Valikko
Kotimaa

Yle yrittää saada enemmän ohjelmia katsottavaksi ulkomailla, nyt edes uutisia ei aina näe – mutta miksi?

Tv-katsojat ovat ihmetelleet erityisesti Rion olympialaisten aikana, miksi uutislähetykset ja Urheiluruutu eivät näy ulkomailla Yle Areenassa.

Yleisradio yrittää löytää keinoja, joiden avulla suomalaiset voisivat katsoa Ylen ohjelmia nykyistä laajemmin ollessaan ulkomailla.

Ohjelmien katselun laajentaminen saattaa vaatia neuvotteluja muun muassa Kopioston ja sen jäsenjärjestöjen, kuten Radio- ja televisiotoimittajien liiton ja muiden erilaisten sisällöntuottajien liittojen kanssa.

Nyt EU:ssa on kuitenkin valmistumassa direktiivi, joka saattaa mahdollistaa katselun, jos katselija voi todistaa olevansa sen maan kansalainen, josta tulevaa lähetystä hän katsoo. Kehitteillä on myös uusi tunnus, jolla suomalaiset voisivat todistaa Yle Areenassa olevansa suomalaisia.

”Emme vielä tiedä tarkalleen, millaisia vaatimuksia tunnukselta vaaditaan, mutta uskon, että vahva tunnus on kehitettävissä”, sanoo Ylen strategiapäällikkö Jari Lahti.

Hän arvelee, että direktiivi tulee voimaan vielä tänä vuonna.

”Voi olla, että tämä jo riittää, eikä neuvotteluja liittojen kanssa tarvita.”

Yle saa jatkuvasti palautetta ulkomailla olevilta suomalaisilta, jotka hämmästelevät, miksi he eivät näe verkossa toimivasta Yle Areenasta haluamiaan ohjelmia, vaikka samat ohjelmat näkyvät Suomessa.

”Tämä on palautteiden kestoaiheita”, sanoo Yle Areenan ohjelmapäällikkö Cilla Lönnqvist.

Erityisesti Rion olympialaisten aikana ihmiset ovat ihmetelleet, miksi Ylen uutislähetykset ja Urheiluruutu eivät näy Areenassa ulkomailla. Helsingin Sanomien mielipidesivuilla asiaa ihmeteltiin viimeksi keskiviikkona. Jouko Raita Lohjalta kysyi mielipidekirjoituksessaan, miksi Urheiluruutua ei voi katsoa Espanjassa Rion olympialaisten aikana, vaikka Yle-vero on maksettu.

Syy on siinä, että lähetyksissä on niin paljon olympialaisaiheita, ettei niitä sopimussyistä saa näyttää ulkomailla.

Areenassa eivät näy myöskään monet suosikkisarjat eivätkä sellaiset ohjelmat, joissa on runsaasti musiikkia.

”Toivon, että vuoden kuluttua tilanne on toinen. Yritys meillä ainakin on kova. Suomi ei kuitenkaan ole kovin suuri kielialue, joten sopimuksiin voisi päästä”, sanoo Lönnqvist.

Hän sanoo, että yksi keino voisi nimenomaan olla nykyisen Yle-tunnuksen kaltainen järjestelmä, jolla Areenan käyttäjä todistaisi olevansa suomalainen ja näin myös mahdollinen Yle-veron maksaja.

”Nykyinen Yle-tunnus on tähän liian kevyt. Pitäisi olla vahvempi tunnus.”

Useimmat sopimukset ovat tehty niin, että ne oikeuttavat lähetyksiin vain Suomessa. Moni sopimus on tehty aikana, jolloin internetiä ei nykyisessä muodossaan ollut. Esimerkiksi Kotikatu-sarjaa Yle ei sopimussyistä voi näyttää Areenassa. Kotikadun uusinta kaatui miljoonariitaan, uutisoi Helsingin Sanomat vuonna 2014.

Ilman uutta direktiiviä katselun laajentaminen voi olla vaikeaa.

”Jos saadaan aikaiseksi jonkinlaisia yleissopimuksia, se ei riitä, vaan lisäksi pitää jokaisen ohjelman kohdalla vielä neuvotella sopimus osin uusiksi. Se on jälkikäteen hankalaa”, Lönnqvist sanoo.

Hän sanoo, että jotkin kansainväliset urheilukisat voivat jäädä edelleen pimentoon ulkomailla.

”Kansainvälinen olympiakomitea valvoo sopimuksia niin, että olen olympialaisten kohdalla varsin skeptinen, mutta joidenkin muiden kohdalla voisi päästä sopimukseen.”

Yle yrittää parhaillaan muun muassa saada oikeudet Mestareiden liigan näyttämiseen ulkomailla.

Lönnqvist sanoo, että ajankohtaisia urheiluohjelmia lukuun ottamatta Areenassa on varsin laajasti tarjolla Ylen ohjelmisto. Hän sanoo, että viime toukokuussa Areenan videoista, eli lähinnä tv-ohjelmista, 83 prosenttia oli katsottavissa ulkomailla ja audioista, eli lähinnä radio-ohjelmista, 94 prosenttia.

”Toki kausittaista vaihtelua tässä on.”

Areenassa on ulkomailla nähtävillä erilaisia videoita lähes 53 000 ja audioita noin 64 000 kappaletta.

HS kysyi Yleltä, miksi se kohtelee ulkomailla olevia suomalaisia eri tavalla kuin Suomessa olevia suomalaisia.

Miksi ulkomailla avattavassa Areenassa ei ole kaikkia Ylen Suomessa lähettämiä ohjelmia, ohjelmapäällikkö Cilla Lönnqvist?

”Syyt löytyvät tekijänoikeuksista ja sopimuksista. Olympialaiset, kuten monet muut sopimukset, ovat maakohtaisia. Urheilun lisäksi ulkomailla ei usein nähdä ohjelmia, joissa on paljon levytettyä musiikkia. Syynä ovat tekijänoikeudet. Niissä suomalaisia edustaa Gramex, mutta se ei voi edes edustaa ulkomailla. Yle kyllä haluaisi näyttää kaiken, mutta ei voi.”

Areenassa ei näy edes Ylen uutislähetyksiä nyt olympialaisten aikana. Miksi?

”Niissä on niin paljon olympialaisaiheita, ettei niitä voi sopimussyistä näyttää. Vielä edellisissä kesäolympialaisissa räätälöimme käsin uutisia niin, että ne voitiin lähettää, mutta koskaan ei tiedä, mitä olympialaisista uutisiin tulee, joten tästä luovuttiin.”

Voiko Urheiluruutua katsoa olympialaisten jälkeen ulkomailla, Ylen Urheilun teknisen tuotannon esimies Vesa Rämet?

”Olympialaisten jälkeen Urheiluruutua voi katsoa normaalisti ulkomailla. Silloin kansainvälisissä kilpailujen näyttämisessä pätee 90 sekunnin vapaa siteerausoikeus.”

Onko jokin keino, jolla ohjelman salauksen voi rikkoa?

”Tietokonemaailmassa on tietenkin kaikki mahdollista todella taitavalle ihmiselle. Sopimuksen mukaan ohjelma pitää suojata korkeampien kansainvälisten standardien mukaisesti. Helppoa rikkominen ei ole. Näitä valvotaan tarkasti, koska ohjelmien myyjille on tärkeää rajata oikeudet jollekin alueelle.”

Voiko tietokonetta huijata niin, että sitä ikään kuin katsotaan Suomessa, vaikka oikeasti makailtaisiin Espanjan Aurinkorannikolla?

”Varmaankin se on mahdollista.”

Miten Ylelle kävisi, jos se kuitenkin näyttäisi olympialaisten aikana Urheiluruutua vaikkapa Espanjan Aurinkorannikolla?

”Ensiksi se käsketään poistamaan. Sitten se olisi sopimusrikkomus, jossa toimittaisiin sopimuksen mukaan.”

Onko Yle näyttänyt ulkomailla urheiluohjelmia, joita se ei olisi saanut näyttää?

”Rion kisojen aikana ei ole, mutta Sotshin kisojen aikana muutama Ylen ohjelma näytti muutamia yksittäisiä pätkiä kisoista myös ulkomailla. Siitä tuli heti huomautus. Valvonta on todistettavasti tehokasta. Se voidaan tehdä koneellisesti.”

Paljonko Ylelle maksaisi ostaa oikeudet, joita voisi näyttää kaikkialla maailmassa?

”Miljardeja. Tai en usko, että tällaista vaihtoehtoa edes on, koska silloin vaikkapa Yle voisi näyttää olympialaiset ilmaiseksi kaikkialla eikä oikeuksia kannattaisi enää myydä muille alueellisesti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Yle
 • Ulkomaat
 • Olympialaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  3. 3

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  4. 4

   Vielä kaksi vuotta sitten Puolaa pidettiin EU:n suurena menestystarinana, nyt maan oikeuslaitos on menettämässä riippumattomuutensa – miksi näin kävi? Tutkija selittää

  5. 5

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Elokuussa uudistuva opintotuki saa yhä kritiikkiä, tukiin voi vaikuttaa sopimuskikkailulla – kokosimme yhteen, mikä kaikki opintotuessa muuttuu ja mikä siinä hiertää

  7. 7

   ”Itseoppineet suomalaistutkijat” haukkuvat hallituksen perustulokokeilun New York Timesissa: ”Lähinnä julkisuustemppu”

  8. 8

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  9. 9

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  10. 10

   Miten tässä taas kävi näin? Aamulla Helsinkiin luvattiin aurinkoista säätä, saimme rankkasadetta – meteorologi selittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  7. 7

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  8. 8

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  9. 9

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  10. 10

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää