Kotimaa

Digikirkonkirjoja ja dna-näytteitä limakalvoilta – sukututkimus kiehtoo jo kolmi-nelikymppisiäkin

Suomalaiset tutkivat juuriaan enemmän kuin koskaan. Helsinkiläinen Maria-Teresa Inkilä käyttää kaikki keinot etsiessään sukulaisiaan Venäjältä.

Suomalaisten into tutkia sukuaan roihahti uuteen liekkiin, kun nettiin perustetut tietokannat alkoivat toden teolla laajeta muutama vuosi sitten. Uusien nettipalveluiden kautta omaa sukupuutaan pääsee täydentämään nopeasti, ja historialliset kirkonkirjatkin saa esiin muutamalla klikkauksella.

Innokkaimpia harrastajia sukututkimuskursseilla ovat perinteisesti olleet juuri eläkkeelle jääneet. Nyt nettiarkistojen käytön helppous on innostanut harrastuksen pariin paljon kolmi-nelikymppisiä.

Suomen sukututkimusseura vastaa nyt buumiin moninkertaistamalla koulutuksensa määrän ensi vuoden alusta.

”Harrastajamäärässä on selvästi nousujohteinen pystykäyrä. Nyt pitäisi saada määrän lisäksi myös laatua, ja siksi haluamme tarjota ihmisille keinoja kehittyä. Virtuaalipalvelusta saatavat tiedot voivat olla myös pettymys”, toteaa seuran toiminnanjohtaja P. T. Kuusiluoma.

Helsinkiläinen Maria-Teresa Inkilä, 40, ei jäänyt yksittäisen nettipalvelun vangiksi sukuaan tutkiessaan. Hän on kääntänyt pian kaikki kivet löytääkseen sodan erottamina rajan taakse Petsamoon jääneet sukulaisensa.

Inkilä on kaivanut tietoa Arkangelin ja Murmanskin valtionarkistoista ja Karjala-tietokannasta. Vastikään hän julkaisi hakuilmoituksen kuvineen Petroskoissa ilmestyvässä Karjalan Sanomissa.

”Etsin mummoni sisaren Anastasia Kostinan jälkeläisiä. Perheemme kesken on ollut yhteys vielä 1980-luvulla, mutta se on jostain syystä katkennut.”

Arkistohaku on ollut hankalaa, koska Inkilä ei tiedä etsimiensä henkilöiden asuinpaikkaa.

Karjalan Sanomien päätoimittaja Mikko Nesvitski sanoo julkaisevansa hakuilmoituksia muutaman kerran vuodessa.

”Aika vaikeaa etsintä on, kun aikaa on kulunut. Nykyään laitamme ilmoitukset myös venäjänkieliseen sosiaaliseen mediaan. Sitä kautta on hyvinkin mahdollista saada vinkkejä”, Nesvitski kertoo.

Kansainvälisiä sivustoja, kuten My Heritage, on käännetty viime vuosina suomeksi, ja jopa sadattuhannet juuriensa etsijät Suomessa ovat luoneet niihin tilin. Esimerkiksi My Heritage on sivusto, jossa käyttäjät voivat syöttää omia tietojaan ja tehdä hakuja miljardeista globaaleista tiedoista.

Sivustoja on Suomessakin markkinoitu aktiivisesti. Ilmaisina alkavat palvelut muuttuvat käytön edetessä maksullisiksi.

”Hienoa, että ne innostavat uusia sukututkijoita alkuun. Niillä saattaa olla kuitenkin lieveilmiöitä”, Kuusiluoma toteaa.

Hän varoittaa, että tietoja ei välttämättä löydy, ne voivat olla vääriä ja samalla voi tulla tehtyä laittomuuksia, kuten julkistettua elävien ihmisten tietoja kysymättä näiltä lupaa.

”Palvelu huutaa syöttämään elävien ihmisten tietoja. Oikeusjuttuja ilmiö ei ole vielä poikinut, mutta tietosuojavaltuutetulle on tullut kyselyitä”, Kuusiluoma kertoo.

Tietosuojavaltuutetun toimisto on antanut asiassa ohjeen, jossa painotetaan luvan kysymistä. Vaikka ulkomaiset sivustot eivät kuulu suomalaisen lainsäädännön piiriin, suomalaisen henkilön on toimittava lain mukaan, teki hän tutkimusta missä tahansa.

Historiantutkija Tiina Miettinen Tampereen yliopistosta on opettanut sukututkimusta toistakymmentä vuotta. Viimeisen kahden vuoden ajan ulkomaiset sukupuusivustot ovat olleet jatkuva puheenaihe.

”Monelle ne toimivat kätevänä alustana, johon syöttää sukututkimuksessa kertyvää tietoa ja kutsua sukulaisia katsomaan niitä. Jotkut ovat kuitenkin tehneet materiaalistaan vahingossa julkista.”

Inkilä on koonnut sukutietonsa My Heritageen. Hän pitää netin ohjelmia hyvinä.

”Tietoa tulee jossain vaiheessa niin paljon, että sitä on vaikea hallita, ellei täytä niitä johonkin ohjelmaan. Sillä voi myös tehdä yhteenvetoja ja rajata tietoa”, Inkilä perustelee.

Enää harvan suomalaisen sukujuuret ovat kokonaan tutkimatta. Useimmilta on selvitelty vähintään yhtä sukuhaaraa, ja osalta löytyy kirjahyllystä jo useita sukukirjoja.

”Viime vuosien ilmiö on se, ettei tiedetä mihin tietoon voi luottaa. Lähdekritiikin merkitys on kasvanut, kun julkaisuista ja nettisivustoilta on löytynyt karkeita virheitä”, Miettinen toteaa.

Dna-tutkimus on sukututkimuksen uusin villitys. Miettisen mukaan menossa on ”melkoinen buumi”, jossa suomalaiset lähettävät posken limakalvolta otettavia näytteitään amerikkalaisiin laboratorioihin. Sitä kautta löytyvistä ”matcheistä”, osumista, yritetään etsiä kadonnutta sukua.

Innostus sukututkimukseen liittyy kaupungistumiseen.

”Amerikkalainen ihastuu Irlantiin, helsinkiläinen Mouhijärveen. Sieltä etsitään kivijalkoja pusikoista ja valitaan mökinpaikkakin sieltä juurilta”, Miettinen kuvaa.

Perhe Petsamossa hajosi kahdesti

Ensin kuoli äiti. Isä jäi yksinhuoltajaksi, kun nuorin kahdeksasta lapsesta oli vuoden. Kun äitiä ei ollut, pienimmät lapset muuttivat lastenkotiin 1920-luvun Petsamossa.

Lopullinen isku oli sota. Kun raja sulkeutui, osa lapsista tuli isänsä kanssa Suomeen, osa jäi luovutetulle Petsamon alueelle.

”Näitä rajan taakse jääneitä on meillä nyt valtava toive löytää. Todennäköisesti etsimme heidän jälkeläisiään, koska aikaa on mennyt”, kertoo Maria-Teresa Inkilä, 40. Inkilä on tuon petsamolaisen suurperheen äidin tyttärentyttärentytär.

Sukututkimus on vienyt Inkilän mennessään. Mitä enemmän tietoa löytyy, sitä kiinnostavammaksi se käy.

Kuten kuulustelupöytäkirjat Valtiollisen poliisin Kemin osastossa vuonna 1939. Leskeksi aiemmin jäänyttä perheenisää, poromies Osip Kostinia, kuulusteltiin vakoojana ja myös pahoinpideltiin. Hän kuoli vammoihinsa päästyään kotiin.

”Mummoni asettui Kemiin, jossa eli kuolemaansa asti. Hänen elämänsä oli menetyksiä täynnä. Äitinsä hän menetti lapsena ja kaksi ensimmäistä aviomiestä kuolivat sodassa. Rajan taakse jääneitä sisaruksiaan, neljää veljeä ja yhtä siskoa, hän ei nähnyt enää koskaan.”

Inkilän mummon veli löysi 1980-luvulla Leningradista, nykyisestä Pietarista, tiedot vanhimmasta siskostaan Anastasia Kostinista. Anastasian tytär tuli paikalle tapaamiseen ja toi muutaman valokuvan.

”Veljistä olen löytänyt joitakin tietoja Arkangelin alueen arkistoista. Yhdelle heistä oli myönnetty sota-aikana Punainen Tähti -kunniamerkki. Jäin miettimään, onko hän voinut sotia Suomea vastaan”, Inkilä toteaa.

Koska sukulaisten asuinpaikoista ei ole tietoa, Inkilän toivo on nyt valokuvissa.

”Ne julkaistiin vastikään Karjalan Sanomissa. Jospa joku Venäjällä tunnistaisi heitä kuvista. Parasta olisi, jos löytäisin sieltä paikallisen osaajan, joka auttaisi etsinnöissä.”

Sukututkimusseura täyttää sata vuotta

  Suomen Sukututkimusseura kehittää sukututkijoiden tietotaitoa järjestämällä koulutusta. Seura täyttää ensi vuonna sata vuotta.

  Sukututkimus on nykyään helpompaa kuin aiemmin, koska keskeisin lähdekokonaisuus, kirkonkirjat, on digitoitu kaikkein vanhimmista aina 1900-luvun alkuun asti. Tietoa löytyy Sukututkimusseuran HisKi-tietokannasta.

  Toinen tärkeä netistä löytyvä arkisto on Karjala-tietokanta, johon on merkitty kirkonkirjojen tietoja luovutetun Karjalan seurakunnista.

  Kirkonkirjojen omatoimiseen tutkimiseen sovelletaan ns. sadan vuoden sääntöä. Sen mukaan sata vuotta nuoremmat luettelot ovat salassapidettäviä.

Lähde: Suomen Sukututkimusseura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   ”Lihaton vaihtoehto ei ole kasvavalle lapselle ravitsemuksellisesti riittävä” – Kerava uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat

  6. 6

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Opettajan liika itseluottamus ei ole hyvä asia”, sanoo Aalto-yliopiston palkittu professori

  7. 7

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  8. 8

   Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa

  9. 9

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  10. 10

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  8. 8

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Osaisitko tilata suosikkiviiniäsi Alkon tiskiltä? Legendaarinen palvelutiski tekee tänään paluun Töölöntorin uudessa Alkossa
  3. Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Opettajan liika itseluottamus ei ole hyvä asia”, sanoo Aalto-yliopiston palkittu professori
  4. Nico Rosberg tarttui tyylillä Cristiano Ronaldon heittämään haasteeseen ja panee Barack Obaman tiukkaan paikkaan – onnistuisiko sinulta?
  5. Sohva syttyi yöllä palamaan Helsingin Mellunkylässä –palovammoja yhdelle
  6. HS:n digi- ja näköislehdessä teknisiä ongelmia – lehti luettavissa sovelluksen tai suoran linkin kautta
  7. Brexit-nurkkaan ajettu Theresa May pitää linjapuheen Firenzessä – puheen pitäisi miellyttää niin EU:ta kuin brexit-intoilijoita, mikä voi olla mahdotonta
  8. Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa
  9. KokoTeatteriin tuotu Jutun loppu on tyylikäs, mutta herättää kysymyksen: miksi tämä tarina esitetään juuri nyt?
  10. Näin paimiolainen Marko Yrjövuori sai Tony Halmeen itkemään – NBA:n supertähden Kobe Bryantin luottomies kertoo kirjassaan myös ajastaan Jere Karalahden talonmiehenä
  11. Varhainen Hindemith tekee yhä vaikutuksen oopperoillaan – Nunnan himot heräävät ja murhattu nainen palaa tekemään aviorikoksen Ville Saukkosen ohjauksessa
  12. Näytä lisää