulussa

Suomen Kuntaliiton mukaan korjaustarpeessa tai purkukunnossa on yli tuhat koulua. Opettajien ammattijärjestö OAJ arvioi, että yli kaksituhatta koulua ja päiväkotia tarvitsisi välittömiä korjaustoimia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kosteusvaurioita esiintyy noin joka neljännessä, joidenkin tutkimusten mukaan jopa 60 prosentissa, koulurakennuksista.

Ongelmia on eniten 1960- ja 1970-luvun koulurakennuksissa, jolloin rakennettiin myös Pudasjärven Kurenalan ja Rimminkankaan koulut, kertoo työterveyden professori Kari Reijula Helsingin yliopistosta.

Pudasjärvellä koulujen painovoimainen ilmanvaihto korvattiin uusien määräysten mukaisella tehokkaalla ilmastoinnilla. Sen seurauksena rakennus alkoi imeä rakenteisiin pesiytyneitä homeitiöitä ja pölyä luokkatiloihin. Se johti opettajien ja oppilaiden oireiluun. Vuosia jatkuneet sisäilmaongelmat kypsyttivät kuntapäättäjät hirsikampuksen rakentamiseen.

Korjattavia kouluja löytyy Reijulan mukaan lähes jokaisesta kunnasta. Se on suuri haaste.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Presidentti Mauno Koivisto saatetaan hautaan – HSTV:n kuusi tuntia kestävä suora lähetys käynnissä

  2. 2

   Britannia ”raivoissaan” USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – brittipoliisi lopetti tutkintamateriaalin jakamisen Yhdysvaltoihin

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Trump tapaa hämmentävän EU-himmelin pomot Brysselissä – huoneeseen marssii kolme ”presidenttiä” ja ”yksi varapresidentti”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Paljonko kuusivuotias saa maksaa?

  10. 10

   Saksalaiset haluttomia puolustamaan Baltiaa ja Puolaa – laajan kyselytutkimuksen mukaan yli puolet jättäisi Naton itäiset jäsenmaat oman onnensa nojaan, jos Venäjä hyökkäisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää