Kotimaa

Suomi tarjoilee ensi vuonna ulkomaalaisille savun ja tervan makuja – lohi marinoidaan juhlavuonna tervapastilleilla

Suomi viettää satavuotisjuhliaan ensi vuonna. Sen kunniaksi on luotu nimikkomenu, jota tarjotaan juhlavuoden aikana Suomen ulkomaanedustustoissa.

Satavuotias Suomi saa oman juhlamenun, jota tarjoillaan vuoden 2017 aikana Suomen ulkomaanedustustoissa. Edustustojen kokit ovat viettäneet viikon Helsingissä menun valmistusta opetellen.

Satavuotisjuhlamenun on tarkoitus viedä suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria maailmalle. Menun ovat suunnitelleet keittiömestarit Kim Palhus ja Arto Rastas.

Juhlamenussa on neljä osiota: pieniä suupaloja, varsinainen alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Ruokalajeissa on huomioitu Suomen luonto ja sen antimet sekä perinteiset suomalaiset valmistusmenetelmät kuten suolaus ja savustus.

”Ainakin osan raaka-aineista piti olla saatavissa ulkomailta tai tuotavissa Suomesta. Ulkoministeriön edustustot voivat tilata raaka-aineita tarkoitusta varten perustetusta verkkokaupasta”, sanoo Kim Palhus.

Menun aloittavassa suupalakattauksessa on riimisuolattua naudanfileetä tyrnihillon kanssa, metsäsienisalaattia ruissipsillä, piparjuurimoussea ja savumuikkua kirjolohenmädin kera sekä puolukkapullaa.

”Muikku on yksi upeimmista kaloista maailmassa. Valitsimme kalan seuraksi piparjuuren, koska se sopii hyvin yhteen muikun kanssa. Lisäksi piparjuuri on eräänlainen pohjolan chili, sen väkevämpää maustetta ei täällä kasva”, Palhus sanoo.

Riimihärkä ja suolasienet puolestaan edustavat Palhusin mukaan perinteisiä suomalaisia valmistusmenetelmiä, joita menussa haluttiin kunnioittaa.

Juhlamenun varsinainen alkuruoka on tervamarinoitu lohi tillikurkkujen ja vihreän perunasalaatin kanssa. Lohen marinadi on keitetty tervapastilleista.

”Haemme eksotiikkaa tulesta, savusta ja tervasta”, sanoo Palhus.

Pääruokana menussa on karitsan ulkofileetä, kauralla täytetty kaalikääryle, lammasmakkaraa ja maustepippurikastiketta.

Palhusin mukaan karitsa valikoitui pääruuan raaka-aineeksi, koska menussa haluttiin ottaa huomioon erilaiset kulttuurit ja uskontokunnat. Menun piti sopia mahdollisimman monelle, joten pääruokana ei tarjota esimerkiksi possua, vaikka sitä syödään Suomessa paljon enemmän kuin karitsaa.

”Halusimme liputtaa kotimaisen karitsan puolesta. Meillä on yhä enemmän lampureita, ja kotimainen karitsa on hyvää ja laadukasta”, sanoo Palhus.

Juhlamenun jälkiruoka on perinteinen Brita-kakku.

”Britan täyte vaihtelee sesongin mukaan. Oletusreseptissä kakku on täytetty raparperilla, mutta nyt täytteessä on kauden metsä- ja pensasmarjoja kuten punaherukkaa ja mustikkaa. Syksyllä kakun voi täyttää omenilla ja talvella hilloilla. Näin vuoden ruokakierto näkyy jälkiruuassa”, Palhus sanoo.

Menun aloittavien suupalojen kanssa on tarkoitus nauttia simaa.

”Halusimme muistaa suomalaista juomakulttuuria. Siman raaka-aineet kuten sitruuna ja fariinisokeri ovat helposti saatavilla ympäri maailmaa. Alkujaanhan sima ei ollut vappujuoma, vaan ’paremman väen’ raikas kesäjuoma”, sanoo Palhus.

Muille annoksille ei ole valittu suositusjuomia, mutta Palhus suunnittelee tarjoavansa omassa Lounais-Hämeen Pirtti -ravintolassaan tervalohen kanssa vehnäolutta tai vaaleaa lageria ja karitsan kanssa sahtia tai kaljaa.

Brita-kakun seuraksi Palhus suosittelee joko simaa tai suomalaisille rakasta kahvia.

”Brita-kakku on loistavaa kahvin kanssa. Tarjoaisin mieluiten tummapaahtoista kahvia, koska se on täyteläisempää kuin vaalea. Vaaleapaahtoinen kahvi jää helposti happamien täytteiden jalkoihin”, Palhus sanoo.

Suomi 100 -juhlamenua tarjotaan ensi vuonna paitsi Suomen ulkomaanedustustoissa mutta tilauksesta myös ainakin Lounais-Hämeen Pirtissä. Ruokalajeista on tehty myös reseptivideot, joiden avulla juhlamenun voi valmistaa kotioloissa.

Palhusin mukaan juhlamenu on helposti muunneltavissa, eikä sitä tarvitse tarjota valmiina menukokonaisuutena.

Menun eri annokset toimivat myös itsenäisesti. Esimerkiksi suupalat voi tarjota juhlavastaanotolla juomien kera sellaisenaan, kun taas alkuruoka-annoksen voi kattaa vaikkapa noutopöytään siten, että perunasalaatti on omassa kulhossaan, lohi vadilla ja punajuuripyree ja tillikurkut omissa astioissaan. Myös karitsa-annos on helppo muuttaa noutopöytäversioksi.

Juhlamenun reseptivideot pääsee katsomaan Youtubesta.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • Suomi
  • Suomi 100 vuotta

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

    2. 2

      Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

    3. 3

      Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

    4. 4

      Paperitehtaan tarina alkoi kukkasin ja päättyi suureen puhallukseen – Näin Pohjois-Korea vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

    5. 5

      Pohjois-Korea uhkasi uudella vetypommilla, diktaattori haukkui Trumpin mielenvikaiseksi

    6. 6

      Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

    7. 7

      Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

    8. 8

      25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

    9. 9

      Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Huippuopettaja on nöyrä”, sanoo palkittu professori

    10. 10

      Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

    2. 2

      Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

    3. 3

      Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

    4. 4

      Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

    5. 5

      Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

    6. 6

      Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

    7. 7

      Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

    8. 8

      Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

    9. 9

      25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

    10. 10

      Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

    2. 2

      Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

    3. 3

      ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

    4. 4

      Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

    5. 5

      Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

    6. 6

      Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

    7. 7

      Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

    8. 8

      Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

    9. 9

      ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

    10. 10

      Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

    11. Näytä lisää