Valikko
Kotimaa

Särkänniemen hallitus yksimielisenä: Delfiinioperaation tiedotus ei onnistunut – ”Opittiin, ja otetaan opiksi”

Särkänniemi lupaa parantavansa tiedottamista tulevaisuudessa. ”Yhtiöllä ei ole tarve salata asioita, vaan se haluaa toimia avoimesti ja läpinäkyvästi.”

Särkänniemen hallitus totesi yksimielisesti, että yhtiön viestintä delfiinien siirrosta Kreikkaan ”ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla”. Särkänniemen hallitus tiedotti asiasta käsiteltyään neljän delfiinin siirto-operaation tiedotuslinjaa Tampereella ylimääräisessä kokouksessa.

Särkänniemen hallitus sopi tiistaisessa kokouksessaan kolmesta toimenpiteestä. Ensinnäkin Särkänniemi tarkistaa viestintäkäytäntöjään välittömästi ja parantaa tiedottamista tulevaisuudessa.

Yhtiöllä ei ole tarve salata asioita, vaan se haluaa toimia avoimesti ja läpinäkyvästi, Särkänniemen hallitus viestii.

”Opittiin, ja otetaan opiksi – se on ihan selvä asia”, Särkänniemen hallituksen puheenjohtaja Sofia Vikman sanoo.

Särkänniemi lupaa myös seuraavansa, että eläinten hyvinvoinnista huolehditaan.

Yhtiö on sopinut, että Kreikasta raportoidaan eläinten voinnista säännöllisesti yhtiölle sekä yleisölle Särkänniemen nettisivujen ja sosiaalisen median kanavien kautta.

Vikman ei osaa vielä sanoa, miten usein suomalaiset saavat Särkänniemen kanavien kautta tietoa Tampereelta Kreikkaan muuttaneiden delfiinien sopeutumisesta. Ajatuksena kuitenkin on, että niiden hyvinvoinnista huolehditaan jatkossakin, ja siitä kerrotaan myös suomalaisille säännöllisesti.

Särkänniemen toimitusjohtajan Miikka Seppälän mukaan Kreikassa on Särkänniemen entisten delfiinien kanssa alkuvaiheessa kuusi niille tuttua ihmistä.

Seppälän mukaan seurantaa Kreikassa jatketaan suomalaisvoimin todennäköisesti ainakin kahden–kolmen kuukauden ajan vuoroissa.

”Riippuu, miten eläinten sopeutuminen etenee”, Seppälä kertoo.

Kolmanneksi Särkänniemi aikoo laajentaa vuoropuhelua eläinsuojelujärjestöjen ”ja muiden kiinnostuneiden tahojen” kanssa.

”Yhtiö kutsuu järjestöt pyöreän pöydän keskusteluun. Särkänniemi ei toivo vastakkainasettelua kansalaisjärjestöjen kanssa. Tarkoituksena on muodostaa vielä tämän vuoden aikana myös oma asiaan liittyvä neuvonantajaryhmä, joka keskittyy tukemaan Särkänniemen liiketoiminnan vastuullista kehittämistä”, Särkänniemen hallitus selvittää.

Vikmanin mukaan ryhmä voi olla mukana Särkänniemen liiketoiminnan vastuullisessa kehittämisessä, vaikka delfiineitä ei Tampereella enää ole. ”Koiramäessä on kotieläimiä”, Vikman muistuttaa.

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä antoi tiistaina yhtiön hallitukselle selvityksensä siirrosta. Hän totesi, että delfiinien siirrosta olisi kannattanut tiedottaa aiemmin.

Vikmanin mukaan suullinen selvitys oli perusteellinen.

”Tein virhearvion tiedotuksessa ja olen pahoillani siitä. Vaikka tavoitteena oli eläinten hyvinvointi, ei vaikeneminen herättänyt luottamusta toimintaamme kohtaan”, Seppälä sanoo.

Jo sunnuntaina Seppälä myönsi HS:lle, että tiedottamisessa epäonnistuttiin. Seppälä on kertonut päättäneensä itse, että siirrosta vaietaan.

Särkänniemen tiedotteen mukaan toimitusjohtaja Seppälällä on hallituksen täysi luottamus.

Särkänniemen hallituksen puheenjohtaja Sofia Vikman sanoo, että hallituksen päätavoitteena on työskennellä sen eteen, että luottamus Särkänniemeä kohtaan palautuu mahdollisimman nopeasti. ”Edetään tekojen kautta”, hän viittaa kolmen toimenpiteen ohjeistukseen.

Vikman lupaa, että hän on hallituksen puheenjohtajana tarvittaessa kaupunginhallituksen ja muiden tamperelaispäättäjien tavattavissa.

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen ilmoitti sunnuntaina haluavansa, että myös kaupunginhallitukselle annettaisiin selvitys delfiinien siirron toteutuksesta ja viestinnästä.

Ikonen sai Vikmanin mukaan hallituksen selvityksen tiistaina. Pormestari piti sitä riittävänä.

Särkänniemi aloitti Veeran, Delfin, Leevin ja Eevertin siirron Kreikkaan lauantaina. Ne siirrettiin Särkänniemestä lentokentälle poliisisaattueessa. Delfiinien kuljetus tapahtui varhain sunnuntaina rahtikoneella Tampere-Pirkkalan lentokentältä.

Delfiinit matkustivat Ateenaan vesitiiviissä laatikoissa, joissa oli lämmitettyä vettä. Ne pääsivät perillä altaaseen sunnuntaina ennen puoltapäivää, ja niiden kerrottiin heti syöneen.

Särkänniemi sai viikonloppuna rajua arvostelua siitä, että se toteutti siirto-operaation niin salamyhkäisesti. Kansalaisten lisäksi moitteita on tullut kriisiviestintä- ja maineasiantuntijoilta.

Kaavaillun sisähuvipuiston suunnittelu on toimitusjohtaja Seppälän mukaan vielä pahasti kesken. Seppälä ei osaa arvioida, milloin sitä ryhdytään rakentamaan tai milloin se mahdollisesti voisi avautua yleisölle.

”Nyt lähdetään keskustelemaan siitä toden teolla. Se on jäänyt tärkeämpien asioiden eli eläintensiirron alle”, Seppälä sanoo.

Yölento Kreikkaan

 Särkänniemi kertoi viime vuoden lokakuussa sulkevansa delfinaarionsa. Näytökset lopetettiin.

 Kannattamattoman delfinaarion tilalle Särkänniemeen on tulossa sisäliikuntapuisto.

 Rahan lisäksi delfinaarion sulkemispäätökseen vaikutti myös eläinoikeusliikkeen kampanjointi.

 Särkänniemi sai delfiineille siirtoluvan Kreikassa sijaitsevaan Attica Zoological Parkiin.

 Delfiinit asuivat Tampereen delfinaariossa lauantaihin asti.

 Sunnuntaina ne saapuivat Atticaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  7. 7

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  8. 8

   Kovat tuulenpuuskat kurittavat Keski- ja Etelä-Suomea – 25 000 taloutta on yhä sähköttä

  9. 9

   Tästä Brasilian lihaskandaalissa on kyse – maailman suurimpien lihantuottajien synnit voivat kulkeutua suomalaistenkin lautasille

  10. 10

   Mihin perustuu väite, että raha menee kehitysmaiden köyhien sijaan rikkaiden taskuun?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  4. 4

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  9. 9

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää