Kotimaa

Tutkija: Mitä ihanampi viikonloppu, sitä pahempi ahdistus sunnuntaina – nämä viisi keinoa lievittävät stressiä etukäteen

Siirtyminen vapaa-ajasta työrutiiniin aiheuttaa ahdistusta, eikä sitä voi välttää kokonaan, kertoo tutkimusprofessori Jari Hakanen.

Sunnuntaina puolen päivän jälkeen se alkaa: työasiat alkavat kaihertaa mielessä. Iltapäivällä ahdistaa jo ihan kunnolla ja että illalla sängyssä ei meinaa uni tulla.

”Hankala juttu”, myöntää Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen.

”Vaikka viikonloppu olisi miten onnistunut – ja nimenomaan silloin, kun se on – voi tulla suru siitä, että tästä vapaudesta ja rennosta yhdessäolosta pitää luopua. Että taas alkaa oravanpyörä, aikaiset, kiireiset aamut, lasten patistaminen päiväkotiin tai kouluun ja työn sanelema tahti”, Hakanen sanoo.

Samasta asiasta on kyse lomaltapaluustressissä, kun loman jälkeen tuntuu raskaalta palata töihin.

Siirtymiset vapaa-ajasta työrutiiniin ovat Hakasen mukaan osa elämää, eikä siirtymien aiheuttamia tunteita voi välttää. Toisinaan siirtymät ovat mukavia, mutta usein epämukavia.

Jotakin kuitenkin voi tehdä. Hakanen listaa viisi asiaa:

1. Ryhdy onnellisemmaksi.

Kirjaa perjantaina viime töiksesi lapulle myös kolme asiaa, mitä olet saanut aikaan edellisellä viikolla ja mistä olet kiitollinen. Kiitollisuusharjoitukset muistuttavat työn hyvistä puolista ja lisäävät onnellisuutta.

2. Laadi suunnitelma perjantaina – ja unohda se viikonlopuksi.

Jos työasiat alkavat pyöriä mielessä jo sunnuntaina, kirjoita perjantaina lapulle myös ne asiat, joita ryhdyt toteuttamaan maanantaina. Jätä lappu työpöydällesi ja päätä, että sinun ei tarvitse miettiä näitä asioita viikonloppuna.

3. Aseta asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

Vapaa-aika ei ole pelkkää auvoa eikä työ pelkkää raadantaa. Ilman työtä ei vapaa viikonloppukaan tuntuisi samalta. Mieti, haluaisitko luopua vapaista viikonlopuista tai työstä kokonaan, niin asiat saavat oikeat mittasuhteet.

4. Järjestä jotain kivaa, mitä odottaa.

Työpaikalla kannattaisi järjestää maanantai-aamuisin yhteinen kahvihetki, joka saattaisi ihmiset yhteen viikonlopun jälkeen ja helpottaisi siirtymistä työvireeseen. Suunnittele alkuviikolle jotain mukavaa, vaikka leffailta tiistaiksi.

5. Anna itsellesi lupa elää tässä ja nyt. Maanantai tulee kyllä aikanaan.

Työpostin tai muistioiden selaaminen viikonloppuna ei rentouta eikä siitä välttämättä ole edes hyötyä. Jos et kerta kaikkiaan voi olla tekemättä töitä viikonloppuna, päätä etukäteen tunnit, jotka käytät töihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Stressi
 • Työelämä
 • vapaa-aika
 • Mielenterveys
 • Hyvinvointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS-analyysi: Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  5. 5

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  6. 6

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  7. 7

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  7. 7

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   HS-analyysi: Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  10. 10

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää