Kotimaa

Hallitus peruu päivähoitomaksujen korotukset, ottaa käyttöön Lex Lindströmin ja antaa maataloudelle tukipaketin

Hallitus jätti työllisyyspakettinsa työmarkkinajärjestöjen valmisteltavaksi. Paketilla pitäisi saada 10 000 uutta työpaikkaa.

Juha Sipilän (kesk) hallitus peruu aiemmin tekemänsä päätöksen päivähoitomaksujen korotuksista.

Hallitus myös esittää, että pienituloisille 2–3 hengen perheille aiemmin kaavaillut päivähoitomaksujen kevennykset kuitenkin toteutetaan.

”Tämä parantaa erityisesti yksinhuoltajien edellytyksiä ottaa työtä vastaan”, hallitus perustelee.

Hallituksen esityksen mukaan yksinhuoltajan, jonka tulot ovat esimerkiksi 2 200 euroa kuukaudessa, yhden lapsen päivähoitomaksu alenee 59 euroa kuukaudessa.

”Varhaiskasvatuksen maksujen alentaminen ja korotusten peruminen edistää työllisyyttä ja tasa-arvoa ja helpottaa lapsiperheiden taloustilannetta”, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) toteaa.

Pääministeri Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa, että aiemmin sovittu päivähoitomaksujen korotus olisi ”toiminut vähän väärään suuntaan”.

Päivähoitomaksujen korotusten peruminen rahoitetaan Sipilän mukaan kiinteistöveron alarajan korotuksella. Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini täydensi, että kiinteistöveroa nostetaan rakentamattomalta tonttimaalta ja tuulivoimaloilta.

Pääministeri Sipilän mukaan riihessä ei ollut draamaa, vaikka moni ulkopuolinen oli sellaista kuvaa pyrkinyt luomaan.

Timo Soini iloitsi etenkin siitä, että hallitus ottaa käyttöön niin sanotun Lex Lindströmin. Sen mukaan yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät pääsevät eläkkeelle. Soinin mukaan laki koskee noin 5 000 ihmistä.

Hallitus päätti myös 50 miljoonan euron kriisipaketista maataloudelle. Paketilla pyritään auttamaan vaikeuksissa olevia tiloja, joiden tilannetta kansainväliset pakotteet ja markkinahintojen romahtaminen ovat heikentäneet.

Näin ollen jokainen kolmesta hallituspuolueesta sai haluamansa. Lehmänkauppojen myötä kokoomus sai päivähoitomaksujen alennuksen, perussuomalaiset Lex Lindströmin ja keskusta maatalouden tukipaketin.

Hallitus esittää, että kotitalousvähennystä nostetaan ja vanhemmuuden kustannuksia tasataan. Sipilän mukaan hallitus aikoo tehdä myös veteraanipaketin. Sen taustalla on se, että Suomi viettää ensi vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan.

Erikseen Soini iloitsi siitä, että veneille ja moottoripyörille kaavailtu vero ei koske mopoja. Soinin mukaan veron piirissä ovat ”huvikuunarit ja juppiskootterit”.

”Edelleen pääsee mopolla kioskille ilman verottajan kouraa”, Soini sanoi.

”Guggenheim-museolle ei tule rahaa”, Soini korosti painokkaasti. Elinkeinoministeri Olli Rehn oli aiemmin esittänyt valtion osallistumista taidemuseon rahoittamiseen.

Hallitus esittää, että valtion tukemille Ara-asunnoille asetetaan 3 000 euron tuloraja.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan tuloraja tarkistetaan vain uusissa sopimuksissa, se ei vaikuta Ara-asunnoissa nyt asuviin.

”Tulorajalla pyritään varmistamaan se, että edullisimmat vuokra-asunnot päätyvät niitä eniten tarvitseville”, Orpo sanoi.

Hallitus lykkää etukäteen kovasti mainostamansa työllisyystoimet kolmikantaisen työryhmän valmisteltavaksi. Se on jo tunnustellut palkansaajajärjestöjen halukkuutta osallistua työryhmään.

Hallituksen kaavaileman työryhmän pitäisi saada valmista pikavauhdilla eli syyskuun loppuun mennessä. Päätökset olisi tarkoitus saada voimaan jo ensi vuoden alusta.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo, että SAK päättää osallistumisestaan työryhmään maanantaina hallituksen kokouksessa.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo myös, että asiasta päättää STTK:n hallitus. ”Riippuu hyvin paljon toimeksiannosta, miten siihen tullaan suhtautumaan. Vaikeaa tulee olemaan, jos toimeksiannossa on tiukasti määritelty, miten päämäärään pitäisi päästä.”

Tiedotustilaisuudessa Sipilältä kysyttiin, mikä on hallituksen toimintakyky, kun se siirtää työllisyyspakettinsa työmarkkinajärjestöjen pohdittavaksi.

”Tässä on viisi toimenpidettä. Ansiosidonnaisen käyttäminen palkkatukena tai starttirahana on yksi näistä. Tässä on useita toimia. Olemme sopineet, että valmistelemme ne yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa”, Sipilä sanoi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kiersi myöskin kysymyksen. ”Osa näistä työllisyystoimista on niitä, jotka valmistellaan kolmikantaisesti. Tärkeää on se, että hallitus on sitoutunut 10 000 uuteen työpaikkaan”, Orpo sanoi.

Hallitukselta ei myöskään irronnut vastausta siihen, mitä hallitus tekee, jos työmarkkinajärjestöt eivät pääse sopuun riittävistä työllistämistoimista. Onko se siis valmis tekemään päätöksiä ansiosidonnaisen rukkaamisesta, vaikka palkansaajajärjestöt sitä vastustaisivat?

”Olen oppinut, että jos-alkuisiin kysymyksiin ei kannata vastata”, Timo Soini sanoi. ”Katsotaan tämä polku nyt. Ja katsotaan uudestaan jos on tarvetta.”

Myös Petteri Orpo oli kieli keskellä suuta. ”Katsomme keinot näiden 10 000 työpaikan luomiseksi. Syyskuun aikana tehdään ratkaisut. Meidän velvollisuutemme on katsoa, että vuoden lopussa on keinot olemassa”, Orpo sanoi.

Hallituksen kutsussa työmarkkinajärjestöille ei erikseen mainita ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista. Tämä porrastaminen oli esillä työ- ja elinkeinoministerin ennen riihtä valmistelemissa työllisyyskeinoissa ja olisi useimpien taloustieteilijöiden mukaan tehokas keino työllisyyden parantamiseksi.

Hallituksen kutsussa työryhmän käsiä ei sidota. Työryhmän pitää vain löytää keinot näiden 10 000 työpaikan luomiseksi.

Joko samassa tai eri työryhmässä käsitellään työllisyyspaketin muita neljää kohtaa. Ansiosidonnaisen ohella muita kohtia ovat yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien siirtäminen eläkkeelle, ohjatun nuorisotyön tehostaminen ja työttömyysturvan käyttäminen palkkatukeen.

Lisäksi esillä lienee edelleen myös se, että työryhmä miettisi, miten vaikeasti työllistyviä voitaisiin työllistää palkalla, joka alittaa työehtosopimukset.

Budjettiriihessä hallituspuolueet väänsivät kättä siitä, miten kolmikantaisen työllisyysryhmän toimeksianto määritellään. Kokoomus ei halua, että työmarkkinajärjestöillä olisi veto-oikeus hallituksen kaavailemiin työllisyystoimiin. Perussuomalaiset puolestaan varovat kaikkea, mikä saattaisi suututtaa SAK:n.

Hallitus on työllisyyspakettinsa kanssa tiukasti työmarkkinajärjestöjen puristuksessa. Työmarkkinajärjestöjen kanssa sovitussa kilpailukykysopimuksessa on pykälä, jonka mukaan hallituksen pitää valmistella työlainsäädäntöön ja ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan tehtävät muutokset yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa.

Palkansaajajärjestöt katsovat, että hallitus rikkoo sopimuksen, jos se tekee yksipuolisesti päätöksiä esimerkiksi ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Helsinkiläisperhe ilahtui päätöksestä

”Oo! Siistiä, hyvä!” helsinkiläinen Riikka Kaukoranta huudahtaa, kun kuulee uutisen päivähoitomaksujen korotusten perumisesta.

Hänen kaksivuotias Veera-tyttärensä käy päivähoidossa Kalevan päiväkodissa. Perhe kuuluu ylimpään maksuluokkaan, ja korotukset olisivat voineet saada perheen arvioimaan uudelleen sitä, kannattaako kokopäivätyössä käynti.

”Totta kai sillä [päivähoitomaksuilla] on iso merkitys”, Kaukoranta pohtii.

Kaiken kaikkiaan hänelle on jäänyt sekava kuva tämänhetkisen hallituksen perhepolitiikasta.

”Tuntuu, että hallituksella ei oo kauhean selkeää käsitystä siitä, mitä se perhepolitiikalla ajaa: yritetäänkö leikata kustannuksia vai saada lisää työllisyyttä”, hän kritisoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työllisyyspolitiikka
 • Budjetti
 • SAK
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Sähköinen työnhaku aiheuttaa päänvaivaa jopa tuhansille työttömille – ”Tuntuu, kuin työnhakija olisi hirttosilmukassa”

  5. 5

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  6. 6

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  7. 7

   Jo puoli tuntia liikuntaa päivässä voi pitää kuoleman kauempana, iso tutkimus osoittaa – silti yhä harvempi suomalainen liikkuu

  8. 8

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  9. 9

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  9. 9

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  10. 10

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää