Valikko
Kotimaa

Tampereen pormestari haluaa Särkänniemeltä ”täydellisen selvityksen” delfiinien siirrosta

Myös Särkänniemen hallitus aikoo käsitellä tiedotuslinjaa. Särkänniemen toimitusjohtaja myöntää tiedottamisen epäonnistuneen.

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen haluaa, että Särkänniemi antaa kaupunginhallitukselle selvityksen Särkänniemen delfiinien siirrosta ja siihen liittyvästä tiedottamisesta. Tampereen kaupunki omistaa Särkänniemen.

”Haluan selvitystä ennen kaikkea toteutetusta prosessista, ja viestintähän on se kulma, joka on herättänyt keskustelua. Pyydämme maanantaina tilannekatsauksen ja analyysin siitä, mitä viikonloppuna kaiken kaikkiaan tapahtui, ja odotamme Särkänniemen hallituksen täydellistä selvitystä”, Ikonen sanoo HS:lle.

Huvipuiston neljä delfiiniä siirrettiin sunnuntain vastaisena yönä Attican eläinpuistoon Ateenaan. Toistuvista yhteydenotoista huolimatta Särkänniemi ei kommentoinut asiaa lauantaina mitenkään, mikä on herättänyt hämmennystä ja arvostelua.

Ikonen sanoo, ettei hiljaisuus olla paras mahdollinen tapa hoitaa asiaa.

”Itse uskon aina avoimeen viestintään. Toivon, että kaikki kaupungin konsernin osat pyrkisivät noudattamaan sitä niin pitkälle kuin se on kulloinkin mahdollista. Avoin viestintä on tämän päivän tapa tehdä asioita”, Ikonen korostaa.

Ikonen ei ota vielä kantaa siihen, onko kreikkalainen eläinpuisto Attica paras sijoituspaikka Särkänniemen delfiineille. Eläinpuistoa on arvosteltu huonoista oloista.

Ikosen mukaan on hyvä käydä läpi, miten valinta on kaiken kaikkiaan tehty

”Sen kuitenkin tiedän tästä prosessista, että delfiinien kohtalon ratkaiseminen on ollut hirvittävän vaikea kokonaisuus. Särkänniemi on koittanut tukeutua eri asiantuntijoihin siinä, miten tämän voi ratkaista. On tehty iso työ selvittäessä eri vaihtoehtoja, mutta kuulemme varmasti maanantaina tarkemmin perusteita ja taustaa.”

Ikonen muistuttaa, että delfiinien siirto on käytännössä Särkänniemen liiketoimintaa. Tampereen kaupungilla ei ole ollut siinä suurta roolia, vaikka kaupunki omistaa Särkänniemen.

”Kaupungilla on ollut tieto, että kokonaisuus selviää elokuun loppupuolella. Myös paikka, johon on päädytty, on ollut vahvasti keskusteluissa. Kaupunki ei ole kuitenkaan tiennyt tällä tarkkuudella esimerkiksi operatiivisesta toteutuksesta ja viestinnästä – siitä, milloin siirto tulee tapahtumaan ja miten kokonaisuus viestinnällisesti hoidetaan.”

Särkänniemen hallitus aikoo käsitellä tiedotuslinjaa heti alkuviikosta. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Sofia Vikman ilmoitti sunnuntai-iltana, että yhtiön hallitus on kutsuttu tiistaiksi ylimääräiseen kokoukseen.

Vikmanin mukaan itse delfiinien siirto onnistui hyvin, mutta siirrosta tiedottaminen epäonnistui.

”On selvää, että asioita ei voi hoitaa näin, etenkin kun asiassa ei ole ollut mitään salattavaa. Olen kutsunut ylimääräisen hallituksen kokouksen koolle tiistaiksi käsittelemään asiaa ja pyytänyt toimitusjohtajaa valmistelemaan hallitukselle selvityksen viikonlopun tapahtumista. Asiaan palataan sen jälkeen”, Vikman sanoo tiedotteessa.

Ikonen kertoo keskustelleensa Vilkmanin kanssa sunnuntaina puhelimitse. Ikonen sanoo, että ”kaupunki voi katsoa, onko tarvetta joihinkin jatkotoimenpiteisiin”, kunhan Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä on antanut hallitukselle kokonaisselvityksensä tiistaina.

”Jatkotoimenpiteet riippuvat siitä, mitä yhtiö esittää, mutta avoimen viestinnän ohjeistusta tulee ainakin tehdä”, Ikonen muotoilee.

HS:n haastattelemat maineasiantuntijatkin ihmettelevät huvipuiston tiedotuslinjaa. Lue asiantuntijoiden arviot tapahtumista täältä.

 

Toimitusjohtaja: ”Toimisin toisin, jos nyt voisin”

Kun Särkänniemi lopulta kommentoi delfiinien siirtoa sunnuntaiaamuna, tiedottaminen oli sekavaa. Huvipuiston toimitusjohtaja Miikka Seppälä kertoi ensin HS:lle, että siirtosuunnitelman salassapidon taustalla oli Särkänniemen tekemä sopimus poliisin ja turvallisuusviranomaisten kanssa. Poliisin mukaan päätös oli kuitenkin Särkänniemen.

Myöhemmin Seppälä sanoi, että tiedottamisessa epäonnistuttiin.

”Toimisin toisin, jos nyt voisin. Kävimme ennakkoon keskusteluja viranomaisten kanssa, päädyimme tulokseen, että huomio tulee kiinnittää eläinten turvallisuuteen ja sen takia tein päätöksen, että eläinten siirrosta ei tiedoteta. Olisi pitänyt kuitenkin tiedottaa asiasta nopeasti ja avoimesti.”

”Halusimme taata työrauhan ja operaation turvallisuuden. Tein kuitenkin virheen, kun en vahvistanut asiaa tiedotusvälineille tilanteen tultua julki”, hän pahoitteli.

 

Delfiinit siirrettiin poliisisaattueessa: ”Uhkakuvia oli olemassa”

Komisario Ismo Nykopp Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että poliisi sai lauantaina virka-apupyynnön Särkänniemeltä.

”Tulkitsimme nettikeskusteluista, että jonkinlaisia uhkakuvia oli olemassa. Pyrimme maksimoimaan kuljetuksen turvallisuuden.”

Nykopp tarkoittaa, että poliisi varautui siihen, että kuljetusta olisi yritetty häiritä.

”Olimme varautuneet resursseillamme siihen, että ihmiset voisivat esimerkiksi mennä kadulle makaamaan estääkseen autojen liikkumisen.”

Nykoppin mukaan virka-apupyyntö työllisti lauantai-iltana 16 poliisia. Poliisin ei kuitenkaan tarvinnut puuttua ihmisten käytökseen Särkänniemessä tai Pirkkalan lentokentällä, hän sanoo.

Nykoppin arvion mukaan Särkänniemessä siirto-operaatiota seurasi illan aikana 70–80 sivullista. Pirkkalan lentokentälle oli kokoontunut parinkymmenen ihmisen joukko.

Delfiinit siirrettiin Särkänniemestä lentokentälle poliisisaattueessa.

”Eläinlääkärin mukaan ajonopeuden piti olla alhainen töyssyisellä tiellä ja kaarteissa delfiinien terveydentilan vuoksi”, Nykopp kertoo.

Juttu siitä, miten delfiinien siirto käytännössä toteutettiin, on luettavissa täältä.

 

”Delfiinit päässeet auringon ja avoimen taivaan alle”

Toimitusjohtaja Seppälän mukaan Särkänniemi aikoo nyt seurata delfiinien sopeutumista Kreikan Atticassa. Hän korostaa, ettei Särkänniemi pitänyt vaihtoehtona eläinten lopettamista.

”Nyt ne ovat päässeet auringon ja avoimen taivaan alle ja saaneet isommat tilat ja uuden sosiaalisen lauman. Uskomme, että se on positiivinen asia eläimille.”

Delfiinien mukana Kreikkaan on matkustanut viisi Särkänniemen työntekijää.

Lisää delfiinien sijoituspaikasta voit lukea näistä kahdesta jutusta:

Kreikkalainen eläinpuisto Attica vastaa kritiikkiin delfiinien huonoista oloista: Naurettavia syytöksiä, kaikki on kunnossa

Tällainen on eläinjärjestöjen arvostelema Attica, jonne Särkänniemen delfiinit päätyvät – viime vuonna eläinpuistolla rahavaikeuksia ruokkia eläimiä

Paheksuntaa aiheuttanut delfinaario suljetaan

 Särkänniemi kertoi viime vuoden lokakuussa sulkevansa delfinaarionsa.

 Näytökset lopetettiin heti, mutta delfiinit asuivat delfinaariossa lauantaihin asti. Sunnuntaina ne lennätettiin Kreikassa sijaitsevaan eläinpuisto Atticaan.

 Siirto Atticaan oli vastikkeeton eli eläimistä ei ole maksettu mitään.

 Delfinaario on ollut Särkänniemelle kallis ja kannattamaton. Merkittävä syy sulkemiseen on eläinoikeusliikkeen pitkäaikainen kampanjointi delfinaariota vastaan.

 Delfinaarion tilalle on tulossa sisäliikuntapuisto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Delfiinit
 • Särkänniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  3. 3

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  4. 4

   Vielä kaksi vuotta sitten Puolaa pidettiin EU:n suurena menestystarinana, nyt maan oikeuslaitos on menettämässä riippumattomuutensa – miksi näin kävi? Tutkija selittää

  5. 5

   ”Itseoppineet suomalaistutkijat” haukkuvat hallituksen perustulokokeilun New York Timesissa: ”Lähinnä julkisuustemppu”

  6. 6

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Elokuussa uudistuva opintotuki saa yhä kritiikkiä, tukiin voi vaikuttaa sopimuskikkailulla – kokosimme yhteen, mikä kaikki opintotuessa muuttuu ja mikä siinä hiertää

  8. 8

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  9. 9

   Miten tässä taas kävi näin? Aamulla Helsinkiin luvattiin aurinkoista säätä, saimme rankkasadetta – meteorologi selittää

  10. 10

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  7. 7

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  8. 8

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää