Valikko
Kotimaa

Myös rahoitusala pääsi kiky-sopuun – sadan miljoonan euron lisäkevennykset tuloveroon hyvin lähellä

Jos rahoitus- ja apteekkialan liittojen hallinnot hyväksyvät neuvottelutulokset, tuloverotus kevenee ensi vuonna 515 miljoonalla eurolla 415 miljoonan euron sijaan.

Rahoitusala pääsi keskiviikkoiltana sopuun kilpailukykysopimuksen soveltamisesta. Neuvottelutulos vaatii tosin vielä liittojen hallintojen hyväksynnän.

”Hallituksemme on tätä huomenna päättämässä. Katsotaan, miten neuvottelutulokseen suhtaudutaan, mutta toivon, että hyväksyntä saadaan”, sanoo Nordean työntekijöitä edustavan Nousun toiminnanjohtaja Minna Ahtiainen.

Suurin vääntö neuvotteluissa käytiin juuri Nordean työntekijöiden lisäeläkkeistä. Tosin Ahtiainen korostaa, että kiista lisäeläkkeistä koskee myös muiden pankkien työntekijöitä.

Finanssialan keskusliiton FK:n puolesta neuvotteli palvelualojen työnantajia edustava Palta. Paltan työmarkkinajohtaja Tuomas Aarto on myös optimistinen neuvottelutuloksen hyväksynnän suhteen.

”Olen luottavainen, että lopputulos kelpaa eri liittojen hallituksille. FK kokoontuu huomenna päättämään, hyväksyykö se sopimuksen”, Aarto kertoo.

Myös ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN:n ja ammattiliitto Pron pitää hyväksyttää sopimus hallituksillaan. Pro aikoo äänestää neuvottelutuloksesta tämän viikon aikana. YTN:n hallitus puolestaan kokoontuu maanantaihin mennessä.

Aiemmin tällä viikolla myös apteekkiala pääsi sopuun. Farmasialiiton hallitus hyväksyi neuvottelutuloksen keskiviikkona, mutta se vaatii vielä Apteekkien työnantajaliiton Aptan siunauksen. Aptasta kerrotaan, että he tiedottavat päätöksestään perjantaiaamuna.

Jos molempien toimialojen neuvottelutulokset menevät läpi, kilpailukykysopimuksen kattavuus nousee noin 90 prosenttiin. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on luvannut leikata tuloverotusta ensi vuonna 515 miljoonalla eurolla, jos kattavuus yltää 90 prosenttiin.

Nykyisellä, noin 87 prosentin kattavuudella veronkevennykset olisivat vain 415 miljoonaa euroa. Työmarkkinajärjestöjen tämän viikon neuvottelutuloksilla on siis sadan miljoonan euron vaikutus tuloverotukseen.

”Maan hallituksen asettama porrastus kieltämättä toimi hyvänä kirittäjänä. Olisi ollut hyvin harmillista, jos näin iso ala olisi jäänyt sopimuksen ulkopuolelle”, Paltan Aarto sanoo.

Rahoitusalan neuvottelut koskivat noin 28 000 työntekijää. Heidän mukaantulonsa nostaisi kilpailukykysopimuksen kattavuutta 2,4 prosenttiyksiköllä.

Rahoitus- ja apteekkialan lisäksi tällä viikolla neuvottelee vielä tietotekniikka-ala. Paltan, Pron ja YTN:n väliset neuvottelut tietotekniikka-alalla olivat kuitenkin vielä keskiviikkoiltana kesken. Tietotekniikka-alan neuvotteluja hiertää vuokratyöntekijöiden käyttö.

Rahoitusalan neuvottelut venyivät lähes neljän kuukauden mittaiseksi etenkin lisäeläkekiistan vuoksi. Nyt osapuolet päättivät irrottaa lisäeläkkeet kiky-neuvotteluista.

”Emme ole muuttaneet kantaamme lisäeläkejärjestelmästä, mutta tässä yhteydessä päätimme, että prosessia jatketaan erikseen”, Ahtiainen toteaa.

Lisäeläkekysymys koskee noin 5 500 työntekijää. Kiista ei liity kilpailukykysopimukseen, vaan vuonna 2017 voimaan tulevaan eläkeuudistukseen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) tapaavat torstaina työmarkkinoiden keskusjärjestöjen johtajia. Ministerikolmikko osallistui kiky-sopimuksen muovaamiseen.

Hallitus haluaa keskustella tilaisuudessa työmarkkinajohtajien kanssa työllistämiskeinoista.

Tilaisuudessa puhutaan muun muassa siitä, miten työttömyysturvaa voitaisiin käyttää nykyistä laajemmin työllistämiseen ja koulutukseen.

Työmarkkinajärjestöiltä kysytään myös näkemystä yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien siirtämisestä eläkkeelle, matalapalkkatyön tukemisesta ja työttömyysturvan lyhentämisestä.

Hallitus on HS:n tietojen mukaan päätymässä kaksijakoiseen malliin. Osa työllistämiskeinoista valmistellaan budjettiriihessä, kun taas osa jää valtion ja työmarkkinajärjestöjen yhteiseen kolmikantaiseen valmisteluun.

Kikyn loppurutistus

 Kilpailukykysopimuksen kattavuus ratkaisee tuloveronkevennysten koon.

 Mukana on jo Elinkeinoelämän keskusliiton laskelmien mukaan noin 87 prosenttia palkansaajista, mikä tarkoittaisi 415 miljoonan euron kevennyksiä. 90 prosenttia nostaisi ne 515 miljoonaan euroon.

 Jos rahoitus- ja apteekkialan neuvottelutulokset menevät vielä läpi liittojen hallinnossa, 90 prosentin vaatimus täyttyy suurin piirtein.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kilpailukykysopimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  8. 8

   Kaikki on aina jonkun toisen syytä

  9. 9

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  10. 10

   Trumpin maalitauluksi joutuneen WTO:n pääsihteeri: Vapaakauppa ei tuhoa työpaikkoja, sen tekee teknologinen kehitys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää