Kotimaa

Opettaja­koulutuksen loppu häämöttää Savonlinnassa – uudet opiskelijat aloittavat silti syksyllä

Savonlinna vaatii nyt lisää opiskelijoita ammattikorkeakouluun kaupungista poistuvien opettaja­opiskelijoiden tilalle.

Opettajankoulutus Savonlinnassa herää kesäloman jälkeen taas eloon. Keväällä Itä-Suomen yliopisto päätti lakkauttaa Savonlinnan kampuksen, mutta vielä tänä ja ensi syksynä siellä opiskellaan ja opetetaan.

Savonlinnan kampuksen harjoittelukouluna toimivan normaalikoulun puolella oppilaat ja henkilökunta ovat jo aloittaneet uuden lukuvuoden. Kampuksen henkilökunta valmistautuu opetuksen aloittamiseen. Opiskelijat saapuvat tällä viikolla.

”Kyllähän tämä tuntuu toisenlaiselta syksyltä kuin tähän mennessä”, sanoo kampuksen esimies Timo Tossavainen.

Savonlinnan kampuksen ja normaalikoulun 80 työntekijää ovat kesäkuukausien aikana sulatelleet lopetuspäätöstä.

”Osa meistä ajattelee asiaa yhä aika katkerastikin. Osa on ryhtynyt näkemään, ettei tämä ole maailmanloppu. Harjoittelukoulussa on ollut jonkun verran vaihtuvuutta. Ei ole ollut mielenosoituslähtöjä, vaan ennemminkin ihmiset tekevät omia suunnitelmiaan”, Tossavainen kertoo.

Keväällä savonlinnalaiset kävivät tutustumassa Joensuun kampukseen, minne heidän työpaikkansa siirtyvät.

”Kyllä siellä monta myönteistäkin asiaa tuli vastaan, mutta hyvin kaksijakoinen on tunnelma täällä nyt”, Tossavainen sanoo.

Tulevana syksynä Savonlinnan kampuksella opiskelee 850 opiskelijaa. Heistä 190 on uusia. Lastentarhanopettajaopintojen aloittajia on jopa 80, lähes puolet viime vuotta enemmän, sillä Itä-Suomen yliopisto halusi osaltaan vastata lastentarhan­opettajapulaan.

”Surutyötä tämä on ollut”, kuvailee viime kuukausia myös Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti-Pekka Parkkinen (kesk).

Kesän aikana kampusalueen kohtalo on nytkähtänyt eteenpäin. Valtion Senaattikiinteistöt oli myymässä maa-aluetta kiinteistöineen yksityiselle sijoitusyhtiölle, mutta Savonlinnan kaupunki päätti käyttää etuosto-oikeuttaan. Se ostaa 7,5 hehtaarin alueen kiinteistöineen itselleen 1,8 miljoonalla eurolla.

”Itse asiassa sen maa-alueen on kyllä Savonlinnan kaupunki aikoinaan lahjoittanut valtiolle seminaarin perustamista varten. Nyt sitten ostetaan lahjoitusmaita takaisin”, Parkkinen sanoo.

Jatkossa tilat toimivat ehkä uuden kaupungin koulun tiloina lapsille, jotka jäävät ilman koulua yliopiston lakkauttaessa harjoittelukoulun. Myös erilaisille väistötiloille on tarvetta.

Opettajankoulutuksen lähtö sekoittaa Savonlinnassa ensimmäisenä vuokra-asuntomarkkinat. Parkkisen mukaan opiskelija-asuntojen käyttöaste uhkaa pudota jopa alle 50 prosentin. Asuntoja vapautuu myös yksityisiltä markkinoilta.

Savonlinna haluaakin uusia opiskelijoita tilalle. Kaupunki esittää, että Savonlinnan ammattikorkeakoulupaikkoja tulisi lisätä yli 400:lla nykyisestä 700:sta.

Asiaa selvittelee parhaillaan kompensaatiotyöryhmä, jossa on mukana kansanedustajia, maakuntaliiton, kaupungin ja valtionhallinnon edustajia.

Savonlinnalaiset toivovat, että asia ratkaistaisiin pikaisesti.

”Pitäisi saada ratkaisu, koska valmistelut vievät aikaa. Muutenkin aikataulu on meidän kannalta tärkeä, koska kun asiat pitkittyvät, ne mutkistuvat ja monesti tahtovat myös unohtua”, Parkkinen sanoo.

Savonlinnan kampus tyhjenee 2018

 Huhtikuussa Itä-Suomen yliopisto päätti lakkauttaa Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen.

 Yliopisto siirtää työpaikat ja keskittää opettajankoulutuksensa Joensuun kampukselle syksystä 2018 alkaen.

 Päätös herätti suurta vastustusta Savonlinnassa, koska siitä aiheutuu taloudellisia menetyksiä ja opettajaopiskelijoiden lähdön pelätään näivettävän kaupunkia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  5. 5

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  6. 6

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  7. 7

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  9. 9

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  10. 10

   Tuhansia tuholaisperhosia saapui Suomeen Virosta – invaasio saattaa näkyä puutarhoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää