Kotimaa

Kuntaliitto: Maksuton päivähoito toisi varhaiskasvatukseen 38 000 uutta lasta – vaatisi uusia tiloja ja henkilökuntaa

Kunnille aiheutuisi Kuntaliiton laskelmien mukaan 300 miljoonan euron lisäkustannukset yli kolmevuotiaiden ilmaisesta päivähoidosta.

Jos päivähoito olisi ilmaista yli kolmevuotiaille lapsille, varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrä nousisi 18 prosentilla eli yli 38 000 lapsella, laskee Kuntaliitto. Samalla kunnille koituisi Kuntaliiton arvion mukaan vähintään 300 miljoonan euron lisäkustannukset.

Kuntaliiton varhaiskasvatuksen erityisasiantuntijan Jarkko Lahtisen mukaan eniten kustannuksia aiheuttaisi työvoima: kasvavan kysynnän vuoksi tarvittaisiin lisää lastentarhanopettajia, lastenhoitajia ja perhepäivähoitajia.

”Varhaiskasvatuksen piiriin tulisi niin paljon lisää lapsia, että kaikki eivät mahtuisi nykyisiin tiloihin”, Lahtinen sanoo.

Kuntaliitto selvitti maksuttoman varhaiskasvatuksen vaikutuksia kuntien talouteen aiheen noustua julkiseen keskusteluun. Viime viikkoina esimerkiksi opetusalan ammattijärjestö OAJ on ehdottanut varhaiskasvatuksen muuttamista osittain ilmaiseksi.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK puolestaan vaati päivähoitomaksujen alentamista, etteivät ne toimisi kannustinloukkuna vanhempien siirtymisessä työelämään. Myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoi, että pitkän aikavälin tavoitteena on maksuton varhaiskasvatus.

Esimerkiksi Ruotsissa yli kolmevuotiaat lapset saavat maksutonta päivähoitoa 15 tuntia viikossa.

Kuntaliiton mukaan koko perhetukijärjestelmä pitäisi arvioida uudelleen, jotta muutos maksuttomasta päivähoidosta voitaisiin toteuttaa. Lahtisen mukaan kunnan saamien maksutuottojen pitäisi pienentyä mahdollisimman vähän tai palvelu olisi rahoitettava muilla tavoin.

”Myös nykyisiä mitoituksia ja ryhmäkokosäädöksiä olisi mietittävä uudelleen. Nämä ovat kivuliaita asioita”, Lahtinen sanoo.

Elokuusta lähtien yli kolmevuotiaiden päiväkotiryhmässä saa olla kahdeksan lasta yhtä aikuista kohti aiemman seitsemän lapsen sijaan. Kaikki kunnat, kuten Helsinki, eivät nostaneet tällä tavoin ryhmäkokoja.

Suomessa varhaiskasvatukseen osallistuu vähemmän lapsia kuin muissa Pohjoismaissa. Tällä hetkellä päivähoidossa on 63 prosenttia kolmevuotiaista, 68 prosenttia neljävuotiaista ja 72 prosenttia viisivuotiaista lapsista.

Kuntaliiton laskelmat on tehty oletuksella, että tulevaisuudessa varhaiskasvatukseen osallistuisi 80 prosenttia kolmevuotiaista, 90 prosenttia neljävuotiaista ja 95 prosenttia viisivuotiaista lapsista.

Vanhemmat maksavat Kuntaliiton mukaan lapsen kokopäivähoidosta keskimäärin 157 euroa kuussa. Korkein maksu on 290 euroa kuussa. Sen joutuu maksamaan, jos esimerkiksi kolmihenkisen perheen tulot ovat yli 4 815 euroa kuussa.

Tällä hetkellä 16 prosentilla lapsista päivähoito on maksutonta vanhempien pienien tulojen tai muiden syiden, kuten lastensuojelun asiakkuuden vuoksi.

Hallitus suunnitteli päivähoitomaksuihin roimia korotuksia, mutta päätöstä on lykätty. Nyt puolueet pohtivat budjettiriihessä, voisiko hallitus perua maksuihin esitettyjä muutoksia. Pöydällä olevassa esityksessä päivähoitomaksut alenisivat pienemmissä tuloluokissa, mutta nousisivat ylemmissä tuloluokissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Päivähoito
 • Varhaiskasvatus
 • kunta
 • Kuntatalous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää