Valikko
Kotimaa

Hallitus peruu päivähoitomaksujen korotukset, ottaa käyttöön Lex Lindströmin ja antaa maataloudelle tukipaketin

Hallitus jätti työllisyyspakettinsa työmarkkinajärjestöjen valmisteltavaksi. Paketilla pitäisi saada 10 000 uutta työpaikkaa.

Juha Sipilän (kesk) hallitus peruu aiemmin tekemänsä päätöksen päivähoitomaksujen korotuksista.

Hallitus myös esittää, että pienituloisille 2–3 hengen perheille aiemmin kaavaillut päivähoitomaksujen kevennykset kuitenkin toteutetaan.

”Tämä parantaa erityisesti yksinhuoltajien edellytyksiä ottaa työtä vastaan”, hallitus perustelee.

Hallituksen esityksen mukaan yksinhuoltajan, jonka tulot ovat esimerkiksi 2 200 euroa kuukaudessa, yhden lapsen päivähoitomaksu alenee 59 euroa kuukaudessa.

”Varhaiskasvatuksen maksujen alentaminen ja korotusten peruminen edistää työllisyyttä ja tasa-arvoa ja helpottaa lapsiperheiden taloustilannetta”, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) toteaa.

Pääministeri Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa, että aiemmin sovittu päivähoitomaksujen korotus olisi ”toiminut vähän väärään suuntaan”.

Päivähoitomaksujen korotusten peruminen rahoitetaan Sipilän mukaan kiinteistöveron alarajan korotuksella. Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini täydensi, että kiinteistöveroa nostetaan rakentamattomalta tonttimaalta ja tuulivoimaloilta.

Pääministeri Sipilän mukaan riihessä ei ollut draamaa, vaikka moni ulkopuolinen oli sellaista kuvaa pyrkinyt luomaan.

Timo Soini iloitsi etenkin siitä, että hallitus ottaa käyttöön niin sanotun Lex Lindströmin. Sen mukaan yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät pääsevät eläkkeelle. Soinin mukaan laki koskee noin 5 000 ihmistä.

Hallitus päätti myös 50 miljoonan euron kriisipaketista maataloudelle. Paketilla pyritään auttamaan vaikeuksissa olevia tiloja, joiden tilannetta kansainväliset pakotteet ja markkinahintojen romahtaminen ovat heikentäneet.

Näin ollen jokainen kolmesta hallituspuolueesta sai haluamansa. Lehmänkauppojen myötä kokoomus sai päivähoitomaksujen alennuksen, perussuomalaiset Lex Lindströmin ja keskusta maatalouden tukipaketin.

Hallitus esittää, että kotitalousvähennystä nostetaan ja vanhemmuuden kustannuksia tasataan. Sipilän mukaan hallitus aikoo tehdä myös veteraanipaketin. Sen taustalla on se, että Suomi viettää ensi vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan.

Erikseen Soini iloitsi siitä, että veneille ja moottoripyörille kaavailtu vero ei koske mopoja. Soinin mukaan veron piirissä ovat ”huvikuunarit ja juppiskootterit”.

”Edelleen pääsee mopolla kioskille ilman verottajan kouraa”, Soini sanoi.

”Guggenheim-museolle ei tule rahaa”, Soini korosti painokkaasti. Elinkeinoministeri Olli Rehn oli aiemmin esittänyt valtion osallistumista taidemuseon rahoittamiseen.

Hallitus esittää, että valtion tukemille Ara-asunnoille asetetaan 3 000 euron tuloraja.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan tuloraja tarkistetaan vain uusissa sopimuksissa, se ei vaikuta Ara-asunnoissa nyt asuviin.

”Tulorajalla pyritään varmistamaan se, että edullisimmat vuokra-asunnot päätyvät niitä eniten tarvitseville”, Orpo sanoi.

Hallitus lykkää etukäteen kovasti mainostamansa työllisyystoimet kolmikantaisen työryhmän valmisteltavaksi. Se on jo tunnustellut palkansaajajärjestöjen halukkuutta osallistua työryhmään.

Hallituksen kaavaileman työryhmän pitäisi saada valmista pikavauhdilla eli syyskuun loppuun mennessä. Päätökset olisi tarkoitus saada voimaan jo ensi vuoden alusta.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo, että SAK päättää osallistumisestaan työryhmään maanantaina hallituksen kokouksessa.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo myös, että asiasta päättää STTK:n hallitus. ”Riippuu hyvin paljon toimeksiannosta, miten siihen tullaan suhtautumaan. Vaikeaa tulee olemaan, jos toimeksiannossa on tiukasti määritelty, miten päämäärään pitäisi päästä.”

Tiedotustilaisuudessa Sipilältä kysyttiin, mikä on hallituksen toimintakyky, kun se siirtää työllisyyspakettinsa työmarkkinajärjestöjen pohdittavaksi.

”Tässä on viisi toimenpidettä. Ansiosidonnaisen käyttäminen palkkatukena tai starttirahana on yksi näistä. Tässä on useita toimia. Olemme sopineet, että valmistelemme ne yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa”, Sipilä sanoi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kiersi myöskin kysymyksen. ”Osa näistä työllisyystoimista on niitä, jotka valmistellaan kolmikantaisesti. Tärkeää on se, että hallitus on sitoutunut 10 000 uuteen työpaikkaan”, Orpo sanoi.

Hallitukselta ei myöskään irronnut vastausta siihen, mitä hallitus tekee, jos työmarkkinajärjestöt eivät pääse sopuun riittävistä työllistämistoimista. Onko se siis valmis tekemään päätöksiä ansiosidonnaisen rukkaamisesta, vaikka palkansaajajärjestöt sitä vastustaisivat?

”Olen oppinut, että jos-alkuisiin kysymyksiin ei kannata vastata”, Timo Soini sanoi. ”Katsotaan tämä polku nyt. Ja katsotaan uudestaan jos on tarvetta.”

Myös Petteri Orpo oli kieli keskellä suuta. ”Katsomme keinot näiden 10 000 työpaikan luomiseksi. Syyskuun aikana tehdään ratkaisut. Meidän velvollisuutemme on katsoa, että vuoden lopussa on keinot olemassa”, Orpo sanoi.

Hallituksen kutsussa työmarkkinajärjestöille ei erikseen mainita ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista. Tämä porrastaminen oli esillä työ- ja elinkeinoministerin ennen riihtä valmistelemissa työllisyyskeinoissa ja olisi useimpien taloustieteilijöiden mukaan tehokas keino työllisyyden parantamiseksi.

Hallituksen kutsussa työryhmän käsiä ei sidota. Työryhmän pitää vain löytää keinot näiden 10 000 työpaikan luomiseksi.

Joko samassa tai eri työryhmässä käsitellään työllisyyspaketin muita neljää kohtaa. Ansiosidonnaisen ohella muita kohtia ovat yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien siirtäminen eläkkeelle, ohjatun nuorisotyön tehostaminen ja työttömyysturvan käyttäminen palkkatukeen.

Lisäksi esillä lienee edelleen myös se, että työryhmä miettisi, miten vaikeasti työllistyviä voitaisiin työllistää palkalla, joka alittaa työehtosopimukset.

Budjettiriihessä hallituspuolueet väänsivät kättä siitä, miten kolmikantaisen työllisyysryhmän toimeksianto määritellään. Kokoomus ei halua, että työmarkkinajärjestöillä olisi veto-oikeus hallituksen kaavailemiin työllisyystoimiin. Perussuomalaiset puolestaan varovat kaikkea, mikä saattaisi suututtaa SAK:n.

Hallitus on työllisyyspakettinsa kanssa tiukasti työmarkkinajärjestöjen puristuksessa. Työmarkkinajärjestöjen kanssa sovitussa kilpailukykysopimuksessa on pykälä, jonka mukaan hallituksen pitää valmistella työlainsäädäntöön ja ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan tehtävät muutokset yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa.

Palkansaajajärjestöt katsovat, että hallitus rikkoo sopimuksen, jos se tekee yksipuolisesti päätöksiä esimerkiksi ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työllisyyspolitiikka
 • Budjetti
 • SAK
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  7. 7

   Belgian poliisi pidätti miehen, jonka epäillään yrittäneen ajaa väkijoukkoon Antwerpenissa

  8. 8

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  9. 9

   Ylen hallituksen puheenjohtaja: Jääskeläisen irtisanominen olisi ”aivan outo ratkaisu” – arvioi kohun vähentävän painostusyrityksiä

  10. 10

   Yritykset lopettavat Youtube-mainonnan kyseenalaisten videoiden takia: Google pyysi anteeksi, mutta boikotti laajenee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Neljä kuoli ja 40 loukkaantui terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  6. 6

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  10. 10

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  7. 7

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  8. 8

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää