Valikko
Kotimaa

Tampereen pormestari haluaa Särkänniemeltä ”täydellisen selvityksen” delfiinien siirrosta

Myös Särkänniemen hallitus aikoo käsitellä tiedotuslinjaa. Särkänniemen toimitusjohtaja myöntää tiedottamisen epäonnistuneen.

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen haluaa, että Särkänniemi antaa kaupunginhallitukselle selvityksen Särkänniemen delfiinien siirrosta ja siihen liittyvästä tiedottamisesta. Tampereen kaupunki omistaa Särkänniemen.

”Haluan selvitystä ennen kaikkea toteutetusta prosessista, ja viestintähän on se kulma, joka on herättänyt keskustelua. Pyydämme maanantaina tilannekatsauksen ja analyysin siitä, mitä viikonloppuna kaiken kaikkiaan tapahtui, ja odotamme Särkänniemen hallituksen täydellistä selvitystä”, Ikonen sanoo HS:lle.

Huvipuiston neljä delfiiniä siirrettiin sunnuntain vastaisena yönä Attican eläinpuistoon Ateenaan. Toistuvista yhteydenotoista huolimatta Särkänniemi ei kommentoinut asiaa lauantaina mitenkään, mikä on herättänyt hämmennystä ja arvostelua.

Ikonen sanoo, ettei hiljaisuus olla paras mahdollinen tapa hoitaa asiaa.

”Itse uskon aina avoimeen viestintään. Toivon, että kaikki kaupungin konsernin osat pyrkisivät noudattamaan sitä niin pitkälle kuin se on kulloinkin mahdollista. Avoin viestintä on tämän päivän tapa tehdä asioita”, Ikonen korostaa.

Ikonen ei ota vielä kantaa siihen, onko kreikkalainen eläinpuisto Attica paras sijoituspaikka Särkänniemen delfiineille. Eläinpuistoa on arvosteltu huonoista oloista.

Ikosen mukaan on hyvä käydä läpi, miten valinta on kaiken kaikkiaan tehty

”Sen kuitenkin tiedän tästä prosessista, että delfiinien kohtalon ratkaiseminen on ollut hirvittävän vaikea kokonaisuus. Särkänniemi on koittanut tukeutua eri asiantuntijoihin siinä, miten tämän voi ratkaista. On tehty iso työ selvittäessä eri vaihtoehtoja, mutta kuulemme varmasti maanantaina tarkemmin perusteita ja taustaa.”

Ikonen muistuttaa, että delfiinien siirto on käytännössä Särkänniemen liiketoimintaa. Tampereen kaupungilla ei ole ollut siinä suurta roolia, vaikka kaupunki omistaa Särkänniemen.

”Kaupungilla on ollut tieto, että kokonaisuus selviää elokuun loppupuolella. Myös paikka, johon on päädytty, on ollut vahvasti keskusteluissa. Kaupunki ei ole kuitenkaan tiennyt tällä tarkkuudella esimerkiksi operatiivisesta toteutuksesta ja viestinnästä – siitä, milloin siirto tulee tapahtumaan ja miten kokonaisuus viestinnällisesti hoidetaan.”

Särkänniemen hallitus aikoo käsitellä tiedotuslinjaa heti alkuviikosta. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Sofia Vikman ilmoitti sunnuntai-iltana, että yhtiön hallitus on kutsuttu tiistaiksi ylimääräiseen kokoukseen.

Vikmanin mukaan itse delfiinien siirto onnistui hyvin, mutta siirrosta tiedottaminen epäonnistui.

”On selvää, että asioita ei voi hoitaa näin, etenkin kun asiassa ei ole ollut mitään salattavaa. Olen kutsunut ylimääräisen hallituksen kokouksen koolle tiistaiksi käsittelemään asiaa ja pyytänyt toimitusjohtajaa valmistelemaan hallitukselle selvityksen viikonlopun tapahtumista. Asiaan palataan sen jälkeen”, Vikman sanoo tiedotteessa.

Ikonen kertoo keskustelleensa Vilkmanin kanssa sunnuntaina puhelimitse. Ikonen sanoo, että ”kaupunki voi katsoa, onko tarvetta joihinkin jatkotoimenpiteisiin”, kunhan Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä on antanut hallitukselle kokonaisselvityksensä tiistaina.

”Jatkotoimenpiteet riippuvat siitä, mitä yhtiö esittää, mutta avoimen viestinnän ohjeistusta tulee ainakin tehdä”, Ikonen muotoilee.

HS:n haastattelemat maineasiantuntijatkin ihmettelevät huvipuiston tiedotuslinjaa. Lue asiantuntijoiden arviot tapahtumista täältä.

 

Toimitusjohtaja: ”Toimisin toisin, jos nyt voisin”

Kun Särkänniemi lopulta kommentoi delfiinien siirtoa sunnuntaiaamuna, tiedottaminen oli sekavaa. Huvipuiston toimitusjohtaja Miikka Seppälä kertoi ensin HS:lle, että siirtosuunnitelman salassapidon taustalla oli Särkänniemen tekemä sopimus poliisin ja turvallisuusviranomaisten kanssa. Poliisin mukaan päätös oli kuitenkin Särkänniemen.

Myöhemmin Seppälä sanoi, että tiedottamisessa epäonnistuttiin.

”Toimisin toisin, jos nyt voisin. Kävimme ennakkoon keskusteluja viranomaisten kanssa, päädyimme tulokseen, että huomio tulee kiinnittää eläinten turvallisuuteen ja sen takia tein päätöksen, että eläinten siirrosta ei tiedoteta. Olisi pitänyt kuitenkin tiedottaa asiasta nopeasti ja avoimesti.”

”Halusimme taata työrauhan ja operaation turvallisuuden. Tein kuitenkin virheen, kun en vahvistanut asiaa tiedotusvälineille tilanteen tultua julki”, hän pahoitteli.

 

Delfiinit siirrettiin poliisisaattueessa: ”Uhkakuvia oli olemassa”

Komisario Ismo Nykopp Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että poliisi sai lauantaina virka-apupyynnön Särkänniemeltä.

”Tulkitsimme nettikeskusteluista, että jonkinlaisia uhkakuvia oli olemassa. Pyrimme maksimoimaan kuljetuksen turvallisuuden.”

Nykopp tarkoittaa, että poliisi varautui siihen, että kuljetusta olisi yritetty häiritä.

”Olimme varautuneet resursseillamme siihen, että ihmiset voisivat esimerkiksi mennä kadulle makaamaan estääkseen autojen liikkumisen.”

Nykoppin mukaan virka-apupyyntö työllisti lauantai-iltana 16 poliisia. Poliisin ei kuitenkaan tarvinnut puuttua ihmisten käytökseen Särkänniemessä tai Pirkkalan lentokentällä, hän sanoo.

Nykoppin arvion mukaan Särkänniemessä siirto-operaatiota seurasi illan aikana 70–80 sivullista. Pirkkalan lentokentälle oli kokoontunut parinkymmenen ihmisen joukko.

Delfiinit siirrettiin Särkänniemestä lentokentälle poliisisaattueessa.

”Eläinlääkärin mukaan ajonopeuden piti olla alhainen töyssyisellä tiellä ja kaarteissa delfiinien terveydentilan vuoksi”, Nykopp kertoo.

Juttu siitä, miten delfiinien siirto käytännössä toteutettiin, on luettavissa täältä.

 

”Delfiinit päässeet auringon ja avoimen taivaan alle”

Toimitusjohtaja Seppälän mukaan Särkänniemi aikoo nyt seurata delfiinien sopeutumista Kreikan Atticassa. Hän korostaa, ettei Särkänniemi pitänyt vaihtoehtona eläinten lopettamista.

”Nyt ne ovat päässeet auringon ja avoimen taivaan alle ja saaneet isommat tilat ja uuden sosiaalisen lauman. Uskomme, että se on positiivinen asia eläimille.”

Delfiinien mukana Kreikkaan on matkustanut viisi Särkänniemen työntekijää.

Lisää delfiinien sijoituspaikasta voit lukea näistä kahdesta jutusta:

Kreikkalainen eläinpuisto Attica vastaa kritiikkiin delfiinien huonoista oloista: Naurettavia syytöksiä, kaikki on kunnossa

Tällainen on eläinjärjestöjen arvostelema Attica, jonne Särkänniemen delfiinit päätyvät – viime vuonna eläinpuistolla rahavaikeuksia ruokkia eläimiä

Paheksuntaa aiheuttanut delfinaario suljetaan

 Särkänniemi kertoi viime vuoden lokakuussa sulkevansa delfinaarionsa.

 Näytökset lopetettiin heti, mutta delfiinit asuivat delfinaariossa lauantaihin asti. Sunnuntaina ne lennätettiin Kreikassa sijaitsevaan eläinpuisto Atticaan.

 Siirto Atticaan oli vastikkeeton eli eläimistä ei ole maksettu mitään.

 Delfinaario on ollut Särkänniemelle kallis ja kannattamaton. Merkittävä syy sulkemiseen on eläinoikeusliikkeen pitkäaikainen kampanjointi delfinaariota vastaan.

 Delfinaarion tilalle on tulossa sisäliikuntapuisto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Delfiinit
 • Särkänniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Katja Lahden ja Teemu Jokisen riitely kotitöistä loppui, kun työt kirjattiin exceliin – Testaa, käytätkö kotitöihin enemmän aikaa kuin muut suomalaiset

  5. 5

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  6. 6

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  7. 7

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  8. 8

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  9. 9

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  10. 10

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  3. 3

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  4. 4

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  5. 5

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  8. 8

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  9. 9

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  10. 10

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää