Kotimaa

Budjetti väännetään loppuun tänään – Pöydällä kikyn kohtalo, työllisyyskeinot ja päivähoitomaksut

Kokeile laskurilla, miten budjettiin esitetyt muutokset vaikuttavat sinuun.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus sopii tänään Kesärannassa valtion tulojen ja menojen mitoituksesta ensi vuodelle.

Budjettiriihensä keskiviikkona aloittanut hallitus joutuu loppuun asti etsimään kolmea hallituspuoluetta tyydyttävää ratkaisua.

Hallituskumppanit ovat pitkin kesää kiistelleet julkisuudessa muun muassa päivähoitomaksujen korotusten perumisesta. Kokoomus ajaa perumista, keskusta ja perussuomalaiset ovat olleet nihkeitä ja ovat korostaneet hallitusohjelmassa pysymistä.

Riihessä yritettiin keskiviikkona rakentaa lehmänkauppoja, jossa kukin hallituspuolueesta saisi jotain.

Kompromissi lienee se, että kokoomus saa päivähoitomaksujen korotuksen perumisen, keskusta maatalouden tukipaketin lisäbudjetissa ja perussuomalaiset niin sanotun Lex Lindströmin, yli 60-vuotiaiden pitkään työttömänä olleiden eläke­armahduksen.

Esillä on ollut myös kotihoidon enimmäistuen keston lyhentäminen, mutta sen toteutumista pidetään epätodennäköisenä.

Budjetin pohjana toimii valtiovarainministeriön esitys, joka julkistettiin elokuussa. Oheisella laskurilla voit kokeilla, miten budjettiin esitetyt muutokset vaikuttavat sinuun. Artikkeli jatkuu laskurin alapuolella.

Hallitus väänsi budjetista ja työllisyyspaketista keskiviikkona pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Neuvottelut jatkuivat myöhään iltaan ja niistä tihkui niukasti tietoja.

Hallitus on lomien jälkeen saanut huomata olevansa tiiviisti naimisissa työmarkkinajärjestöjen kanssa, vaikka se korostaakin tekevänsä päätökset itsenäisesti.

Syynä on tuskalla väännetty kilpailukykysopimus (kiky), jossa palkansaajien työehtoja heikennettiin ja työaikaa pidennettiin, jotta yrityksillä menisi paremmin ja työpaikkoja syntyisi.

Keskiviikkona osoittautui, ettei kikyn synty edes ole täysin varma, vaikka työmarkkinoiden keskusjärjestöjohtajat allekirjoittivat sen kesäkuussa ja 91 prosenttia palkansaajista on hyväksynyt kikyn ehdot.

Kunta-alan palkansaajien edunvalvojat uhkasivat keskiviikkona irtautua sopimuksesta, jos hallitus ei suostu perumaan kuntasäästöjä tai löytämään kunta-alaa miellyttävää ratkaisua kikyn aiheuttamiin yllättäviin veromenetyksiin kuntapuolella.

Kuntapuolella irtautuminen on mahdollinen, sillä ala ei ole vielä allekirjoittanut jo alustavasti sovittua kikyn mukaista työehtosopimustaan. Hallituksella on aikaa toimia maanantaihin saakka, jolloin kuntapuoli tekee päätöksen allekirjoituksesta.

”Se on varma, että jos tätä ei ratkaista, minä eivätkä muutkaan kikyä allekirjoita”, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Kuntaliitto ja valtiovarainministeriö (VM) ovat päässeet suurin piirtein sopuun siitä, että kiky vie nettona kuntataloudelta 70–90 miljoonaa euroa. Kuntatyönantajat ja palkansaajat ovat sitä mieltä, ettei kuntatalous saa kärsiä näin kikystä. Mitään kirjausta kikyssä tästä ei ole.

Kunta-alan mielestä valtion ensi vuoden alustavassa budjetissa on laskettu yläkanttiin kikyssä sovitun vuosityöajan pidentämisen ja lomarahaleikkausten piristävät vaikutukset kuntatalouteen. Sopimuksessa työntekijöiden sairauspäivämaksun korotus puolestaan vähentää kuntien verotuloja.

Keskeinen syy on se, että sopimuksessa työntekijöiden sairausvakuutusmaksu suureni. Veronmaksaja voi vähentää verotuksesta näitä maksuja. Kuntien talous siis heikkenee, koska maksujen takia lisääntyneet verovähennykset vähentävät kunnille jääviä verotuloja.

”Sekä keskusjärjestöjen että liittojen neuvotteluissa on lähdetty siitä, että sopimuksen vaikutukset kuntatalouteen kompensoidaan. Kesällä VM alkoi laskea vaikutuksia, ja yllättäen se huomasi, että esimerkiksi verovähennysten kautta kuntatalouteen tuleekin vaikutuksia, joita ei ollut etukäteen otettu huomioon”, sanoo Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Vaikka hallitus löytäisi kunta-alaa tyydyttävän ratkaisun, se on edelleen tiiviisti sidoksissa työmarkkinajärjestöihin.

Kikyssä on pykälä, jonka mukaan hallituksen pitää valmistella työlainsäädäntöön ja ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan tehtävät muutokset yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa.

Palkansaajajärjestöt katsovat, että hallitus on rikkonut sopimuksen, jos se tekee yksipuolisesti päätöksiä esimerkiksi ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Hallituksen budjettiriihen keskeisin osa käsittelee nimenomaa erilaisia työllisyystoimia.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) osastopäällikkö Tuija Oivon on tehnyt 17-kohtaisen listan työllisyyskeinoista hallitukselle.

Työryhmän lista piti alunperin julkistaa ennen riihen alkua keskiviikkona, mutta sen julkaisua lykättiin.

Monia työryhmän esittämistä ”pehmeistä keinoista” ollaan ilmeisesti ottamassa mukaan työllisyyspakettiin. Näillä pyritään lisäämään työttömien osaamista ja työkykyä sekä tehostamaan muun muassa työnvälitystä ja yrittäjäkannusteita.

Sen sijaan työryhmän esittämät kovat keinot ovat poliittisesti hankalia. Kokoomus ajaa näistä ansiosidonnaisten työttömyysturvan porrastamista.

Ansiosidonnaisen sormeilu on kuitenkin hyvin vastenmielistä perussuomalaisille. Myös keskusta empii, eritoten siksi, että SAK on jo ilmoittanut vastustavansa mitä tahansa työttömyysturvan heikennysesitystä.

Valtiovarainministeriö toi riiheen niin sanotun Tanskan mallin mukaisen ehdotuksen, jonka ideana on keppiä käyttämällä aktivoida työtöntä työllistymään. Se tarkoittaa, että työttömän työhaluja arvioidaan joka kolmas kuukausi. Jos niitä ei ole osoittaa, työttömyysturvasta leikataan päivä pois. Vuodessa se tarkoittaa yhteensä noin kolmen prosentin leikkausta.

Hallituksella on paine päättää riihessä edes jostain toimesta, jota voi pitää kyllin kunnianhimoisena ja vaikuttavana. Työmarkkinajärjestöjen puristuksessa se on kuitenkin hankalaa.

Hallitus on saanut HS:n tietojen mukana TEM:n listalta eteensä myös ehdotuksen työehtosopimukset alittavasta palkkatasosta esimerkiksi maahanmuuttajille ja työttömille nuorille, jotta työhön pääsyn kynnys madaltuisi. Palkkataso nostettaisiin tes-tasolle sosiaaliturvan avulla.

Hallitus ei olisi ainakaan oitis hautaamassa esitystä, vaan on lykkäämässä sen erillistyöryhmään jatkoperkuuta varten. Työhön osallistuisivat myös työmarkkinajärjestöjen edustajat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   ”Lihaton vaihtoehto ei ole kasvavalle lapselle ravitsemuksellisesti riittävä” – Kerava uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat

  6. 6

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Opettajan liika itseluottamus ei ole hyvä asia”, sanoo Aalto-yliopiston palkittu professori

  7. 7

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  8. 8

   Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa

  9. 9

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  10. 10

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  8. 8

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Osaisitko tilata suosikkiviiniäsi Alkon tiskiltä? Legendaarinen palvelutiski tekee tänään paluun Töölöntorin uudessa Alkossa
  3. Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Opettajan liika itseluottamus ei ole hyvä asia”, sanoo Aalto-yliopiston palkittu professori
  4. Nico Rosberg tarttui tyylillä Cristiano Ronaldon heittämään haasteeseen ja panee Barack Obaman tiukkaan paikkaan – onnistuisiko sinulta?
  5. Sohva syttyi yöllä palamaan Helsingin Mellunkylässä –palovammoja yhdelle
  6. HS:n digi- ja näköislehdessä teknisiä ongelmia – lehti luettavissa sovelluksen tai suoran linkin kautta
  7. Brexit-nurkkaan ajettu Theresa May pitää linjapuheen Firenzessä – puheen pitäisi miellyttää niin EU:ta kuin brexit-intoilijoita, mikä voi olla mahdotonta
  8. Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa
  9. KokoTeatteriin tuotu Jutun loppu on tyylikäs, mutta herättää kysymyksen: miksi tämä tarina esitetään juuri nyt?
  10. Näin paimiolainen Marko Yrjövuori sai Tony Halmeen itkemään – NBA:n supertähden Kobe Bryantin luottomies kertoo kirjassaan myös ajastaan Jere Karalahden talonmiehenä
  11. Varhainen Hindemith tekee yhä vaikutuksen oopperoillaan – Nunnan himot heräävät ja murhattu nainen palaa tekemään aviorikoksen Ville Saukkosen ohjauksessa
  12. Näytä lisää