Valikko
Kotimaa

Mielenosoitus päättyi Forssassa – HS selvitti, mikä kärjisti vastaanottokeskuksen asukkaiden ja paikallisten välit

Forssalaiset nuoret ja paikallisen vastaanottokeskuksen asukkaat ottivat rajusti yhteen tiistaina. HS purkaa, mitä jännittyneestä tilanteesta tähän mennessä tiedetään.

Forssassa osoitettiin torstaina mieltä teemalla ”turvallisuutta forssalaisille”.

Asialla olivat kantasuomalaiset, taustalla kantasuomalaisten ja Forssan vastaanottokeskuksen asukkaat joukkotappelu tiistaina iltapäivällä. Sen taustalla puolestaan oli turvapaikanhakijan taannoinen pahoinpitely.

HS kertoo nyt, mistä on kyse.

Mitä Forssassa on tähän mennessä tapahtunut?

Kantasuomalaiset ja vastaanottokeskuksen asukkaat tappelivat keskenään tiistaina iltapäivällä Forssassa.

Tällä hetkellä yksi ihminen on pidätettynä joukkotappeluun liittyen. Lisäksi yksi henkilö on pidätettynä liittyen puolitoista viikkoa sitten tapahtuneeseen turvapaikanhakijan pahoinpitelyyn.

Poliisin mukaan aiempi pahoinpitely ja tiistainen joukkotappelu ovat toisiinsa kytköksissä. Asiaan kytkeytyy myös alkuviikosta tapahtunut suomalaisnuoren pahoinpitely Prisman edessä.

Poliisi tiedotti torstaina iltapäivällä, että tiistain tapahtumiin liittyen oli torstaina kirjattu yksi uusi rikosilmoitus pahoinpitelystä. Pahoinpitely on kohdistunut paikalliseen tyttöön ja tapahtunut joukkotappelun yhteydessä. Tytön vammat ovat lieviä.

Lisäksi torstaina oli tehty rikosilmoitukset kahteen autoon kohdistuneista vahingonteoista. Pysäköityjä autoa on vahingoitettu lyömällä niitä jollakin esineellä.

Forssalainen Mikael Rantala oli tapahtumapaikalla tiistain joukkotappelun aikaan.

”Tuli keppiä, putkea, sänkyä ja polkupyöränrunkoa”, Rantala kertoo HSTV:n videolla, jonka voit tämän jutun yhteydestä.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Useampi kymmentä kantasuomalaista lähti tiistaina iltapäivällä kohti Forssan vastaanottokeskusta. He olivat aseistautuneet pesäpallomailoin ja rautaputkin. Kun suomalaiset saapuivat vastaanottokeskuksen pihapiiriin, alkoi joukkotappelu. ”Niistä videokuvista, mitä olen nähnyt, niin voin kuvitella, että useampi henkilö on vammoja saanut. Ehkä lieviä, mutta vammoja kuitenkin”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tomi Repo Hämeen poliisilaitokselta.

Revon mukaan poliisin käsitys tilanteesta on vahvistunut. ”Paikalliset nuoret olivat paikalle [vastaanottokeskukselle] menneet – oli tarkoitus mikä hyvänsä. Sieltä vastaanottokeskuksesta on tullut väkeä vastaan piha-alueelle, ja siellä on tapahtunut yhteenotto.”

Poliisin tiedotteen mukaan vastaanottokeskuksen asukkaat olivat tiistaina osanneet ”odottaa jotakin, ja olivat havainneet jo hyvissä ajoin suomalaisten kokoontumisen lähistölle”.

Poliisin mukaan joukkotappelun jälkeisenä yönä pidätettiin 18-vuotias mies. Perjantaina päätetään, esitetäänkö miestä vangittavaksi.

Miestä epäillään kahdesta pahoinpitelystä ja yhdestä laittomasta uhkauksesta, mutta hänen osallisuudestaan tiistain yhteenottoon ei ole vielä täyttä selvyyttä. Poliisin mukaan pidätetyllä on aikaisempaa väkivalta- ja huumerikostaustaa, mutta ei tiedossa olevia kytköksiä ääriryhmien toimintaan.

Yhtenä tilanteeseen johtaneena tekijänä voi poliisin mukaan olla alkuviikosta tapahtunut viisitoistavuotiaan suomalaisnuoren pahoinpitely Prisman pihalla.

”Nuorison piirissä on kiertänyt jonkinlaista kostomielialaa ja tämä lienee yksi syy yhteenottoon”, poliisi sanoo tiedotteessa.

Forssalainen Atte Hirvonen arvioi HS:lle, että poika olisi pahoinpidelty Forssan Prisman luona – ja tappelu olisi syntynyt, kun pahoinpitelyn osapuolten oli määrä kohdata uudelleen ja puhua. Hirvonen avaa tapahtumia lisää HSTV:n oheisella videolla.

Rikosilmoituksia on tiistain tapahtumista oli kuitenkin tullut melko vähän.

”Varsin vähän on rikosilmoituksia tullut, pyynnöistä huolimatta. Yhtenä syynä voi olla se, että jos on oltu vähän väärin ajatuksin paikalla niin ilmoittamalla itsensä rikoksen uhriksi antaa ymmärtää, että on ollut tuolloin paikalla. Silloin on mahdollista, että on itsekin joihinkin laittomuuksiin syyllistynyt”, Repo sanoo.

Poliisi on kuulustellut asianosaisina turvapaikanhakijoita liittyen jo aiemmin tapahtuneisiin pahoinpitelyihin. Poliisin mukaan vastaanottokeskuksen asukkaita on enenevässä määrin häiritty kaupungilla.

”Kun poliisi puhutteli paikan päällä ihmisiä tapahtuma-aikaan, viesti oli sen suuntainen, että he eivät haluaisi tehdä ilmoituksia. Syytä en siihen tiedä.”

Mitä Forssassa tapahtui torstaina?

Helsinkiläinen ”Suomi ensin!” -niminen liike järjesti Forssassa mielenosoituksen, joka alkoi illalla kello 18 ja päättyi hiukan ennen iltakahdeksaa. Liike houkutteli aktiivisesti ihmisiä allekirjoittamaan kannattajakortteja Suomi ensin! -puolueen perustamiseksi ja vaati Forssan vastaanottokeskuksen sulkemista.

Paikalla olleen HS:n toimittajan Kalle Koposen mukaan kello 18 alkaneeseen mielenosoitukseen osallistui noin pari sataa ihmistä, ja yleisöä oli lähes sama määrä kuuntelemassa puheita. Mielenosoitukseen osallistui Koposen mukaan varsin paljon lapsia ja teinejä.

Tunnelma oli Koposen mukaan järjestäytynyt mutta rauhallinen.

”Täällä piti lähinnä puhetta kansanvillitsijä Marko de Wit MV-lehden lippalakki päässään. Hän arvosteli voimakkaasti kaikkia valtapuolueita, perussuomalaisia jopa maanpettureiksi. Hän kritisoi moneen otteeseen myös valtamediaa, Yleisradiota, Hesaria ja Maikkaria, siitä, että nämä vaikenevat maahanmuuttajien tekemistä rikoksista. De Wit puhui ihan kuin Donald Trump, sekavasti poukkoillen”, Koponen kuvasi.

Poliisi oli aidannut mielenosoittajille karsinan noin 100 metrin päähän Saksankujan vastaanottokeskuksesta.

Vastaanottokeskuksen henkilökunta oli puolestaan Koposen mukaan hätistänyt vastaanottokeskuksen asukkaat sisälle.

”Heitä ei näkynyt paljon parvekkeellakaan. Varmaan oli suositeltu, että pysykää pois ikkunoista ja parvekkeelta, jolloin mielenosoittajat ja he eivät kohdanneet toisiaan.”

”Mitään hallitsematonta liikehdintää tai levottomuutta ei ollut.”

Koposen mukaan tilanne oli vielä torstaina iltapäivällä jännittynyt.

Kello 17:n aikaan vastaanottokeskuksen lähistöllä sijaitsevan ammatti-instituutin pihalla päivysti kolme poliisiautoa.

HS tapasi forssalaisia torstaina, ja tapahtumat jakavat kovasti mielipiteitä. Esimerkiksi Ilkka Virtanen paheksuu väkivaltaa.

”Olen ajatellut, että meidän pitää olla kaikkien kanssa ystäviä”, Virtanen sanoo HSTV:n videolla.

Raija Luoma puolestaan sanoo, että vanhukset pelkäävät liikkumista kaupungissa. Nuoria on puolestaan käsketty poistumaan Forssan ammatti-instituutin pihalta iltaisin. Opisto sijaitsee vastaanottokeskuksen naapurissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Vastaanottokeskukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  7. 7

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  8. 8

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   ”Suolisto oli hajalla, mutta olin koko ajan tajuissani” – aleppolaiset kertovat HS:lle, millaista on elää murskaksi pommitetussa kaupungissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää