Valikko
Kotimaa

Työelämän mörkö ja siunaus – nollatuntisopimus tuottaa vanhempien elättämiä duunareita ja onnellisia keikkatyöntekijöitä

Kokoomuksen Ben Zyskowiczin mukaan pienikin palkka on aina parempi kuin työttömyys. Vasemmiston Li Andersson pelkää työehtojen kiertämistä.

Helsingin Sanomien sivuilla on viimeisen viikon aikana käyty ahkeraa keskustelua työelämästä, ja etenkin niin sanotuista nollatuntisopimuksista.

Lauantaina julkaistiin huolestuneen äidin mielipidekirjoitus, jossa hän kertoi kahden nuoren aikuisen nollasopimuksilla työskentelystä. Nuorten palkka ei riitä elämiseen, vaan äidin mukaan vanhemmat tukevat heitä taloudellisesti.

Nollasopimuksessa sovittu minimityöaika on nolla tuntia.

Tilastokeskus julkaisi keväällä 2015 työvoimatutkimuksen, jonka mukaan noin 83 000 palkansaajalla oli nollatuntisopimus. Heistä 47 000 oli naisia ja 36 000 miehiä.

Nollatuntisopimuksilla työskentelevät ovat pääosin nuoria, sillä 65 prosenttia heistä oli alle 30–vuotiaita.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz osallistui työelämää koskevaan keskusteluun mielipidekirjoituksella, joka julkaistiin HS:n sivuilla 15. elokuuta.

Zyskowiczin kantava ajatus oli, että pienikin palkka on aina parempi kuin työttömyys. Hän on edelleen samaa mieltä.

”Nollatuntisopimuksissa on omat ongelmansa, ja se on erikseen käytävä keskustelu. Yleisesti ottaen voi kuitenkin sanoa, että asetelma pitäisi olla sellainen, että työssä käydään, jos töitä on. Jos palkka ei riitä, niin sitä jatketaan tarvittaessa sosiaaliturvalla.”

Zyskowiczin mukaan pienipalkkainen osa-aikatyö on monin tavoin parempi asia kuin työttömyys.

”Ensinnäkin mahdollisuudet saada esimerkiksi kokoaikatyötä paranevat, kun on hankkinut työkokemusta. Toiseksi eläke kertyy paremmin pienestäkin palkasta kuin työttömyydestä. Kolmanneksi uskon pienipalkkaisessa työssä käynnin olevan elämänhallinnan kannalta parempi asia kuin työttömyys. Ja vielä neljänneksi, on reilumpaa muita kohtaan, että hankkii omasta toimeentulostaan suurimman osan itse.”

Vaikka esimerkiksi Helsingissä asuminen voi pienipalkkaisille perheille olla haastavaa, Zyskowicz uskoo järjestelmän korjaavan pienipalkkaisten perheiden tilannetta tarvittaessa.

”Helsingissä on korkeat asumiskustannukset. Jos palkkatulot eivät riitä asumiskustannuksiin, järjestelmän pitäisi toimia niin, että asumistuki ja muu tarveharkintainen sosiaaliturva auttavat.”

Zyskowicz korostaa moneen kertaan, että vastuu palkka- ja työllisyysasioissa ei ole työmarkkinoiden yksilöillä, vaan poliittisilla päättäjillä.

”On meidän päättäjien tehtävä pitää huolta siitä, että työn vastaanotto on aina kannattava ja kannustava vaihtoehto työttömyydelle.”

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n työelämän asiantuntija Mika Kärkkäinen kertoo, ettei EK käytä termiä nollatuntisopimus.

”Puhumme mieluummin keikkatyöstä. Se kuvaa paremmin sitä työskentelyä, jossa on kyse lyhytaikaisesta tarpeesta lyhyellä varoitusajalla.”

Kärkkäisen käsityksen mukaan keikkatyön tekijät ovat voittopuolisesti tyytyväisiä työtilanteeseensa.

”Muistaakseni Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa 70 prosenttia keikkatyöläisistä kertoi, etteivät he halua enempää työtunteja. Heille tilanne sopii siis hyvin.”

Entä ne nuoret aikuiset, jotka eivät tule toimeen keikkatyöstä saamallaan palkalla?

”Keikkatyö soveltuu parhaiten sivutoimiseen työskentelyyn. Päätoimiseen työskentelyyn se ei ehkä ole paras vaihtoehto. Ei työnantaja voi tyhjästäkään työtä luoda, vaan keikkatyön työvuorot syntyvät tarpeesta. Lisäksi saatavilla pitää olla tarjolla työvoimaa kilpailukykyisin ehdoin.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson katsoo asiaa työntekijän näkökulmasta. Hän näkee nollatuntisopimuksissa lähinnä ongelmia, ja epäilee, että nollatuntisopimuksia voidaan yrittää käyttää työehtojen kiertämiseen.

”Jos työntekijä esimerkiksi sairastuu, eikä siksi voi ottaa vastaan tarjottuja työvuoroja, voi olla, ettei vuoroja enää tarjota. Samoin jos työntekijä tuo esiin epäkohtia työpaikallaan, on hyvin mahdollista, että tarjottujen työtuntien määrä putoaa nollaan. Ja jos irtisanoo sopimuksen, joutuu karenssiin.”

Andersson ei hyväksy kommentteja siitä, että nollasopimuksesta saatu pienikin palkka olisi aina parempi kuin työttömyys.

”Sellaisia kommentteja voi heittää ihminen, joka ei ole moniin vuosiin joutunut miettimään, kuinka saa rahansa riittämään. Monella nollasopimuksella työskentelevällä ei ole enää varaa asua Helsingissä.”

Anderssonin mukaan HS:n mielipidesivuille kirjoittaneen äidin kaltaiset kokemukset lisääntyvät lähitulevaisuudessa, jos nollatuntisopimuksien määrää ei olennaisesti vähennetä.

”Tämä on se suunta, jos yhteiskunnasta muutetaan matalapalkkavetoinen. Työmarkkinoiden peruspelisääntöjen oletus on, että työnantaja maksaa palkan, eivät vanhemmat.”

SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen on Anderssonin kanssa samoilla linjoilla.

”Nollatuntisopimukset ovat huono kehityssuunta työssä käyvien ihmisten kannalta. Nollasopimukset estävät normaalin elämän suunnittelun, kun ei tiedetä, onko esimerkiksi kahden viikon päästä töitä vai ei”, Tukiainen sanoo.

Pahimmillaan nollasopimuksen mahdollisten työtarjousten odottelu estää tavallisen arjen elämisen vapaa-aikanakin.

”Siinä eletään jatkuvassa valmiustilassa lähtemään töihin. Käytännössä on lähdettävä silloin kun pyyntö tulee, tai muuten ei ehkä enää tule niitä pyyntöjä.”

Tilastokeskuksen mukaan merkittävä osa nollasopimuksella työskentelevistä on nuoria. Tukiaisen mukaan tämä aiheuttaa muutoksia suomalaisessa yhteiskunnassa. Aiemmilla sukupolvilla oli parempi pääsy vakituisiin töihin ja selkeämpi kuva tulevaisuudesta.

”Nyt ei oivalleta sitä, miten hankalaa nuorten on näillä työsopimuksilla rakentaa elämäänsä. On toki heitäkin, jotka nimenomaan haluavat työskennellä näillä sopimuksilla, mutta se on sitten eri juttu.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Työ
 • palkka
 • SAK
 • Elinkeinoelämän keskusliitto
 • Jukka Vuorio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Niinistö ja Putin ovat lähes kaikesta eri mieltä – Nyt Yhdysvaltain ärtyisä senaatti puskee Niinistöä ja Putinia yhteen

  4. 4

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  5. 5

   Alkoholin kohtuukäyttö on riskikäyttöä

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Aivosyöpää sairastava senaattori McCain pelasti Trumpin lentämällä äänestykseen, joka avasi tien Obamacaren kaatamiseen – Näin mutkikas prosessi etenee

  8. 8

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  9. 9

   Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

  10. 10

   Eskimot metsästävät mursuja ja ryyppäävät rajusti, mutta kärsivätkö he koskaan krapulasta? Saska Saarikosken reportaasi Alaskasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  10. 10

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”
  3. Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen
  4. Niinistö ja Putin ovat lähes kaikesta eri mieltä – Nyt Yhdysvaltain ärtyisä senaatti puskee Niinistöä ja Putinia yhteen
  5. Suomalaistislaamoille voittoja kansainvälisessä viinakilpailussa
  6. Ruotsissa kolmen ministerin paikka uhattuna – porvarioppositio äänestyttää epäluottamuslauseesta tietovuotoskandaalin takia
  7. NYT: Patologi tutki 111 kuolleen NFL-pelaajan aivot ja löysi aivorappeumatautia 110 aivoista – yksi pelaajista oli Helsingin olympialaisten mitalisti
  8. Yhä useampi alkaa pelätä muistisairautta tai syöpää, kun googlaa pieniä vaivojaan – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
  9. 1990-luvun alussa Ilpo Okkonen toi elämäntapa­intiaanit Suomeen – hanke traumatisoi ja vei maineen sekä rahat: ”Toipuminen vei vuosia”
  10. ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä
  11. Japani pyrkii vähentämään itsemurhia 30 prosenttia – Yritykset teettävät yhä yli sadan tunnin ylitöitä kielloista huolimatta
  12. Näytä lisää