Valikko
Kotimaa

Kilpailukykysopimus voi viedä valtiolta tuhat työpaikkaa: ”Kymmenistä miljoonista euroista puhutaan”

Valtiovarainministeriön esityksestä voi laskea, että kuuden minuutin työajan pidennys leikkaa valtion virastojen määrärahoja vajaan tuhannen työpaikan verran. Vähennystarve ei merkitse suoraan irtisanomisia.

Valtiovarainministeriön (VM) valtion tulo- ja menoarvioesityksestä voi laskea matemaattisesti, että kilpailukykysopimuksessa (kiky) sovittu kuuden minuutin työajan pidennys leikkaa valtion virastojen määrärahoja yhteensä vajaan tuhannen työpaikan verran.

Kunnissa työpaikkojen vähennysmäärä voi olla viidentuhannen henkilön luokkaa valtionosuusratkaisuista riippuen.

Säästötarpeen taustalla on ”lisääntyvä työpanos” työntekijää kohden.

Työvoiman vähennystarve ei merkitse suoraan irtisanomisia, vaan virastot voivat tehdä säästönsä eläköitymisellä, rekrytointikielloilla tai muista kohteista säästämällä.

VM:n viime torstaina julkistaman budjettiehdotuksen mukaan esimerkiksi poliisilta leikataan työpanoksen kasvaessa 5,4 miljoonaa euroa. Yhden poliisin vuosikustannus on noin 60 000 euroa, joten säästö merkitsisi 90 poliisin vähentämistä.

Koska konttoriväki on poliisissa halvempaa, vähennystarve lienee noin sata henkilöä.

Vastaavasti verohallinnolta säästyy työpanoksen kasvaessa 2,8 miljoonaa euroa, mikä vastaa noin 50:tä verovirkailijaa.

Tullille 1,3 miljoonan säästö merkitsee noin 25 tullitarkastajan säästöä. Samanlainen säästölinja käy läpi valtiohallinnon.

Valtiovarainministeriön henkilöstöosaston hallitusneuvos Tuomo Vainio vahvistaa, että VM on laskenut virastoittain eli momenteittain leikkausmäärät – rahassa.

Leikkaukset koskevat kaikkia virastoja. Ainoastaan puhtaalla tulorahoituksella toimivissa yksiköissä leikkauksia ei tule.

”Niissä markkinat hoitavat leikkauksen”, Vainio sanoo.

Vainio painottaa, että valtio­varainministeriössä leikkauksia ei ole käännetty henkilötyö­vuosiksi, vaan kyse on ”puhtaasta rahasta”.

”Mutta kyllä henkilöstöä joudutaan vähentämään.”

Eri virastoissa säästökohteista voidaan toki käyttää tarkoituksenmukaisuusharkintaa, Vainio muistuttaa.

Vainion mukaan arvio valtion tuhannen henkilön vähentämistarve kuulostaa hänen arvionsa mukaan isolta.

”Mutta kymmenistä miljoonista [euroista] puhutaan.”

Vainion mukaan kuuden minuutin työajan lisäys tarkoittaa matemaattisesti runsaan prosentin säästöä.

Hän muistuttaa, että yksi kilpailukykysopimuksen tarkoitus oli alentaa julkisen hallinnon kuluja jotta voidaan alentaa työnantajakustannuksia muualla.

Säästö on vuonna 2017 hieman muita vuosia pienempi, koska sopimus tulee voimaan vasta helmikuusta.

Valtiovarainministeriön rakenneyksikön päällikkö, finanssineuvos Tuulia Hakola-Uusitalo painottaa, että valtiovarain­ministeriössä kukaan ei ole laskenut nuppilukuja siitä, kuinka monen henkilön vähennystä säästettävät summat vastaisivat.

”Jokainen virasto tekee oman ratkaisunsa, miten säästönsä toteuttaa”, Hakola-Uusitalo sanoo.

Valtiolla on töissä 70 000 henkilöä, kun kunnissa heitä on 400 000.

Jos työajan pidennys vaikuttaisi vastaavasti kuntasektorin henkilöstöön, se aiheuttaisi kunnissa 5 000–6 000 henkilön vähennyksen. Kuntien säästöt ovat kuitenkin riippuvaisia siitä, miten kuntien valtionosuuksia valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) budjetti­esityksessä lopulta leikataan.

VM:n mukaan budjetin peruslinjaus valtionosuuksien leikkauksista on se, että kiky-sopimus tuo kuntatyönantajalle säästöjä sotu-maksujen alenemisen, lomarahojen pienenemisen ja työajan pidennyksen kautta.

Kun valtio vastaa osan peruspalvelujen järjestämisen kustannuksista, se laskee, että kilpailukykysopimuksen tarjoamien säästöjen ansioista näitä palveluja on halvempaa tuottaa ja siksi valtionosuudet laskevat.

VM:n laskennallisissa oletuksissa opetustoimessa valtionosuudet laskevat hieman vähemmän kuin muilla hallinnon aloilla.

Työajan pidennys ja säästöt

 Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ja hallitus sopivat kilpailukykysopimuksessa nimitetyssä sopimuksessa yritysten kilpailukyvyn parantamisesta.

 Sen mukaan työnantajien sosiaalivakuutusmaksut pienenevät, työaika pitenee ja julkisen sektorin lomarahat pienenevät väliaikaisesti.

 Monella alalla työaika pitenee sopimuksen ansiosta kuudella minuutilla viikossa.

 Valtiovarainministeriö on laskenut tämän lisääntyvän työpanoksen tuovan säästöjä runsaan prosentin verran. Niistä osa toteutuu työpaikkojen vähennyksinä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kilpailukykysopimus
 • Budjetti
 • Työaika

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  3. 3

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  4. 4

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  5. 5

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  6. 6

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  7. 7

   Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

  10. 10

   Hovioikeus kiristi valelääkärin tuomiota – Esa Laiho sai viisi vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  7. 7

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  10. 10

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää