Valikko
Kotimaa

Antti Rinne HSTV:n Studio Kulmapöydässä: Sdp ottaisi enemmän rahaa rikkailta

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ottaisi rahaa enemmän rikkailta valtion talouden sopeuttamiseksi. Rinne esittää myös EU:n tiukkojen finanssikurisäännösten löysäystä, jotta talous saataisiin kasvuun.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne arvostelee hallituksen leikkauksia ja velkaantumisvauhtia. HS:n Kulmapöydässä perjantaina vieraillut suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja sanoo, että Sdp olisi jättänyt leikkaukset sosiaalietuuksista ja koulutuksesta tekemättä. Rahaa Sdp ottaisi enemmän rikkailta.

”Jos olisimme olleet hallituksessa mukana, olisi ihan toisenlainen hallitusohjelma rakennettu. Talouden sopeutuksessa olisimme ottaneet myös tulopuolta käyttöön: meillä on aliverotettua finanssisektoria, miljoonaperijöitä ja isotuloisia ihmisiä, joilla olisi maksukykyä osallistua paremmin yhteiskunnan kehitykseen.”

”Sdp:n hallitusohjelmasta olisivat puuttuneet myös leikkaukset, jotka kohdistuvat ikääntyviin ihmisiin, työttömiin, opiskelijoihin, lapsiperheisiin ja erityisesti koulutukseen, joka on tulevaisuuden kannalta tärkeää”, Rinne sanoo.

Rinne muistuttaa, että hallitus jatkaa leikkauslinjaa koko vaalikauden.

”Hallituksen retoriikka on aika hassu, kun se sanoo, että päätökset on tehty hallitusohjelman mukaisesti. Mutta leikkauksethan jatkuvat joka vuosi. Myös 2017 leikataan koulutuksesta, lapsiperheiltä, työttömiltä, opiskelijoilta ja ikäihmisiltä.”

”Joka vuosi koko vaalikauden ajan tulee lisää ikäviä leikkauksia.”

Rinne sanoo olevansa huolestunut myös valtion velkaantumisesta uunituoreessa bujdettiesityksessä.

”Valtio ottaa erittäin paljon uutta velkaa. Se on enemmän kuin otettiin tähän mennessä ensimmäisessä ja viimeisessä budjetissani.”

”Valtion pitäisi miettiä velkaantumisen taittamista myös tulopuolen näkökulmasta. Verotuksessa pitäisi tehdä korjausliike, johon sisältyy muun muassa finanssiliiketoiminnan vero. Se on käytössä Norjassa ja Tanskassa, Ruotsissa sitä suunnitellaan.”

EU-sääntöjä finanssikurista Rinne olisi valmis myös löysäämään, jotta talouteen saataisiin lisää vauhtia.

”Säännöt kahlitsevat liian paljon järkeviä tulevaisuuden investointeja, joilla meidän taloutemme saataisiin kasvuun. Suomessa on nyt niin iso rakennemuutos elinkeinopuolella tapahtunut, että sinne pitäisi uusia paukkuja saada.”

”Nyt alkaa olla aika miettiä Euroopan sääntöjä, esimerkiksi 60 prosentin velkarajaa ja kolmen prosentin alijäämää uudestaan. EU-rajat ovat syntyneet ihmisten toimesta, neuvotteluissa yön pimeinä hetkinä”, Rinne muistuttaa.

Rinteen mukaan hänen valtiovarainministerikaudellaan keskustelu rajojen muutoksista alkoi jo lämmetä.

Rinne kiittelee hallitusta kuitenkin ymmärryksestä, että työttömyyden hoitoon tarvitaan uusia toimia.

”Hallitus käyttää nyt veroelementtiä hyväksi kasvun aikaansaamiseksi.”

Rinne ei kuitenkaan usko, että palkkaeroja revittämällä ja matalapalkka-aloja synnyttämällä työllisyysaste kohenisi.

HS:n haastattelussa keskiviikkona valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki totesi, että Suomessa pitäisi hyväksyä suuremmat palkaerot ihmisten työllistämisen helpottamiseksi.

”On ihan ok, että palkkaerot kasvavat, kun puhutaan tehtävien vaativuuden ja ihmisten suorituskykyjen perusteella syntyvistä palkkaeroista. Mutta jos palkkaerot kasvavat satakertaisiksi, kohtuuttomiksi, ne jopa kansainvälisten tutkimusten mukaan estävät talouskasvua.”

”Pitää täsmentää, mistä puhutaan. Ymmärsin, että Hetemäki haluaa luoda Suomeen matalapalkkatyötä, jotta saadaan pitkäaikaistyöttömät töihin.”

Nykyisillä säännöksilläkin päästäisiin Rinteen mukaan jo työttömyyden hoidossa eteenpäin.

”Onhan meillä työehtosopimuksissa elementtejä, joita voidaan käyttää hyväksi. Eri toimijoiden pitäisi käydä nyt ammattiliittojen kanssa neuvottelut, että harjoittelumääräyksiä työehtosopimuksissa voitaisiin paremmin soveltaa juuri pitkäaikaistyöttömien tai maahanmuuttajien kohdalla.”

”Meidän pitää Suomessakin tottua siihen, että maailma on muuttunut ja ammattia pitää vaihtaa useaan kertaan. Siihen pitää nyt rakentaa järjestelmiä. Minusta työehtosopimusjärjestelmä on se paikka, jossa alakohtaisesti kyetään arvioimaan parhaiten, miten se toteutuu.”

Rinne kysyttäessä kiitteli valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok) eläkeläisten verotuksen kevennyksestä eilisessä bujdettiesityksessä. Rinteen mukaan vuodenvaihteesta jäänyt valuvika eläkeläisverotuksessa ei kuitenkaan vielä korjautunut.

Pienten ja keskisuurten yritysten arvonlisäperinnän muutosta Rinne niin ikään kiittelee.

”On hieno juttu, että arvonlisävero pannaan maksuun vasta kun rahat ovat tilillä. Se on pienille yrityksille erityisen tärkeää.”

”Me olisimme nostaneet arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa kuitenkin 30  000 euroon. Sillä olisi tässä ja nyt saatu aikaan se, että pienet yritykset pääsisivät kasvamaan ja uskaltaisivat palkata uusia ihmisiä.”

Keskustalainen Maria Kaisa Aula ilmoitti vastikään, että hän ei hae Kelan pääjohtajaksi, vaikka häntä on paikalle veikkailtu. Aulan mukaan poliittisista virkanimityksistä pitäisi luopua kokonaan.

Rinteen mukaan poliittinen vaikuttaminen ei saisi olla myöskään viran este.

”On tärkeää, että tehtävään kuin tehtävään valitaan ihminen, joka on paras tehtävää hoitamaan. Se, että on toiminut politiikassa, ei voi johtaa siihen, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen politiikan kautta tekisi ihmisen jotenkin pätemättömäksi muuhun työhön.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  4. 4

   Mies ryöstettiin väkivaltaisesti Vantaan Korsossa

  5. 5

   KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

  6. 6

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan tekijöiltä tulee uusi sarja, eikä sillä ole mitään tekemistä Westerosin kanssa

  9. 9

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  10. 10

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  4. 4

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  5. 5

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  6. 6

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  7. 7

   Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

  8. 8

   Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

  9. 9

   Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  8. 8

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää