Valikko
Kotimaa

Maailman suurin hirsikoulu avasi ovensa Pudasjärvellä – hirrestä toivotaan ratkaisua rakennusten homeongelmiin

Pudasjärven vanhoissa koulurakennuksissa oppilaita ja opettajia vaivasivat sisäilmaongelmat vuosien ajan. Uuden koulun massiivipuiset hirsiseinät imevät kosteutta.

Pudasjärvi

Noin 800 pudasjärveläistä koululaista oli innoissaan, kun uudessa, maailman suurimmassa hirsikoulussa aloitettiin ensimmäinen koulupäivä keskiviikkona.

Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla uskotaan, että 9 700 neliön laajuinen hirsikoulu pyyhkii lopullisesti historiaan opettajia ja oppilaita vuosia piinanneet vanhojen koulurakennusten sisäilmaongelmat.

Uudessa koulussa toimivat alakoulu, yläkoulu ja lukio.

Pudasjärven kouluhanke herätti jo rakennusvaiheessa tavatonta kiinnostusta, ja nyt tutustumiskäyntejä on runsaasti luvassa.

”Moni kunnanisä on kiinnostunut hengittävästä hirsirakenteesta”, kertoo koulun rehtori Mikko Lumme.

Pudasjärven hirsikoulua pienempiä hirsikouluja on rakenteilla tai suunnitteilla muun muassa Iisalmelle, Laukaaseen, Ikaalisiin, Hämeenkyröön sekä Kolarin Ylläkselle ja Äkäslompoloon.

”Lisäksi hirsikouluhanketta viritellään kuulemani mukaan Kittilässä ja Utsjoella”, kertoo Pudasjärven kaupunginjohtaja Tomi Timonen.

Kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset uhkaavat kuitenkin katkaista hirsiteollisuudelta siivet julkisessa rakentamisessa.

”Hirsikouluun toimittamiemme hirsien paksuus oli 27,5 senttiä. Hirsiä toimitettiin 28 kilometriä. Jatkossa seinähirren paksuus pitäisi olla selvästi suurempi, jotta ulkoseinä olisi riittävän energiatehokas. Se tekisi Pudasjärven kaltaisten hirsikoulujen rakentamisen liian kalliiksi”, sanoo Kontiotuotteen toimitusjohtaja Jalo Poijula.

Ympäristöministeriön valmistelema vuoden 2018 energiamääräysten asetusluonnos on lausuntokierroksella syyskuuhun saakka. Siinä määritellään energiatehokkuuden (E) uudet vaatimustasot eri rakennustyypeille.

”Esimerkiksi koulurakennuksissa E-lukua ehdotetaan kiristettäväksi yli 50 prosenttia, vaikka nykyisiinkin vaatimuksiin on rakennustavasta riippumatta ollut vaikea päästä. Hirsiteollisuudelle noin suuri korotus olisi kohtalokas”, sanoo Hirsitaloteollisuus ry:n puheenjohtaja, Finnlamelin toimitusjohtaja Esko Rintamäki.

Pudasjärven kunta on tehnyt periaatepäätöksen, että kaikki julkiset rakennukset tehdään ensisijaisesti hirrestä.

Pudasjärvellä on rakenteilla suuri hirsikartano. Tuetun palveluasumisen yksikköön tulee vanhuksille 54 asuntoa. Aiemmin on valmistunut suuri hirsinen päiväkoti, jonka toimivuutta on jo muutaman vuoden kehuttu.

”Suomessa 30–40 vuotta vanhojen julkisten betonirakennusten rakentamisen taso on osoittautunut luokattoman huonoksi. Pudasjärvellä on kosteus- ja homeongelman vuoksi on suljettu päiväkoti ja useita kouluja sekä valtion virastotalo. Myös Koillis-Pohjan Sähkön toimitalossa oli paha sisäilmaongelma”, kertoo Pudasjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Vesa Riekki.

Parhaillaan naapurikunnassa Ranualla on suljettu kosteusongelmien vuoksi sekä ala- että yläasteen koulurakennukset. Oppilaat ovat väistötiloissa.

”Monet kollegat ympäri Suomen ovat onnitelleet meitä Facebookissa. Sadoissa kouluissa kärsitään vielä huonosta sisäilmasta”, kertoo Pudasjärven opettajien pääluottamusmies Janne Moilanen.

Vuosien sisäilmataistelu sairauslomineen on Pudasjärvellä nyt ohi.

”Tuntuu niin ihanalta olla uudessa koulussa. Meidän luokkamme oli kahtena vuonna väistötiloissa Pudasjärven kirjastossa”, kertoo 5. luokan opettaja Johanna Puolakanaho.

”Uusi koulu on tosi siisti”, oppilas Elena Majava sanoo.

”Kirjoja ei enää säilytetä pulpeteissa niin kuin vanhalla koululla. Ne ovat seinustan kaapeissa. Koulu on hieno”, oppilas Tico Juntunen kertoo.

Puolakanaholta katosi Kureanalan vanhassa koulussa musiikin tunnilla useita kertoja ääni. Moni oppilas kärsi korvatulehduksista ja päänsärystä.

Massiivipuinen hirsi imee kosteutta huoneilmasta ja luovuttaa sitä takaisin, kun huoneilma on liian kuiva. Lisäksi hirsiseinä vaimentaa melua, mikä lisää viihtyvyyttä. Se on havaittiin jo ensimmäisenä koulupäivänä: ylä- ja alaäänet leikkautuivat.

Hirsikoulu on sisältä viihtyisä. Rakennuksen pääsuunnittelun toteutti arkkitehtitoimisto Pekka Lukkaroinen Oulusta, ja henkilökunta osallistui suunnitteluun.

Pudasjärvellä toivotaan, että heidän ratkaisunsa kannustaa muitakin kuntia valitsemaan hirren julkisessa rakentamisessa, vaikka se on hivenen kalliimpi kuin rankarakenteinen puukoulu tai betonirunkoinen koulu.

”Ei pitäisi tuijottaa vai rakennusaikaisia kustannuksia, vaan pitäisi ottaa huomioon rakennuksen elinkaaren aikaiset ylläpito- ja korjauskustannukset”, kaupunginjohtaja Timonen sanoo.

Hirsikouluhanke toteutettiin niin sanotulla elinkaarimallilla, jossa rakentaja Lemminkäinen vastaa 25 vuoden ajan hoidosta ja ylläpidosta sekä perusparannusinvestoinneista.

Hirsikoulun käyttöiäksi on arvioitu 150 vuotta.

Ongelmia yli tuhannessa koulussa

Suomen Kuntaliiton mukaan korjaustarpeessa tai purkukunnossa on yli tuhat koulua. Opettajien ammattijärjestö OAJ arvioi, että yli kaksituhatta koulua ja päiväkotia tarvitsisi välittömiä korjaustoimia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kosteusvaurioita esiintyy noin joka neljännessä, joidenkin tutkimusten mukaan jopa 60 prosentissa, koulurakennuksista.

Ongelmia on eniten 1960- ja 1970-luvun koulurakennuksissa, jolloin rakennettiin myös Pudasjärven Kurenalan ja Rimminkankaan koulut, kertoo työterveyden professori Kari Reijula Helsingin yliopistosta.

Pudasjärvellä koulujen painovoimainen ilmanvaihto korvattiin uusien määräysten mukaisella tehokkaalla ilmastoinnilla. Sen seurauksena rakennus alkoi imeä rakenteisiin pesiytyneitä homeitiöitä ja pölyä luokkatiloihin. Se johti opettajien ja oppilaiden oireiluun. Vuosia jatkuneet sisäilmaongelmat kypsyttivät kuntapäättäjät hirsikampuksen rakentamiseen.

Korjattavia kouluja löytyy Reijulan mukaan lähes jokaisesta kunnasta. Se on suuri haaste.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuukan aviomiehen kuolema paljasti leskirouvalle jättiomaisuuden – Nordea tarjosi neuvojaan ja yhtäkkiä rahat hupenivat

  2. 2

   Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

  3. 3

   Pahoinpitelyn silminnäkijänä minut haastettiin todistajaksi – oikeus kertoi nimeni syytetyille, ja pelkään nyt kostoa

  4. 4

   Palkittu kerrostalo osoittautui seulaksi Helsingin Jätkäsaaressa – kukaan ei tiedä, mistä vesi vuotaa ihmisten koteihin

  5. 5

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  6. 6

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  7. 7

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  8. 8

   Kelan maksujen takkuaminen aiheuttaa jo ongelmia vuokrien maksamisessa – ”Moni on kertonut, että nyt on häätöuhka päällä”

  9. 9

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  10. 10

   Tanskan maahanmuutto­ministeri: Jos pizzeriassa ei puhuta tanskaa, ilmiantakaa se viranomaisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  4. 4

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  5. 5

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  6. 6

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  7. 7

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  10. 10

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  7. 7

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  8. 8

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  9. 9

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  10. 10

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  11. Näytä lisää