Kotimaa

Lieksa pidentää työaikaa kymmenellä minuutilla jokaisesta poltetusta tupakasta – Helsinki ei valmis samaan

Työajalla poltettu tupakka joko pidentää työpäivää tai vähentää palkkaa, linjasi Lieksa. Oikeusoppinut kummastelee päätöstä ja Helsinki tarjoaisi ennemmin porkkanaa kuin keppiä.

Lieksan kaupunki rajoittaa työntekijöidensä tupakointia entisestään. Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että jokainen työajalla poltettu tupakka vähentää työaikaa kymmenellä minuutilla, kertoi sanomalehti Karjalainen keskiviikkona.

Töitä pitää tehdä jokaisesta tupakasta kymmenen minuuttia pidempään tai lyhyempi työaika pienentää palkkaa. Lakisääteisillä tauoilla sen sijaan voi edelleen tupakoida seuraamuksitta.

”Joissakin paikoissa on koettu, että työajan käyttö ei ole tasapuolista, jos osa työyhteisöstä käy päivän aikana tupakalla useita kertoja”, Lieksan sivistysjohtaja Arto Sihvonen sanoi keskiviikkona.

Lieksan kaupunki on ollut savuton työpaikka vuodesta 2011, mutta Sihvosen mukaan käytännössä tupakoinnin rajaaminen lakisääteisille tauoille ei ole toiminut.

”Tarkensimme nyt päätöstä savuttomasta Lieksasta. Meillä oli kaksi vaihtoehtoa: joko luopua järjestelmästä tai saada se toimimaan tehokkaammin”, Sihvonen toteaa.

”Ei ole tarkoitus luoda kontrolli- tai ilmiantojärjestelmää”, hän selittää.

Työntekijöiden tulisi itse ilmoittaa, jos he ovat pitäneet ylimääräisen tupakkatauon työajalla. Esimiesten vastuulla on Lieksassa valvoa, että uusi määräys toimii.

Myös Helsingin kaupungilla on tavoitteena savuttomuus ja työajalla tupakointi on ollut kiellettyä jo vuosien ajan.

”Aluksi tuli kritiikkiä rajoituksista samoin kuin menettelytavoista, miten toimitaan jos joku ei noudata kieltoa. Viime vuosina tilanne on rauhoittunut ja vakiintunut”, Helsingin kaupungin työnantajapolitiikkayksikön päällikkö Asta Enroos sanoo.

Enroos ei innostu Lieksan mallista.

”Se ei olisi sopiva tapa toimia meidän kulttuuriimme. Silloin kun halutaan muutosta, kannattaa tarjota ennemmin porkkanaa kuin keppiä”, hän toteaa.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen ihmettelee Lieksan perusteluja päätökselleen.

”Lieksa sanoo pyrkivänsä yhdenmukaiseen kohteluun. Koska tilanteet ovat yksilötasolla erilaisia, juridisesti tässä voittaa erilaisuus”, Koskinen sanoo.

Myös kymmenen minuutin mitta kummastuttaa Koskista. Hän ottaa esimerkiksi kaupungin ulkotyöntekijät.

”Heillä työ ei kärsi tupakoinnista yleensä varmaankaan ollenkaan, vaan kyse on enemmän työnantajan imagosta”, Koskinen toteaa.

Koskisen mukaan lähtökohtana pitäisi olla, että ensisijaisesti henkilökohtaisesti huomautetaan tai varoitetaan työntekijää, jos tämä ei tee työtä työaikana. Työnantajalla on siten olemassa keinoja puuttua.

Lieksan sivistysjohtaja Sihvonen sanoo, että tupakoinnin kestoksi on mitattu kymmenen minuuttia työpisteeltä poistumisineen ja sinne palaamisineen.

On aloja, joilla työnantajalla on painavat perusteet tupakointikiellon määräämiselle, Koskinen huomauttaa. Näitä ovat esimerkiksi elintarvikkeiden käsittely ja sairaalat. Joissain tapauksissa tupakointi voi olla jopa irtisanomisperuste tällaisilla työpaikoilla.

”Aiemmin sairaaloissa pidettiin tupakkatauko pitkien leikkausten välissä”, Koskinen muistuttaa.

”Nykyään jos lääkäri alkaisi tupakoida kesken leikkauksen, viimeistään toisesta kerrasta seuraisi varmasti irtisanominen”, hän jatkaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tupakointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rinteen synnytystalkoot ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  5. 5

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  6. 6

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  9. 9

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  10. 10

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää