Kotimaa    |   Lauantaivieras

Sdp:n Rinne avaisi ovea elvytykselle

Budjettiesitykselle Rinne antaa välttävän arvosanan. Hän uhkaa kaataa sote-palvelujen valinnanvapauden seuraavassa hallituksessa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne antaa valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) budjettiesitykselle arvosanan 6–. Välttävää arvosanaa hän perustelee ­monelta kantilta.

”Iso miinus on, että tulopuoli ei ole mukana budjetissa kuin veronkevennysten kautta”, hän aloittaa.

”Leikkaukset toteutetaan täysimääräisinä, ne vievät arviota hirveästi alaspäin. Ja hallitus ­lisää velkaantumista, vastoin omia puheitaan.”

Orpon esityksessä tulovero kevenee 0,5 prosenttia.

”On riski, että puolen prosentin veronkevennys ei riitä”, sanoo Rinne. Hän ei kuitenkaan paljasta, keventäisikö Sdp verotusta vielä enemmän.

”Me emme olisi tehneet leikkauksia, jotka ostovoimaa vievät”, hän kiertää.

Rinne kiittää hallitusta siitä, että pienet ja keskisuuret yritykset saavat maksaa arvonlisä­veronsa vasta sen jälkeen, kun rahat ovat tulleet tilille.

Kiitosta tulee myös palkansaajien ja ikäihmisten verotuksen yhtenäistymisestä. Vuodenvaihteessa syntynyt poikkeama kansalaisryhmien verotuksessa, eli eläkeläisten ostovoiman heikennys, jää kuitenkin voimaan.

”Hallitus jätti korjaamatta itse tekemänsä ongelman.”

Sdp:n vaihtoehto olisi kiristää muun muassa omistamisen ja miljoonaperintöjen verotusta. Tulopuolta budjettiin pitää saada sieltä missä maksukykyä on, Rinne sanoo.

Demarijohtaja raottaa ovea myös elvyttäville investoinneille. Rinteen mukaan EU:n finanssipolitiikan säännöksiä voisi tarkastella avoimesti. 60 prosentin velkarajaa suhteessa bruttokansantuotteeseen ja kolmen prosentin budjettialijäämärajaa voisi tulkita niin, etteivät ne estäisi järkeviä investointeja.

Rinne mainitsee esimerkkinä sisäilmaongelmat kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa.

”Niistä tulee järjettömät kustannukset myöhemmin, jos muksut ja työntekijät sairastuvat. Nyt kannattaisi investoida siihen, että he saisivat tehdä töitä puhtaassa sisäilmassa.”

Tällaiset investoinnit, joihin yhdistettäisiin myös ikäihmisten palvelut, olisivat järkeviä ja ­lisäisivät työllisyyttä, Rinne sanoo. Ne voitaisiin irrottaa käyttötaloudesta eli investoinnit voitaisiin tehdä myös velkarahalla.

”Nyt otetaan 5,9 miljardia ­euroa velkaa pelkästään syömätalouteen.”

Hallituksen talouspolitiikka näyttäytyy Rinteen silmissä keskustan puoluejohdon ja kokoomuksen talouspolitiikkana, mutta alla kytee. ”Keskustan sisällä on kritiikkiä markkinaliberaalin linjan osalta”, hän sanoo.

Rinteen mukaan perussuomalaiset on hallituksessa vain ­äänetön yhtiömies, ja puheenjohtaja Timo Soini on alistunut puolueensa tilaan.

”Soinia kiinnostaa vain ulkoministerin pesti, ei se, mitä ­tapahtuu puolueelle.”

Hallituksesta perussuomalaiset ei voi lähteä, koska se voisi tietää uusia vaaleja. Nykyisissä kannatusluvuissa se olisi puolueelle katastrofi.

Rinne pitää selvänä, että jos uudet vaalit pidettäisiin, Sdp nousisi hallitukseen.

”Tässä tilanteessa ihmiset tukeutuisivat Sdp:hen, joka ei ole kovin vitsaileva ja seksikäs puolue, mutta asettaa tavallisten suomalaisten asiat edelle.”

On merkkejä, että perussuomalaisilla ääni nousee ennen kuin sote-uudistus ja palvelujen valinnanvapaus on sovittu.

Sdp:ltä tulee ulos pian oma sote-malli ja Rinne vetoaa hallitukseen, että siitä voitaisiin neuvotella. Jos se ei kelpaa, Sdp uhkaa kaataa huonot päätökset seuraavassa hallituksessa.

”Valinnanvapaus pirstaloi palvelut ja yhtiöittäminen ­romuttaa julkisen terveyden- ja sosiaalihuollon. Kustannukset nousevat ja terveyserot kasvavat. Me ei hyväksytä tällaista.”

Sen lisäksi, että kunnat joutuvat yhtiöittämään sote-palvelunsa, puhetta on ollut myös VR:n pilkkomisesta ja väyläverkon yhtiöittämisestä. VR:n pilkkomista Rinne pitää järjettömänä ja liikenneverkon yhtiöittämisen hän tyrmää täysin. ”Se on ufo-juttu. Siitä ei tule mitään, jos Sdp on hallituksessa.”

Rinne esitti Savon Sanomissa viikolla, että Posti jaettaisiin julkisen ja markkinaehtoisen palvelun yhtiöön. Julkinen hoitaisi viisipäiväisen jakelun ja turvaisi lakisääteisen yleispalveluvelvoitteen sekä myös sanomalehtien jakelun.

”Olisi järkevää, että printtimedia tulisi osakkaaksi.”

Viisi kysymystä puoluejohtaja Antti Rinteelle

1 Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä.

”Pankkien ekonomistit käyttävät merkittävää taloudellista valtaa ennusteidensa kautta. Niissä näkyy usein, että intressitahot ovat ne pankit, jotka ennusteita tekevät.”

2 Kehu kollegaa.

Pia Viitanen (sd) tekee pyyteetöntä työtä. Hän on johtanut vaihtoehtobudjettimme valmistelua. Pia on uskomattoman sinnikäs ihminen, joka perehtyy asioihin syvällisesti ja jaksaa pyörittää sitä jauhamista, kun pitää etsiä lukuja sekä nippelitietoa.”

”Ihailen hänen jaksamistaan, sitä, että hän on valmis aamukuudelta ja iltayhdeltätoista keikkumaan samojen asioiden ympärillä. Että hän jaksaa potkia palkattua porukkaa ja meitä poliitikkoja samaan rytmiin.”

3 Mikä innostaa tällä hetkellä?

”Olin kaksi viikkoa kesä­lomalla ja sain olla sekä vaimon kanssa kahdestaan että yhdessä lastenlasten kanssa. Se latasi akkuja.”

”Nyt olen innostunut kaikista niistä asioista, jotka merkitsevät syksyllä haastetta ­talouden kuntoon laittamiseksi ja taloudellisen eriarvoisuuden poistamiseksi. Olen innostunut löytämään avauksia, joilla näihin asioihin kyetään vaikuttamaan.”

4 Mikä nyppii?

”Se, että meillä on yhden totuuden yhteiskunta, jossa vaihtoehtojen tarjoaminen leimataan huuhaatouhuksi.”

”Meillä on paljon hyviä, nuoria taloustieteilijöitä, jotka nostavat esille sen, että pelkäämme velkaantumista liian paljon. Mutta valtaeliitti pyrkii deletoimaan tämän keskustelun ja toteaa, että ainoastaan leikkaamalla ja kiristävällä talouspolitiikalla asioita viedään eteenpäin.”

”Olen eliitin kanssa eri mieltä. Askel askeleelta aion tulla keskusteluun mukaan, ettei voi väittää, että olen aivan huuhaamies, joka ei pysty perustelemaan ­asioita.”

5 Mitä teet viikon­loppuna?

”Viimeistelen Sdp:n sote-esitystä. Sunnuntaina olen Orimattilassa ja Hämeenlinnassa toritilaisuuksissa ihmisten keskuudessa.”

”Katson olympialaisia joka yö. En tiedä miksi minusta on tullut niin suuri friikki. Neljän viiden tunnin unilla pärjään.”

Antti Rinne

 53-vuotias oikeustieteen kandidaatti.

 Asuu Mäntsälässä.

 Mäntsälän kunnanvaltuuston jäsen.

 Toiminut nykyisen Ammattiliitto Pron ja sen edeltäjän Toimihenkilöunionin puheenjohtajana vuodet 2005–2014.

 Sdp:n puheenjohtaja vuodesta 2014.

 Toimi valtiovarainministerinä kesäkuusta 2014 toukokuuhun 2015 ensin Jyrki Kataisen ja sitten Alexander Stubbin hallituksessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sdp
 • Puolueet
 • Puoluepolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  4. 4

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  5. 5

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  6. 6

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  7. 7

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  8. 8

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  9. 9

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  10. 10

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää