Valikko
Kotimaa

Hallitus peruu päivähoitomaksujen korotukset, ottaa käyttöön Lex Lindströmin ja antaa maataloudelle tukipaketin

Hallitus jätti työllisyyspakettinsa työmarkkinajärjestöjen valmisteltavaksi. Paketilla pitäisi saada 10 000 uutta työpaikkaa.

Juha Sipilän (kesk) hallitus peruu aiemmin tekemänsä päätöksen päivähoitomaksujen korotuksista.

Hallitus myös esittää, että pienituloisille 2–3 hengen perheille aiemmin kaavaillut päivähoitomaksujen kevennykset kuitenkin toteutetaan.

”Tämä parantaa erityisesti yksinhuoltajien edellytyksiä ottaa työtä vastaan”, hallitus perustelee.

Hallituksen esityksen mukaan yksinhuoltajan, jonka tulot ovat esimerkiksi 2 200 euroa kuukaudessa, yhden lapsen päivähoitomaksu alenee 59 euroa kuukaudessa.

”Varhaiskasvatuksen maksujen alentaminen ja korotusten peruminen edistää työllisyyttä ja tasa-arvoa ja helpottaa lapsiperheiden taloustilannetta”, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) toteaa.

Pääministeri Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa, että aiemmin sovittu päivähoitomaksujen korotus olisi ”toiminut vähän väärään suuntaan”.

Päivähoitomaksujen korotusten peruminen rahoitetaan Sipilän mukaan kiinteistöveron alarajan korotuksella. Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini täydensi, että kiinteistöveroa nostetaan rakentamattomalta tonttimaalta ja tuulivoimaloilta.

Pääministeri Sipilän mukaan riihessä ei ollut draamaa, vaikka moni ulkopuolinen oli sellaista kuvaa pyrkinyt luomaan.

Timo Soini iloitsi etenkin siitä, että hallitus ottaa käyttöön niin sanotun Lex Lindströmin. Sen mukaan yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät pääsevät eläkkeelle. Soinin mukaan laki koskee noin 5 000 ihmistä.

Hallitus päätti myös 50 miljoonan euron kriisipaketista maataloudelle. Paketilla pyritään auttamaan vaikeuksissa olevia tiloja, joiden tilannetta kansainväliset pakotteet ja markkinahintojen romahtaminen ovat heikentäneet.

Näin ollen jokainen kolmesta hallituspuolueesta sai haluamansa. Lehmänkauppojen myötä kokoomus sai päivähoitomaksujen alennuksen, perussuomalaiset Lex Lindströmin ja keskusta maatalouden tukipaketin.

Hallitus esittää, että kotitalousvähennystä nostetaan ja vanhemmuuden kustannuksia tasataan. Sipilän mukaan hallitus aikoo tehdä myös veteraanipaketin. Sen taustalla on se, että Suomi viettää ensi vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan.

Erikseen Soini iloitsi siitä, että veneille ja moottoripyörille kaavailtu vero ei koske mopoja. Soinin mukaan veron piirissä ovat ”huvikuunarit ja juppiskootterit”.

”Edelleen pääsee mopolla kioskille ilman verottajan kouraa”, Soini sanoi.

”Guggenheim-museolle ei tule rahaa”, Soini korosti painokkaasti. Elinkeinoministeri Olli Rehn oli aiemmin esittänyt valtion osallistumista taidemuseon rahoittamiseen.

Hallitus esittää, että valtion tukemille Ara-asunnoille asetetaan 3 000 euron tuloraja.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan tuloraja tarkistetaan vain uusissa sopimuksissa, se ei vaikuta Ara-asunnoissa nyt asuviin.

”Tulorajalla pyritään varmistamaan se, että edullisimmat vuokra-asunnot päätyvät niitä eniten tarvitseville”, Orpo sanoi.

Hallitus lykkää etukäteen kovasti mainostamansa työllisyystoimet kolmikantaisen työryhmän valmisteltavaksi. Se on jo tunnustellut palkansaajajärjestöjen halukkuutta osallistua työryhmään.

Hallituksen kaavaileman työryhmän pitäisi saada valmista pikavauhdilla eli syyskuun loppuun mennessä. Päätökset olisi tarkoitus saada voimaan jo ensi vuoden alusta.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo, että SAK päättää osallistumisestaan työryhmään maanantaina hallituksen kokouksessa.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo myös, että asiasta päättää STTK:n hallitus. ”Riippuu hyvin paljon toimeksiannosta, miten siihen tullaan suhtautumaan. Vaikeaa tulee olemaan, jos toimeksiannossa on tiukasti määritelty, miten päämäärään pitäisi päästä.”

Tiedotustilaisuudessa Sipilältä kysyttiin, mikä on hallituksen toimintakyky, kun se siirtää työllisyyspakettinsa työmarkkinajärjestöjen pohdittavaksi.

”Tässä on viisi toimenpidettä. Ansiosidonnaisen käyttäminen palkkatukena tai starttirahana on yksi näistä. Tässä on useita toimia. Olemme sopineet, että valmistelemme ne yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa”, Sipilä sanoi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kiersi myöskin kysymyksen. ”Osa näistä työllisyystoimista on niitä, jotka valmistellaan kolmikantaisesti. Tärkeää on se, että hallitus on sitoutunut 10 000 uuteen työpaikkaan”, Orpo sanoi.

Hallitukselta ei myöskään irronnut vastausta siihen, mitä hallitus tekee, jos työmarkkinajärjestöt eivät pääse sopuun riittävistä työllistämistoimista. Onko se siis valmis tekemään päätöksiä ansiosidonnaisen rukkaamisesta, vaikka palkansaajajärjestöt sitä vastustaisivat?

”Olen oppinut, että jos-alkuisiin kysymyksiin ei kannata vastata”, Timo Soini sanoi. ”Katsotaan tämä polku nyt. Ja katsotaan uudestaan jos on tarvetta.”

Myös Petteri Orpo oli kieli keskellä suuta. ”Katsomme keinot näiden 10 000 työpaikan luomiseksi. Syyskuun aikana tehdään ratkaisut. Meidän velvollisuutemme on katsoa, että vuoden lopussa on keinot olemassa”, Orpo sanoi.

Hallituksen kutsussa työmarkkinajärjestöille ei erikseen mainita ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista. Tämä porrastaminen oli esillä työ- ja elinkeinoministerin ennen riihtä valmistelemissa työllisyyskeinoissa ja olisi useimpien taloustieteilijöiden mukaan tehokas keino työllisyyden parantamiseksi.

Hallituksen kutsussa työryhmän käsiä ei sidota. Työryhmän pitää vain löytää keinot näiden 10 000 työpaikan luomiseksi.

Joko samassa tai eri työryhmässä käsitellään työllisyyspaketin muita neljää kohtaa. Ansiosidonnaisen ohella muita kohtia ovat yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien siirtäminen eläkkeelle, ohjatun nuorisotyön tehostaminen ja työttömyysturvan käyttäminen palkkatukeen.

Lisäksi esillä lienee edelleen myös se, että työryhmä miettisi, miten vaikeasti työllistyviä voitaisiin työllistää palkalla, joka alittaa työehtosopimukset.

Budjettiriihessä hallituspuolueet väänsivät kättä siitä, miten kolmikantaisen työllisyysryhmän toimeksianto määritellään. Kokoomus ei halua, että työmarkkinajärjestöillä olisi veto-oikeus hallituksen kaavailemiin työllisyystoimiin. Perussuomalaiset puolestaan varovat kaikkea, mikä saattaisi suututtaa SAK:n.

Hallitus on työllisyyspakettinsa kanssa tiukasti työmarkkinajärjestöjen puristuksessa. Työmarkkinajärjestöjen kanssa sovitussa kilpailukykysopimuksessa on pykälä, jonka mukaan hallituksen pitää valmistella työlainsäädäntöön ja ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan tehtävät muutokset yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa.

Palkansaajajärjestöt katsovat, että hallitus rikkoo sopimuksen, jos se tekee yksipuolisesti päätöksiä esimerkiksi ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työllisyyspolitiikka
 • Budjetti
 • SAK
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  3. 3

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  4. 4

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  5. 5

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

  8. 8

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  9. 9

   Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

  10. 10

   Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  4. 4

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  5. 5

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  6. 6

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  7. 7

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  8. 8

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää